Închide

Pictor, violonist, lutier și poet, expoziție comemorativă la Muzeul de Artă

Cultură by Actual de Cluj - iul. 27, 2015 0 404

Expoziție comemorativă la Muzeul de Artă, dedicată evocării operei artistice a pictorului, muzicianului şi poetului maghiar de origine transilvăneană Ipó László, decedat în urmă cu 20 de ani.

Expoziția e organizată de Muzeul de Artă Cluj-Napoca în colaborare cu Fundaţia Ipó László, filiala Cristuru Secuiesc, și e deschisă de mâine până în 9 august. Vernisajul are loc mâine seară la ora 18, la sediul muzeului, în prezența nepoatei artistului, Ipó Ildikó Imola, nepoata artistului, vicepreşedinte a Fundaţiei Ipó László şi curator al expoziţiei.

Născut în 4 martie 1911, în satul Feliceni (judeţul Harghita), într-o familie modestă, Ipó László a manifestat de timpuriu o vie pasiune pentru desen şi pictură, pe care şi-a desăvârşit-o sub direcţia mai multor profesori. A pictat icoanele din biserica greco-catolică din Lechința și cea ortodoxă din Sovata.

Din 1933 a desfăşurat o activitate expoziţională bogată, circumscrisă cu preponderenţă mediilor cultural-artistice din localităţile transilvănene Cristuru-Secuiesc, Sighişoara, Mediaş, Miercurea-Ciuc, Târgu-Mureş, Odorheiul-Secuiesc, Lăzarea, Braşov şi Cluj-Napoca. Din 1968, e membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Miercurea-Ciuc. Animat de un interes special pentru universul muzicii clasice, şi-a extins preocupările artistice susţinute, învăţând nu doar să cânte la vioară, ci şi să construiască artizanal instrumente cu corzi şi arcuş (a construit patru viori, pe una dintre ele a cântat maestrul Ştefan Ruha, violonist, dirijor, profesor universitar, laureat al primului Festival Internaţional „George Enescu”, unul dintre prietenii apropiaţi ai pictorului). A îmbrăţişat, de asemenea, şi genul poetic liric. A decedat la Cristuru-Secuiesc, în data de 22 martie 1991.

În memoria sa, la iniţiativa fiului artistului, Ipó László jr., inginer geolog, a fost înfiinţată în 1994 Fundaţia „Ipó László”, filiala Cristuru-Secuiesc, a cărei principală menire se reflectă în eforturile susţinute de promovare şi valorificare a moştenirii artistice testamentare lăsate de Ipó László (1911-1991), direcţie în care se înscrie şi actuala expoziţie comemorativă propusă Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu