Închide

Update Dezvoltările imobiliare autorizate în oraș, puse pe hartă. Primăria a lansat butonul GIS prin care oricine se poate plimba virtual prin Cluj-Napoca și să studieze ce se construiește

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - iun. 16, 2021 1 1829

Pe pagina oficială online a Primăriei, primariaclujnapoca.ro, secţiunea Locuire, este disponibil un buton GIS prin care toți cei interesați pot localiza dezvoltările urbanistice din oraş și au acces și la regulile prevăzute în PUG-ul general pentru orice zonă de interes.

De la anul, primarul Emil Boc a anunțat că există intenția pentru eliberarea certificatelor de informare direct din sistemul GIS.

„Venim în interesul clujenilor, să le oferim informaţii la zi. Toate PUZ-urile, PUD-urile, care sunt în valabilitate din 2014, se pot vedea în sistemul GIS, toate autorizaţiile de construire începând din mai anul acesta, toate certificatele de urbanism din anul acesta. Începând din ianuarie 2022, vrem ca cetăţeanul să poată obţine certificatul de urbanism de informare, în sistem GIS. Pentru asta, avem nevoie să introducem toate regulamentele în sistem GIS, din PDF în Word, e o muncă titanică de 6 luni de zile, dar pe care o vom avea finalizată astfel încât, cetăţeanul singur, fără să mai facă nicio cerere la primărie, să îşi poată emite el, propriul lui certificat de urbanism de informare, pentru a şti exact ce se poate construi”, a anunțat primarul Emil Boc la ședința din 16 iunie.

Update. Arhitecta Andreea Mureșan, șefa Serviciului de Strategii Urbane al Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei, explică ce informații pot fi deocamdată accesate la noua secțiune GIS de pe site-ul Primăriei.

 

“Pe site-ul primăriei, la secțiunea Locuire s-a introdus o nouă secțiune – GIS. Puteți vizualiza o parte din informațiile pe care le deținem, aveți posibilitatea să vă localizați parcela și să cunoașteți prevederile PUG-ul pentru zona respectivă. Pe harta Municipiului Cluj-Napoca sunt marcate UTR-urile, PUD-urile și PUZ-urile aprobate, aflate în valabilitate, se pot vedea care-s parcelele pentru care s-au emis Certificate de urbanism sau Autorizații de construire și scopul în care acestea au fost emise. (AC-urile introduse sunt cele emise în anul curent)

Fiecare documentație de urbanism are atașate Hotărârea, Avizul Arhitectului Șef și planșa „reglementari urbanistice”, iar în cazul PUZ-urilor s-a atașat și Regulamentul aferent. Pe hartă sunt figurate și traseul propus pentru centura metropolitana și cel propus pentru metrou. E ușor de utilizat platforma, trebuie doar să bifați la „reglementari urbanistice” ceea ce doriți să cautați. Am atașat niște poze explicative. De exemplu, dacă doriți să vedeți care-s PUD-urile aprobate, bifați prima dată la reglementari urbanistice casuța PUD și apar pe harta toate parcelele care au facut obiectul unor documentații PUD, aflate in valabiliate (cu contur verde sunt marcate PUD-urile). Apoi, dacă va interesează un anumit PUD, dați click pe conturul verde și o să apară o căsuță (stânga sus), iar ulterior dați click pe documente/avize pentru a consulta planșa reglementări, HCL-ul și avizul.

Pana când vom face publică opțiunea de a încadra o parcelă pe PUG introducând numărul cadastral (momentan opțiunea e internă) eu vă recomand să navigați harta utilizând imaginea din satelit. Multă lume nu se descurcă cu PUG-ul, însă își pot localiza parcela dacă văd imaginea din satelit. ( vedeti poza 3, ce trebuie bifat asfel incat background-ul să fie imaginea din satelit)
Vom face publice și alte date introduse in GIS, din diferite domenii, pe măsură ce se actualizează”, a arătat Mureșan.

Un comentariu

Scrie un comentariu