Închide

Hotelul de pe trotuar din centrul Clujului are și un gard proaspăt. Consilierii din noul val se bat încă cu Boc pentru a scăpa de această monstruozitate

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 29, 2021 0 865

Campania civică de curățenie urbanistică pornită pentru cumpărarea hotelul Cristian din centrul Clujului, amenajat pe trotuar în Piața Mihai Viteazul, în vedere demolării lui a adunat nici 1000 de euro pentru aceată cauză. Primarul Emil Boc s-a spălat pe mâini și a anunțat că nu va face nimic în privința acestui imobil și că doar va decoperta Canalul Morii și moderniza strada Argeș. În schimb, consilierii USR PLUS promit să se bată pentru ca orașul să scape de această construcție care, peste noapte, are și un gard proaspăt din fier forjat. Pus în temă cu situația, primarul Emil Boc a promis că să se va interesa dacă noul gard este legal sau nu.

 

„Când vrei să ascunzi ruina sub preș, sau după gard în cazul acesta, dar nu reușești decât să atragi atenția asupra ei. Peste noapte, lângă Hotelul Cristian, a apărut un gard metalic pe latura dinspre Piața Mihai Viteazul, închizând cu totul gangul dintre hala pieței și zona din fața hotelului. Nu îmi dau seama la ce s-au gândit cei care au ridicat acest gard sau cei care l-au autorizat. Desigur, în eventualitatea în care are autorizație. Gardul nu rezolvă nimic, ba chiar perturbă și mai mult libertatea de mișcare a pietonilor ce sunt acum obligați să ocolească hotelul pe carosabil. În ședința Consiliului Local din 22 februarie a fost adoptat un proiect de modernizare a Liceului Bălcescu și de reabilitare a străzilor adiacente, inclusiv a străzii Argeș, în valoare de 18.3 milioane de euro. Am solicitat atunci ca tema concursului de soluții pentru reamenajarea zonei să includă și clarificarea situației Hotelului Cristian. Răspunsul Primăriei la acel moment a fost că nu există cadrul legal pentru demolarea hotelului. Nu putem însă investi aceasta sumă și nu putem deschide un șantier de asemenea anvergură fără să rezolvăm problema hotelului construit în mijlocul trotuarului. Trebuie să folosim toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru a îndepărta această construcție aberantă ce, de 20 de ani, sfidează orice regulă urbanistică și orice normă de siguranță”, a sesizat consiliera locală USR PLUS Alexandra Oană.
Aceasta a postat mai multe imagini cu noul gard care împrejmuiește hotelul Cristian.
„Încă documentăm situația referitoare la partea de autorizații și avize”, a afirmat Alexandra Oană, după ce am întrebat-o dacă în prezent cei din USR PLUS sunt la curent cu situația urbanistică și legală a acestui hotel care ocupă spațiul pietonal din Mihai Viteazul și strada Argeș.
L-am întrebat pe primarul Emil Boc dacă este legal acest gard și de ce nu își asumă Primăria să tranșeze situația acestui hotel care în realitate ocupă trotuarul pietonal de pe strada Argeș din centrul Clujului. Mai ales că pregătește un ambițios concurs de soluții pentru transformarea  străzilor din zonă, la pachet cu Liceul Bălcescu, cu bani europeni care urmează să fie accesați tocmai în spiritul accesibilizării zonelor pentru pietoni.
Primarul Emil Boc a spus pentru Actualdecluj.ro  că va verifica dacă gardul prospăt ridicat în Piața Mihai Viteazul, lipit de hotelul Cristian, este legal. El a mai spus că motivele pentru care hotelul nu poate face parte din proiectul cu bani europeni și concurs de soluții sunt multiple.
Anul acesta, societatea civilă din Cluj a pornit o companie pentru cumpărarea hotelului în ideea demolării sale. Hotelul e scos la licitație pentru valorificare de lichidatorul Solvendi în dosarul de faliment al societății care îl avea în patrimoniu. Din păcate, campania a fost un eșec. Cetățenii au donat 3845 lei pentru cumpărarea Hotelului Cristian în cadrul demersului inițiat – chetă publică – pentru cumpărarea hotelului Cristian, scos la licitație de lichidatorul judiciar Solvendi pentru peste 400.000 de euro. Campania a venit  după ce primarul Emil Boc a refuzat să facă ceva pentru ca hotelul Cristian, despre care a spus că s-a construit ilegal pe trotuar în vremea lui Funar în baza unei autorizații de gheretă, să fie demolat în noul proiect de modernizare pe care Primăria vrea să îl facă prin concurs de soluții la Liceul Nicolae Bălcescu, la pachet cu mai multe străzi printre care și strada Argeș unde e amenajat acest hotel.
Clădirea din Piața Mihai Viteazul în care funcționează hotelul este de vânzare de 8 ani de zile.
Costică Pocol, cel care controla societatea Eunicia Rotiserie, intrată în faliment și în portofoliul căreia se află hotelul Cristian, a declarat pentru stiridecluj.ro că hotelul e perfect legal, că are autorizație atât de la Funar cât și de la Boc și că, de fapt, investitorii n-au cumpărat până acum imobilul deoarece public primarul Emil Boc anunță că e ilegal și că îl demolează.

În 9 mai 2013, când operatorul hotelului a intrat în insolvență și clădirea s-a scos la vânzare, Primăria transmitea că nu există demersuri privind demolarea și că acea clădire nu are în continuare autorizație de construire.

Reprezentanții Solvendi au spus pentru Actualdelcluj.ro că există un litigiu în instanță legat de spațiile comerciale de la parterul clădirii și că acest imobil este înschis parțial în cartea funciară. Potrivit lor litigiile ar ține la distanță cumpărătorii.

Contactați, reprezentanții Solvendi spun că hotelul din patrimoniu Eunicia Rotiserie este în continuare de vânzare și că nu cunosc detalii legate de noul gard ridicat în jurul hotelului.

(Ultimul anunț de vânzare prin licitație cu strigare a hotelul figurează din luna martie 2021)

Vezi și:

Un alt hotel monstruos din centrul Clujului rămâne în picioare într-un proiect ambițios de reamenajare a zonei Canalului Morii prin concurs de soluții, chiar dacă este ilegal

Fostul proprietar al Hotelului Cristian spune că e legal și că are autorizație și de la Funar și de la Boc. Mai mulți consilieri locali i-au cerut Primăriei să clarifice situația. Cheta civică pentru cumpărarea clădirii continuă

Campanie la Cluj împotriva practicilor de la Primăria lui Boc și a urbanismului ilegal: Comunitatea vrea să cumpere hotelul ilegal din centrul Clujului și să-l doneze Primăriei pentru a fi demolat

sursă foto: Alexandra Oană Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare