Închide

Petiție și scrisoare deschisă pentru a se permite mișcarea în curțile școlilor din toată țara, în vacanțe sau după cursuri

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iul. 08, 2021 0 222

Mai multe asociații cer  premierului și Guvernului, dar și președintelui Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, să deschidă curțile școlilor din țară pentru ca elevii și rezidenții să aibă posibilitatea de a face mișcare. Demersul are la bază o petiție declic, Scoateți lacătul de pe curțile școlilor, inițiată în Cluj și semnată deja de aproape 10.000 de oameni, document prin care se solicită ca toți copiii să aibă acces la curțile școlilor în vacanțe sau după cursuri.

 

„Gândim sportul pentru toți ca sănătate și prevenție, mai ales într-o lume în care copii sunt înconjurați de ecrane și un stil de viață sedentar, care îi predispune la boli ulterioare. Am pus umărul și la crearea unei petiții declic care are acum aproape 10.000 de semnatari și se îndreaptă spre 20.000 prin care cerem lui Emil Boc să deschidă în mod real curțile școlilor la Cluj, dar și să discute cu primarii din asociație ca să deschidem curțile școlilor, cele mai importante spații publice din cartiere, în toată țara. La Cluj, am făcut un experiment și am găsit doar 2 curți de școli deschise din zece vizitate într-o după-amiază. Asta în condițiile în care există un HCL care deschide curțile școlilor în vacanțe și după cursuri, dar care nu e respectat de directorii de școli și nici nu e adus la cunoștința elevilor și părinților”, a explicat demersul fostul deputat Adrian Dohotaru, coodonator al unei asociații din Cluj, SOS.

Scrisoarea deschisă prin care se solicită deschiderea curților școlilor în toate localitățile din România este semnată de Societatea Academică Română (S.A.R), Declic, Consiliul Elevilor din România, Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, Fundația World Vision, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Vâlceană a Elevilor, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Asociatia Runners Club.

Aceasta e adresată premierului României, Florin Cîțu dar și primarului Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România. Ea are la bază o petiție, Scoateți lacătul de pe curțile școlilor, semnată deja de peste 9000 de oameni.

„A dispărut „spatele blocului” – au apărut dezvoltatorii imobiliari. A dispărut „fața blocului” – a fost cucerită de parcări.  Aleile demult nu mai pot fi folosite – au fost cucerite de mașini. Mașinile demult au devenit mai importante decât copiii noștri – dovadă că le acordăm mai mult spațiu. Parcurile / locurile de joacă amenajate între blocuri sunt ocupate majoritar de copiii mici care vin cu părinții sau bunicii lor. Copiii mici vin cu părinții la locul de joacă. Dar sunt mici, improprii pentru mișcare și sport pentru copii sau pentru copii alături de părinții lor. Iar copiii după o vreme, când devin mai mari, dispar. Unde dispar copiii după vârsta de 10-12 ani? E un fenomen pe care-l vedem permanent. Îi vezi în parc cât sunt mici şi apoi dispar. Unde? Dispariția spațiului public pentru anumite categorii – mai ales copii şi tineret – poate avea pe termen lung consecințe catastrofale. De ce e important spațiul public şi experiența în acest spațiu? Pentru că e singurul spațiu unde sunt egali, liberi unul față de altul – nu au constrângerile spațiului privat, al puterii şi al ierarhiei „spațiului tău” în raport cu celălalt. (…) Unde își petrec acești copii timpul? Unde pot face puțină mișcare? Ei nu au unde bate mingea și nu dispun de infrastructură publică accesibilă (…) Salvarea ar fi terenurile de sport din jurul școlilor: închise și inaccesibile copiilor. Ele sunt acum îngrădite cu sârme, garduri, ziduri, lacăte. Au devenit aproape private: sunt folosite strict în cadrul orelor de școală. În marea lor parte sunt inaccesibile și închise pentru copiii din cartier.Practic, noi stăm cu terenurile de sport noi, bine amenajate, nefolosite.  Chiar nu putem să le deschidem pentru copiii noştri?  Nu le putem deschide măcar trei ore pe seară, câteva zile pe săptămână, vacanțele? Generații întregi am făcut asta, am crescut şi ne-am jucat pe aceste terenuri, de ce nu se mai poate acum, în „democrație”? (…)Astfel, organizațiile semnatare vă solicităm să scoateți lacătul de pe curțile școlilor: permiteți copiiilor și tinerilor din comunități să folosească infrastructura școlară pentru petrecerea timpului liber. Creați cadrul necesar și respectați-le copiiilor României dreptul de a bate mingea”, se arată în scrisoarea deschisă.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu