Închide

UPDATE Pentru cine se pregătește o afacere de peste 1,2 milioane de euro de la primărie?

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 23, 2016 1 587

UPDATE: contractul a fost câștigat de Ro Verde Lanscaping la care acționar este Ionuț Olteanu, cel care a avut și alte contracte grase cu primăria clujeană prin firmele Garden Center Grup sau Eco Horticultura.

Un contract de peste 5,4 milioane lei (peste 1,2 milioane de euro) pentru încărcarea, transportarea și depozitarea resturilor vegetale de pe zonele verzi din Cluj-Napoca a fost scos la licitație de către primăria clujeană. Ofertele se depun în 23 decembrie. Aceast contract nu vizează spațiile verzi din oraș pentru care primăria are contract de anul acesta pentru întreținerea lor cu firma Garden Center Grup, ci zonele verzi dintre blocuri, pe care asociațiile de proprietari sunt obligate să le întrețină.

Potrivit primăriei, acest contract nu este o omisiune din caietul de sarcini al licitației pentru concesionarea serviciului de întreținere a zonelor verzi din Cluj (contract pe 4 ani, deținut de Rosal Group și câștigat anul acesta de Garden Center Group, firma supranumitului, de către presă, părinte al spațiilor verzi din Capitală, cu o valoare de peste 52 de milioane lei), ci unul care vizează zonele verzi dintre blocuri, aflate în administrarea asociațiilor de locatari.

Acest nou contract ar fi fost gândit pentru a aduce binele în cartiere, pentru asociațiile de locatari care până acum erau nevoite să se descurce cu transportul resturilor vegetale rezultate în urma toaletărilor sau a curățeniei de primăvară. Adică apelau tot la primărie care le ajuta ad-hoc, prin firma care întreținea zonele verzi sau prin operatorii de salubritate. Pentru că asociațiile de locatari invocau costurile foarte mari pentru aceste servicii. Mai ales că și așa se ocupau pe cont propriu de întreținerea acestor zone verzi.

Ca să toaleteze zonele verzi dintre blocuri, asociațiile de locatari erau obligate să ceară avizul primăriei, iar după ce îl primeau, se apucau și toaletau zonele verzi după bunul plac. Dovadă multele sesizări din fiecare primăvară, când societatea civilă clujeană semnalează faptul că arborii din cartiere se masacrează și se toaletează până la trunchi.  De anul acesta, după cum explică municipalitatea, asociațiile sunt obligate să facă cerere, iar după ce aceasta se aproabă, primăria trimite firma (aflată în contract cu instituția, adică Eco Garden Center) care se ocupă de capitolul spații verzi să execute lucrarea.

„Noi avem multe solicitări de la asociațiile de locatari, privind toaletările. Mai ales în perioada curățeniei de primăvara, când se adună foarte multe resturi vegetale. Așa că, s-a decis ca primăria să vină în ajutorul asociațiilor de locatari și să contribuie la transportul respectivelor resturi vegetale. Până acum, nu exista un astfel de contract și asociațiile s-au plâns că nu se pot descurca cu transportul și dezpozitarea materialului toaletat de pe zonele verzi din cartiere”, au explicat reprezentanții primăriei.

Contractul scos la licitație de primărie pentru încărcarea, transportarea și depozitarea resturilor vegetale de pe zonele verzi din Cluj-Napoca implică un acord-cadru pe 38 de luni (3 ani și 2 luni) și este estimat la 5.449.500 lei. Licitația este programată, cu dată limită pentru depunerea ofertelor, în decembrie, pe 23. Criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut.

La capacitatea tehnică solicitată, ofertantul trebuie să depună o listă cu angajații, cu serviciile prestate și cu utilajele și echipamentele deținute, pe ultimii trei ani de activitatea. De asemenea,  trebuie să facă dovada implementarii unui sistem de Management al Mediului, în conformitate cu SR EN ISO 14001 sau echivalent și a unui sistem de Management al Calitatii, în conformitate cu SR EN ISO 9001 sau echivalent. Completarea DUAE in conformitate cu prev. art. 193 alin. 1 din Legea 98/2016.
Data la care se estimează că va fi adjudecată procedura este 27 decembrie.  Contractele subsecvente se vor atribui semestrial, valoarea celui mai mare contract subsecvent este 1.382.650 lei fără TVA. 
Primăria mai are un fond de premiere pentru asociațiile de locatari, aprobat de către Consiliul Local în fiecare an și destinat premierii unui concurs anual organizat de instituție, Curățenia Generală, și destinat asociațiilor care se înscriu și care au  cel mai bine întreținut și cel mai frumos spațiul verde dintre blocuri. Un fel de fidelizare a acestor asociații de proprietari din cartiere practicată de municipalitate.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.