Închide

Fostul proprietar al Hotelului Cristian spune că e legal și că are autorizație și de la Funar și de la Boc. Mai mulți consilieri locali i-au cerut Primăriei să clarifice situația. Cheta civică pentru cumpărarea clădirii continuă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 03, 2021 2 989

Cetățenii au donat 3845 lei pentru cumpărarea Hotelului Cristian în cadrul demersului inițiat – chetă publică – pentru cumpărarea hotelului Cristian, scos la licitație de lichidatorul judiciar Solvendi pentru peste 400.000 de euro. Campania vine după ce primarul Emil Boc a refuzat să facă ceva pentru ca hotelul Cristian, despre care a spus că s-a construit ilegal pe trotuar în vremea lui Funar în baza unei autorizații de gheretă, să fie demolat în noul proiect de modernizare pe care Primăria vrea să îl facă prin concurs de soluții la Liceul Nicolae Bălcescu, la pachet cu mai multe străzi printre care și strada Argeș unde e amenajat acest hotel.
Consilierii locali USR-PLUS i-au cerut Primăriei clarificări privind situația juridică a hotelului. În 2013, când a fost pentru prima dată scos la vânzare hotelul Cristian, Primăria transmitea că nu s-a cerut demolarea sa. Costică Pocol, cel care controla societatea Eunicia Rotiserie, intrată în faliment și în portofoliul căreia se află hotelul Cristian, a declarat pentru stiridecluj.ro că hotelul e perfect legal, că are autorizație atât de la Funar, cât și de la Boc și că, de fapt, investitorii n-au cumpărat până acum imobilul deoarece public primarul Emil Boc a tot anunțat că e ilegal și că îl demolează.
Un workshop pentru studenți organizat în 2016 în cadrul Festivalului de Design și coordonat de reputați arhitecți din oraș a imaginat Canalul Morii, pe strada Argeș, fără hotelul Cristian.
Campania civică pentru cumpărarea Hotelului Cristian merge anevoios, însă demersul este important pentru a conștientiza clujenii asupra necesității de demolare a clădirii, amplasată pe un trotuar, în centrul orașului. „Această chetă are o componentă financiară și o componentă de comunicare. Componenta financiară nu merge glorios, recunosc. Dar faptul că prin chetă reușim să tematizăm cazul Hotelului Cristian, și mai ales, reușim să menținem inițiativa și într-un oarecare fel să articulăm și modelăm discursul public privind acest caz, e absolut de neprețuit. Practic, dincolo de bani, facem o capitalizare micropolitică a temei. Sunt mai mult decât mulțumit de cum merge treaba, și sunt ferm convins că va conduce la o rezoluție bună (în sensul de demolare) în cazul Hotelului Cristian”, a arătat István Szakáts, cel care a inițiat campania pe grupul Clujul Civic.
Până acum s-au donat peste 3800 de lei. Prețul cu care e scos la vânzare hotelul este de peste 400.000 euro.
În cadrul campaniei a donat și arhitectul Dragoș Dascălu,  implicat în inițiativa de regenerare urbană de la Petrila și cadru didactic la Facultatea de Arhitectură și Urbanism. El a arătat că această campanie este prima acțiune cetățenească de curățenie urbanistică în Cluj-Napoca, perspectivă din care este extrem de valoroasă.
Consiliera loacală USR PLUS Alexandra Oană, cea care a deschis discuțiile în Consiliul Local privind hotelul Cristian, a anunțat că a cerut oficial o informare Primăriei privind situația juridică a hotelului și a arătat că Primăria nu poate investi peste 18,3 milioane de lei în reabilitarea Liceului Bălcescu și a străzilor din jur fără să rezolve problema acestui hotel, ridicat pe trotuar în Piața Mihai Viteazu din centrul Clujului.
„Amplasat direct pe trotuar, într-o stare avansată de degradare, acoperit parțial de o plasă, astfel încât bucățile de tencuială ce se desprind de pe zid să nu cadă direct pe trecători, Hotelul Cristian e unul dintre acele subiecte controversate ce revin periodic pe agenda publică, fără însă ca aceasta să conducă spre vreun rezultat concret. Modernizarea Liceului Bălcescu și reabilitarea străzilor din zona Pieței Mihai Viteazu, proiecte aprobate în ultima ședință a Consiliului Local, ne oferă oportunitatea să tranșăm, în sfârșit, această problemă și să remediem toate neajunsurile cauzate de construirea imobilului. Fiind vorba de una dintre piețele principale ale orașului, dar cu potențial sub-exploatat din varii motive, între care și această construcție ce obturează accesul în zonă, situația nu poate rămâne în coadă de pește. În ședința Consiliului am solicitat ca tema concursului de soluții pentru reamenajarea zonei să includă și clarificarea situației Hotelului Cristian. Domnul Primar a răspuns că deși ar dori să demoleze hotelul ce încalcă toate normele de urbanism, nu dispune de cadrul legal pentru a face acest lucru. Domnul Pocol, proprietarul hotelului, susține însă în recente declarații din presă că hotelul a fost construit legal, beneficiind de toate avizele și autorizațiile necesare, atât din timpul administrației Funar, cât și Boc. Situația e din ce în ce mai neclară. Am depus o interpelare pentru a afla concret care au fost măsurile administrative și legale luate până în prezent în privința Hotelului Cristian și, de asemenea, am solicitat să mi se comunice rezultatele tuturor controalelor efectuate de Poliția Locală în vederea respectării reglementărilor de urbanism. E momentul cel mai oportun să clarificăm situația, având în vedere că întreaga zonă va intra în șantier, altfel vor trece încă 10 sau 20 de ani cu acest apendice în mijlocul drumului. Cert e că nu putem investi 18.3 milioane euro în reabilitarea Liceului Bălcescu și a străzilor din zona Pieței Mihai Viteazu în timp ce ocolim una dintre cele mai mari probleme de acolo”, a arătat consiliera locală Alexandra Oană.
Costică Pocol, cel care controla societatea Eunicia Rotiserie, intrată în faliment și în portofoliul căreia se află hotelul Cristian, a declarat pentru stiridecluj.ro că hotelul e perfect legal, că are autorizație atât de la Funar cât și de la Boc și că, de fapt, investitorii n-au cumpărat până acum imobilul deoarece public primarul Emil Boc anunță că e ilegal și că îl demolează.

