Închide

Mediere pentru ameliorarea fațadei hotelului din centrul Clujului criticat de clujeni, propunerea acceptată de Boc de la comisia de urbanism: „Mă voi implica și eu”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 16, 2021 1 2551

Așa cum a anunțat, primarul Emil Boc a explicat situția hotelului autorizat de Primărie în centrul orașului, lângă zidul medieval, pentru Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri sibian Dumitru Ghișe care deține și Hotelul Ana Dome – Tulip Inn din Cluj. De trei ori proiectul a fost respins la Cluj și de tot atâtea ori Comisia Națională a Monumentelor Istorice a avizat hotelul. Legal, a spus arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, dar și șefa Direcției Juridice, nu s-a putut face nimic având în vedere că au existat toate documentele cerute pentru eliberarea autorizațiilor de construire (inițială și modificatoare) iar toate acțiunile în instanță formulate împotriva proiectului au fost respinse.

Un arhitect din comisia de urbanism care s-a declarat mâhnit privind acest proiect, Voicu Bozac, a propus o mediere cu proiectanții (Arhitect Sercice din București și arhitectul Constantin Ciurea) pentru a se ajunge la o soluție decentă și a se reduce din volumul clădirii, cu costuri minime asumate de beneficiar, argumentând că în primul rând un arhitect lucrează pentru oraș, apoi pentru beneficiar, iar cei din Cluj-Napoca au criticat unanim proiectul.

Primarul Emil Boc a întrebat concret ce se mai poate face acum că s-a edificat deja clădirea, iar Bozac i-a spus că ar putea să existe soluții și în această fază dacă ele sunt asumate de beneficiar sau de proiectanți. În final, Boc a mandatat arhitectul șef să cheme proiectanții la o astfel de mediere și a promis că se va implica și el în discuții.

Despre proiect, arhitectul șef al municipiului a spus că a fost început în 2009, iar ultima autorizație de construire (pentru modificare soluției constructive) s-a emis în 2015. Proiectul a fost autorizat deoarece investitorii au avut toate documentele la dosar, inclusiv avizul de la Comisia de Monumente Istorice, fiind amplasat într-o zonă protejată a orașului. Despre aviz, arhitectul șef Daniel Pop a spus că s-a obținut de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice, el fiind respins de Comisia Zonală din Cluj. Primarul Boc a ținut să sublinieze că acest lucru s-a întâmplat la fiecare fază de avizare și autorizare a proiectului, adică de trei ori.

Pop a mai ținut să spună că cei din Comisia Națională a Monumentelor nu sunt doar bucureșteni, ci sunt membri din toată țara. Boc a ținut să știe cine a fost cel care a semnat avizul, președintele Comsiei Naționale, însă acest lucru nu s-a mai precizat pentru fiecare din cele trei avize.

„De trei ori acest proiect a fost aprobat de la București, peste decizia locală. Trei decizii infirmate la nivel local au fost admise de comisia națională”,a ținut să spună primarul Emil Boc, care a arătat că în acest context Primăria a fot nevoită să emită autorizațiile de construire. În schimb, primarul nu a făcut niciun comentariu legat de practica de care uzează deja de ani buni beneficiarii și proietanții ca, în cazul în care un proiect din centrul istoric care se respinge la nivelul Comsiei Zonale, el poate merge la Comsia Națională de Monumente și primi avizul dar nici de ce nu s-a inițiat o modificare legislativă sau organizatorică ca acest lucru să nu mai poată fi posibil.

Șefa Direcției Juridice, Alina Rus a intervenit și ea și a arătat că în instanță au fost trei litigii, toate respinse – unul pentru anularea documentației Plan Urbanistic Zonal, altul pentru suspendarea primei autorizații și altul pentru anularea acesteia. Ea a mai spus că avizul de la monumente este unul conform și că Primăria, dacă alegea să nu țină cont de el, era pasibilă să fie acționată în instanță pentru a emite actele sau chiar funcționarilor să li se facă plângeri penale.

