Închide

Primăria se adâncește în proceduri birocratice și asistă în continuare la ilegalitățile proprietarului Hotelului Cristian ridicat pe trotuar în centrul Clujului. Hotelul are acum două garduri ilegale

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 30, 2021 3 619

Hotelul ridicat pe trotuar în centrul Clujului despre care proprietarul Costică Pocol spune că e legal și are toate autorizațiile de la Primărie, atât din timpul mandatului fostului primar Funar cât și din timpul mandatului primarului Emil Boc, are două garduri ilegale. Un gard de lemn cu stâlpi metalici pentru care s-a făcut plângere penală în octombrie 2020. Gardul vechi de lemn a fost înlocuit recent cu un nou gard de fier forjat.

Degeaba, deoarece autoritățile sunt în proceduri birocratice și sunt sfidate în continuare de proprietarul hotelului.

Noul gard de fier al Hotelului Cristian din centrul Clujului este ridicat pe conturul vechiului gard de lemn pentru care Primăria susține că a făcut plângeri și sesizări penale pentru desființarea sa din octombrie 2020, a informat primarul Emil Boc pus în temă de oficialii Poliției Locale cu privire la situația hotelul Cristian. Acum, susține Serviciul Control Urbanism s-au sesizat din nou organele de urmărire penală cu privire la noul gard care se pare că ar fi ilegal amenajat.

Consilierii USR PLUS au promis să se bată pentru ca orașul să scape de această construcție. Ei au sesizat că, peste noapte, hotelul are un gard proaspăt din fier forjat.

 

Poliția locală și anume Serviciul Control Urbanism a efectuat o acțiune de control în 29 aprilie în Piața Mihai Viteazul la Hotelul Cristian în urma căreia au constatat că pe traseul vechiului gard de lemn este realizat un nou gard de fier, după cum arată toți șefii de la Poliția locală într-o informare cu privire la realizarea împrejmuirii pe limita sud-vestică din zona Complexului Leu din Piața Mihai Viteaxul, unde se află și hotelul Cristian.

Deja Primăria a făcut, din octombrie 2020, o plângere penală în urma unei acțiuni întreprinse în 23 octombrie 2020 pentru împrejmuirea executată cu stâlpi metalici și lemn la hotelul Cristian, în zona Complexului Multiplex Leu. „Având în vedere faptul că la ora actuală s-au schimbat materialele din care era realizată inițial împrejmuirea modificându-se structura acesteia, se va demara procedura de sesizare a organelor de cercetare penală având în vedere că lucrările  se află în zona de protecție, fiind menționate prin constatarea consemnată în PVC 310/202.04.2021”, arată directorul general al Poliție Locale, Marcel Bonțidean, directorul executiv Sorin Oltean, dar și șeful Serviciului de Control Urbanism, Florin Șandor într-o informare către primarul Emil Boc.

Primarul a spus ieri că se va interesa cu privire la situația gardului proaspăt ridicat la hotelul Cristian.

După ce gardul a apărut săptămâna aceasta în Piața Mihai Viteazul, în jurul hotelului Cristian, consilierii USR PLUS au sesizat situația și au arătat că acesta perturbă deplasările pietonale din zona Complexului Leu și a pieței agroalimentare. „Peste noapte, lângă Hotelul Cristian, a apărut un gard metalic pe latura dinspre Piața Mihai Viteazul, închizând cu totul gangul dintre hala pieței și zona din fața hotelului. Nu îmi dau seama la ce s-au gândit cei care au ridicat acest gard sau cei care l-au autorizat. Desigur, în eventualitatea în care are autorizație. Gardul nu rezolvă nimic, ba chiar perturbă și mai mult libertatea de mișcare a pietonilor ce sunt acum obligați să ocolească hotelul pe carosabil”, a arătat consiliera locală Alexandra Oană care a promis public că alături de colegii săi din Consiliul Local nu vor renunța la luptă pentru ca acest hotel ridicat pe trotuar în centrul orașului să dispară.

Situația legală a hotelului Cristian nu este deocamdată clară. Nici consilierii USR PLUS nu au reușit încă să fie puși în temă de executivul Primăriei Cluj-Napoca privind aceasta, după cum a spus Oană pentru Actualdecluj.ro.

Ei au cerut însă Primăriei ca prin proiectul de modernizare anunțat în zonă, pe strada Argeș, să se facă demersuri pentru demolarea acestei clădiri monstruoase ridicate pe trotuar în centrul Clujului. Primarul Emil Boc a spus anul acesta că hotelul e legal și că el va rămâne pe poziție.

Detalii:

Hotelul Cristian din portofoliul societății Eunicia Rotiserie (deținută de celebrul afacerist Costică Pocol, cel care a construit și Piața Mărăști), societatea aflată în faliment, este în prezent de vânzare, prețul fiind de peste 400.000 de euro. Societatea Solvendi, lichidatorul judiciar, îl scoate frecvent la licitație cu strigare de ani de zile, fără niciun rezultat. Legal, tot o va face, până când bunul se va valorifica, după cum au spus oficialii Solvendi.

Eunicia Rotiserie ar fi ridicat hotelul Cristian, pe trotuar, în baza unei autorizații de gheretă, după informațiile apărute public în media locală. Hotelul a și funcționat apărând pe lista unităților de cazare clasificate de Ministerul Turismului. E hotelul în care deschizi gemurile și vezi un zid.

Clădirea din Piața Mihai Viteazul în care funcționează hotelul este de vânzare de 8 ani de zile.
Costică Pocol, cel care controla societatea Eunicia Rotiserie, intrată în faliment și în portofoliul căreia se află hotelul Cristian, a declarat pentru stiridecluj.ro că hotelul e perfect legal, că are autorizație atât de la Funar cât și de la Boc și că, de fapt, investitorii n-au cumpărat până acum imobilul deoarece public primarul Emil Boc anunță că e ilegal și că îl demolează.

În 9 mai 2013, când operatorul hotelului a intrat în insolvență și clădirea s-a scos la vânzare, Primăria transmitea că nu există demersuri privind demolarea și că acea clădire nu are în continuare autorizație de construire.

Reprezentanții Solvendi au spus pentru Actualdelcluj.ro că există un litigiu în instanță legat de spațiile comerciale de la parterul clădirii și că acest imobil este înschis parțial în cartea funciară. Potrivit lor, litigiile ar ține la distanță cumpărătorii.

Vezi și: Hotelul de pe trotuar din centrul Clujului are și un gard proaspăt. Consilierii din noul val se bat încă cu Boc pentru a scăpa de această monstruozitate

sursă foto: Alexandra Oană Facebook

3 comentarii

  1. Lăsați primaria in pace, atâta timp cât exista o hotărâre judecatoreasca in favoarea lui Pocol, acest individ care face ce vrea, fiindca poate, ce poate face primăria? Îndreptați-va atenția asupra completului de judecată care a hotărât ca demolarea catastrofei in discuție este ilegală. Sau poate va lipsește curajul? Voi știți latră doar la primar, la-ați văzut pe Boc așa mai mic și dati in el, sau ce? Legea (dreapta? strâmba?) spune, prin intermediul instanței, ca totul este in regula și nu poate fi demolat imobilul, nu aveți decât sa va asumați și sa puneți mâna pe baros s-o demolați. Aja, si de asta va e frică, va nu cumva sa va treziți cu o imputare de juma’ de milion de euro? De o samă din presa, numa gura-i de voi…

  2. Mizeriile astea se reglează prin taxe și impozite. Sa crească Boc taxele și impozitele la toate hotelurile din centru și pe baza de cerere sa li se acorde scutirea.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.