Închide

Un alt hotel monstruos din centrul Clujului rămâne în picioare într-un proiect ambițios de reamenajare a zonei Canalului Morii prin concurs de soluții, chiar dacă este ilegal

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 23, 2021 1 1674

După hotelul mostruos care se ridică în centrul Clujului, pe strada Avram Iancu, lângă zidul medieval, cu voia Primăriei, un alt imobil cu aceeași funcțiune, ridicat ilegal pe trotuar într-o piață centrală a orașului, Mihai Viteazu, va rămâne în continuare unde este, într-un proiect de reamenajare ambițios pe care Primăria și l-a propus să îl facă în zonă, pe strada Argeș și la liceul Nicolae Bălcescu, prin concurs de soluții.

Hotelul Cristian a fost autorizat ca gheretă în vremea administrației Funar (martie 2004)  și a fost construit de societatea Eunicia Rotiserie (acum în faliment) a celebrului afacerist Costică Pocol, cel care a procedat la fel și în cazul Pieței Mărăști, începută în 1999 și etajată succesiv ilegal. Hotelul a rămas în picioare și după procedeele pe care Primăria a spus că le-a inițiat, la fel ca Piața Mărăști. Administrația Boc l-a asumat, chiar dacă public primarul a declarat toleranță zero pentru construcțiile ilegale ale lui Pocol.

Acum, prin proiectul de modernizare dorit în zonă, primarul a anunțat că nu are cadru legal nici să îl demoleze, nici să îl exproprieze, așa că el va rămâne unde este, deși a fost construit pe trotuar, ilegal.

La începutul acestui an, hotelul Cristian a fost scos din nou  la vânzare de lichidatorul judiciar al Eunicia, Solvendi. Se încearcă vânzarea acestui hotel încă din 2013 și potrivit Solvendi licitațiile publice de vânzare vor continua până la găsirea unui cumpărător și vânzarea bunului.

Consiliul Local a stabilit premiile (premiul I – contractul de proiectare – 2.4 mil lei, premiul II – 83.000 lei, premiul III – 41.500 lei) pentru concursul de soluții care va avea ca obiect modernizarea Liceului Bălcescu și a străzilor adiacente, inclusiv a străzii Argeș, arteră unde se dorește descoperirea Canalului Morii, acum ocupat de gherete amenajate de comercianți prin contracte cu Primăria.

Primarul Boc a fost chestionat asupra proiectului de modernizare de consiliera locală Alexandra Oană (USR PLUS) care a vrut să știe dacă prin intervențiile plănuite „este prevăzută demolarea hotelului Cristian, un adevărat dezastru urbanistic, în picioare, deşi e construit cu autorizaţie de funcţionare gheretă”.

Președintele de ședință, viceprimarul Dan Tarcea, a pasat răspunsul către directorul Ovidiu Cîmpean, cel care coordonează și Centrul de Inovare și Imaginație Civică și ia parte la elaborarea temelor pentru concursurile de soluții.

„Proiectul prevede amenajarea tronsonului Canalul Morii de lângă Liceul Bălcescu, în tema de proiectare care este în acest moment în lucru împreună cu partenerii de la Ordinul Arhitecților din România, o vom face publică înainte de demararea concursului. În ceea ce privește Hotelul Cristian aici este o chestiune de oportunitate, deocamdată nu am luat-o în calcul. Dacă în faza de analiză a temei vom considera oportun să introducem și această posibilitate, o vom introduce”, a anunțat Cîmpean.

Declarația sa l-a făcut pe primarul Emil Boc să își lase treburile administrative pe care le-a gestionat în cadrul ședinței (a semnat acte) și să asigure că, de fapt, prin proiectul de modernizare nu se va face nimic în privința Hotelului Cristian.

Acesta este unul dintre reproșurile aduse de specialiști Primăriei la toate concursurile de soluții că nu vrea să își asume mai mult decât intervenții punctuale și nu corectări urbanistice serioase în zonele supuse modernizărilor.

„Din datele pe care noi le avem la primărie, din nefericire nu poate fi demolat astăzi, ar trebui să poată fi demolat acel hotel, nu există cadru legal pentru demolare. În consecință nu am putut să includem o chestiune care nu are acoperire legală în tema de proiectare. Dacă putem identifica o altă cale, v-aș ruga să mi-o faceți cunoscută. E o moștenire urâtă a Clujului din anii 90 pe care o ducem după noi, o vedem cu toții. Astăzi nu a fost introdusă pentru că nu avem cadru legal pentru a solicita demolarea. Asta este marea problemă la hotelul Cristian”, a tranșat Boc soarta hotelului monstruos de pe trotuar, din Piața Mihai Viteazul.