În 9 mai 2013, când operatorul hotelului a intrat în insolvență și clădirea s-a scos la vânzare, Primăria transmitea că nu există demersuri privine demolarea și că acea clădire nu are în continuare autorizație de construire.

(9 mai 2013, Primăria susținea că nu există demersuri pentru demolare, hotelul figura pe societatea Criadorex, dizolvată între timp și era de vânzare).

„Invitați-l pe fostul primar (n.r. Gheorghe Funar) să vă spună despre ce este vorba. Construcția respectivă a fost ridicată în perioada în care el conducea orașul. S-au epuizat căile de legale de atac. E ridicată pe trotuar pe vremea lui Funar. Acolo a expirat termenul de prescripție. De aceea spun că juridic nu este cale legală. (…)Eu zic să-l întrebați pe fostul primar. Nu îi întrebați pe cei care nu au făcut asta și nu au aprobat. Pentru a putea demola avem nevoie de o sentință  din partea Judecătoriei. Când te duci la judecător, acesta spune că nu e posibil acest lucru”, a tranșat soarta hotelului Cristian primarul Emil Boc, la postul de radio Napoca FM, în 25 februarie.

Imediat după această declarația, pe grupul Clujul Civic de pe Facebook a fost lansată cheta publică pentru cumpărarea hotelului, în cadrul unei demers civic prin care construcția să fie donată Primăriei pentru a fi demolată.

Din 2013, hotelul Cristian se tot scoate la vânzare, fără rezultat. Acum e în palmaresul societății Solvendi, lichidator judiciar al societății Eunicia Rotiserie, din palmaresul lui Pocol.

Un workshop pentru studenți organizat în 2016 în cadrul Festivalului de Design a imaginat Canalul Morii, pe strada Argeș, fără hotelul Cristian. Echipa de studenți,  Mădălina Pop, Cătălin Pop, Sorin Pop, a fost coordonată  de arhitecții Tiberiu Ciolacu şi Benjamin Kohl.

Acestă bucată „prinde” centrul istoric al Clujului – tronsonul studiat se află între strada Argeș și frontul locuințelor la sud de această stradă, unele dintre ele având pod de acces peste canal. E o zonă unde se înghesuie o piaţă, construcţii, dar şi un hotel construit ilegal pe o bucată de trotuar. „Imaginea generală a spațiului public este în prezent una haotică și, în ciuda potențialului oferit de apropierea de centru și de un curs de apă, zona funcționează doar ca spațiu de desfacere a pieței agroalimentare din apropiere, în timpul orelor de funcționare ale acesteia. Studiind disfuncționalitățile zonei, putem observa în primul rând tarabele comerciale care acoperă parazitar canalul și îl fac aproape imperceptibil pentru pietoni pe aproape jumătate din strada Argeș. Prezența hotelului Cristian îngustează în mod invaziv trotuarul și în consecință spațiul carosabil. Traficul intens și prezența mașinilor parcate de ambele părți ale carosabilului, strâmtează spațiul dedicat pietonilor pe ambele sensuri de circulație”, sintetizează studiul.

2 comentarii

  1. eu nu cred ca are autorizatie de hotel de la funar, probabil autorizatia a fost pentru o ghereta. Cat priveste autorizatie de la boc, nu cred ca are. Mai demult, autorizatiile de construire pentru zona centrala erau date de cosiliul judetean, nu de primarie. In concluzie, nu m-as mira sa nu aiba autorizatie pentru hotel nici de la Funar, nici de la Boc.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.