Arhitectul Voicu Bozac din comisie a spus că privește cu mâhnire obiectul de pe Avram Iancu și că nu vrea să se revolte într-o formă patetică împotriva lui deoarece e tardiv. În schimb, el a propus o mediere între arhitectul proiectant, beneficiar și oraș ca să se ajungă la o soluție decentă ca volum al construcției. El a spus că e mirat cum trei comisii naționale au aprobat un asemenea volum în centrul istoric al Clujului. El a mai ținut să spună că nu clientul trebuie judecat, ci proiectantul care a propus respectiva construcție având în vedere că în calitatea sa de arhitect trebuie să răspundă mai întâi orașului.  „Ar trebui să revină asupra volumului general, cu costuri minime asumate de către investitor”, a spus Bozac.
Primarul Emil Boc a cerut soluții concrete, având în vedere că respectiva clădire a fost deja ridicată. Bozac a răspuns că se pot găsi soluții.
Boc a mai mandatat arhitectul șef să ia legătură cu firma de arhitectură și să cheme arhitecții în comisia de estetică urbană ca să analizeze dacă se mai poate face ceva.  A promis că se va implica și el în respectiva mediere pentru a se vedea exact dacă se poate ameliora imaginea urbană.
Arhitectul a mai ținut să sublinieze că hotelul de pe Avram Iancu nu apărea în forma actuală dacă Clujul avea un Plan Urbanistic Zonal pentru centrul istoric protejat al orașului, plan pe care de ani de zile Primăria evită să îl facă sau să rezolve situația vechiului contract menținut de instanță. Nici despre această chestiune primarul nu a făcut comentarii.
Arhitectul șef a prezentat și o fotografie cu felul în care va arăta clădirea, potrivit ultimei autorizații de construire.

(proiectul de hotel de pe Avram Iancu 22-25)

Beneficiarul investiției, omul de afaceri Dumitru Ghișe, execută o pedeapsdă de înșelăciune de 6 ani într-un dosar în care șeful ANAF, Sorin Blejnar a fost achitat. Investiția de ridicare a Hotelului este derulată prin Pritax Invest, o altă firmă a lui Ghișe.

Profesori din cadrul Universității Babeș-Bolyai critică hotelul autorizat de Primăria clujeană pe strada Avram Iancu nr.22-25, construcție aflată în șantier în centrul Clujului și deja ridicată. Aceștia au cerut să știe ce spun arhitecții din Cluj despre viitorul Hotel și cum a fost posibilă autorizarea lui lângă zidul medieval al orașului.

Primăria a autorizat la respectiva adresă în octombrie 2015 un hotel cu două niveluri de subsol, parter, două etaje și două retrase, construcție ridicată și calificată acum de universitari clujeni drept „hidoșenie”, o batjocură adusă istoriei orașului, având în vedere că s-a aprobat edificarea ei lângă zidul fostei cetăți medievale a Clujului, chiar o „crimă” împotriva patrimoniului cultural.

În 2017, când a debutat șantierul, Primăria i-a lăsat pe riverani să se lupte cu dezvoltatorul care a primit acceptul să edifice hotelul de pe Avram Iancu nr.22-25. Riveranii de pe Kogălniceanu au pornit o serie de acțiuni împotriva beneficiarului hotelului, mai ales că investitorii au tăiat și peste 30 de copaci seculari de pe amplasament pentru a pregăti construcția, fără autorizație. Vecinii au cerut în instanță stoparea construcției și anularea autorizației de construire, însă au pierdut procesul prin care cereau stoparea și anularea autorizației de construire.

Proiectantul Hotelului de pe Avram Iancu este Arhitect Service din București care are în portofoliu și Hotelul Ana Dome de pe varianta Zorilor- Mănăștur, hotel ridicat între o biserică în construcție și un bloc de locuințe. Arhitectul Contantin Ciurea a fost premit de OAR pentru proiectul reprezentanței Porsche din București și e apreciat în breaslă. Citat de foaiatransilvană.ro, Ciurea a spus că, la final, hotelul va arăta mult mai bine.

Un arhitect activist din oraș a arătat că noul hotel de pe Avram Iancu este o construcție „total inadecvată și desuetă, atât ca tehnologie, cât și ca imagine”. A apărut chiar și o petiție pentru demolarea clădirii.

Activistul Antoniu Bumb, membru în asociația Declic, a făcut un montaj foto în care a trasformat clădirea într-un personaj din filmul Star Wars – Imperial Walker. Imaginea s-a viralizat pe Facebook, chiar unii dintre internauți au crezut să există în oraș clădirea care arată ca în celebrul film.

 


Step 2: Place this code wherever you want the plugin to appear on your page.

Iată, pentru cei ce s-au grăbit să arunce cu piatră în clădirea hotelului Star Wars de pe Avram Iancu. Azi i-au pus și…

Posted by Antoniu Bumb on Saturday, February 13, 2021


Vezi și: Universitari clujeni critică hotelul autorizat de Primărie în centrul Clujului, lângă zidul medieval al orașului și îl consideră o hidoșenie. Proiectanții au în portofoliu și hotelul Golden Tulip Ana Dome din oraș. Arhitect clujean: „Total inadecvată și desuetă, atât ca tehnologie, cât și ca imagine”

Revin cu un nou fotomontaj și cu o opinie legată de hotelul de pe Avram Iancu. Asta pentru că un amic a zis, pe undeva…

Posted by Antoniu Bumb on Sunday, February 14, 2021

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.