Hotelul Cristian apărea în portofoliul societății Eunicia Rotiserie a celebrului Costică Pocol, cel care a construit de aceeași manieră ilegală și Piața Mărăști. Miraculos, Primăria nu a putut face nimic privind demolarea hotelului Cristian, edificat pe trotuar pe strada Argeș cu o autorizație de gheretă,  la fel cum nu a reușit nici cu toate construcțiile ridicate de Pocol în Piața Mărăști.

Eunicia Rotiserie a intrat în faliment, iar lichidatorul judiciar Solvendi, cel care gestionează dosarul, a scos la vânzare Hotelul Cristian din Cluj la începutul acestui an, cu un preț diminuat la peste 400.000 euro față de licitații anterioare care nu au condus la găsirea unui cumpărător. În 2015, pe hotel se cereau 2,7 milioane de euro.

Se încearcă din 2013 vânzarea acestui hotel de către lichidatori însă la proceduri nu participă nimeni, având în vedere problemele legale. În 2019 de pe Hotel au început să cadă bucăți de tencuială și el era văzut ca un pericol pentru trecători de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Pompierii au intervenit atunci și au îndepărtat elementele periculoase. Detalii: VIDEO Fostul hotel construit ilegal cu autorizație de gheretă cade în capul trecătorilor

Reprezentanții Solvendi, contactați de Actualdecluj.ro, au declarat că în urma procedurii de vânzare prin licitație publică a Hotelului Cristian nu s-a primit nicio ofertă și că licitația se va relua, potrivit legii. Potrivit celor de la Solvendi, licitația se va relua până la vânzarea efectivă a imobilului având în vedere că dosarul de faliment al Eunicia Rotiserie se poate închide doar în momentul în care s-a valorificat respectivul bun din patrimoniul societății. Cei de la Solvendi au ținut să spună că pe parcursul anilor și licitațiilor organizate au existat intenții de cumpărare, însă prețul de vânzare a fost problema, raportat și la problemele de legalitate pe care le are acest hotel. Aceștia au spus că nu își amintesc exact care era prețul care putea aduce perfectarea efectivă a vânzării.

Potrivit Solvendi, doar o parte din clădirea hotelului este înscrisă în cartea funciară, pentru restul existând un litigiu pe rolul Tribunalului Cluj pentru disputarea proprietății.

Un alt hotel din centrul Clujului aflat în construcție pe strada Avram Iancu, lângă zidul medieval al orașului, a fost recent criticat de comunitatea din Cluj deoarece a fost acceptat la un gabarit impresionant de Primărie într-o zonă istorică protejată. Primăria a autorizat la respectiva adresă în octombrie 2015 un hotel cu două niveluri de subsol, parter, două etaje și două retrase, construcție ridicată și calificată acum de universitari clujeni drept „hidoșenie”, o batjocură adusă istoriei orașului, având în vedere că s-a aprobat edificarea ei lângă zidul fostei cetăți medievale a Clujului, chiar o „crimă” împotriva patrimoniului cultural. Hotelul a fost comparat cu un coșciug, mai ales că e edificat vizavi de Cimitirul Central, monument.  Primarul Boc s-a spălat pe mâini de construcție și a arătat că Primăria a fost nevoită să emită autorizația de construire odată cu avizul conform dat de Comisia de Monumente de la București de trei ori după ce Comisia din Cluj a respins proiectul.

Ca să liniștească comunitatea din Cluj, Boc a acceptat o mediere cu proiectanții hotelului, Arhitect Service din București, propusă la comisia de urbanism pentru ameliorarea cu niște costuri minime a fațadei sau a gabaritului construcției.

Vezi și: Universitari clujeni critică hotelul autorizat de Primărie în centrul Clujului, lângă zidul medieval al orașului și îl consideră o hidoșenie. Proiectanții au în portofoliu și hotelul Golden Tulip Ana Dome din oraș. Arhitect clujean: „Total inadecvată și desuetă, atât ca tehnologie, cât și ca imagine”

Mediere pentru ameliorarea fațadei hotelului din centrul Clujului criticat de clujeni, propunerea acceptată de Boc de la comisia de urbanism: „Mă voi implica și eu”

Un comentariu

  1. nu pot demola de pe domeniul public cladiri construite ilegal dar streseaza oameni care si-au facut case pe dealurile din jurul clujului. halal corectitudine. zilel astea era plin de hateri care comentau sa le demoleze casele bietilor oameni, oameni frustrati

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.