Închide

Oficial, Rosal a pierdut spațiile verzi din Cluj. Primăria a semnat contractul cu firma „tătucului” spațiilor verzi din București

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 08, 2016 0 1698

Garden Center Grup a bătut palma cu primăria clujeană și se va ocupa, în următorii 4 ani, de întreținerea spațiilor verzi din Cluj-Napoca. Contractul a fost încheiat la finalul lunii februarie, la valoarea de peste 52,5 milioane lei, după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestațiile formulate privind rezultatul licitației de Rosal Grup, firma care a deținut până acum contractul cu primăria clujeană pentru întreținerea zonelor verzi din Cluj.

Licitația pentru întreținerea zonelor verzi din Cluj-Napoca a fost estimată la aproapte 70 de milioane de lei pentru patru ani. La procedura lansată în iulie 2015 au depus oferte firme pe pedigree libral din Capitală, Timișoara sau Drobeta Turnu Severin, firme care dețin contracte cu primăria Cluj-Napoca, dar și cu alte administrații din țară, firme despre care rapoatele Curții de Conturi atestă că au luat bani nejustificat, pe tarife umflate și în afara prevederilor contractuale.

Aici detalii despre participanți: 

Firma “părintelui spațiilor verzi din Capitală” sparge monopolul Rosal și ia potul cel mare de la primăria Cluj

Contractul din Cluj a fost adjudecat la finalul lui 2015, ambele loturi, către societatea Garden Center Grup. Aceasta a ofertat prețuti de peste 70% din valoarea estimată de primăriei. Pe lotul 1 (jumătatea estică a Clujului) a câștigat contractul cu o ofertă de peste 20,3 milioane lei, iar pe lotul 2 (jumătatea vestică a Clujului) a fost finalistă cu o ofertă financiară de peste 32,2 milioane lei. Rosal Grup a contestat rezultat stabilit de comisia de licitație a primăriei. Consiliul Național pentru soluționarea contestațiilor a respins însă, printr-o decizie de la începul lunii februarie contestația ca fiind nefondată.

Așa că, în 26 februarie, primăria a semnat contactul cu Garden Center Grup, firma deținută de Ionuț Oleanu, supranumit de media „regele spațiilor verzi din București”.

Firma a lucrat pentru fostul primar Piedone și i-a făcut celebrii dinozauri de buxus

Garden Center Group apartine omului de afaceri Ionut Olteanu, supranumit de presa “parintele spatiilor verzi din Bucuresti’ a cărui firme au realizat dinozaurii buxus ai primarului din sectorul 4, Piedone. Firma deține deja la Cluj-Napoca un contract cu primăria pentru furnizarea de material dendrofloricol, de peste 600.000 lei. Și este o obișnuită a contractelor pe bani publici. În 2009, Curtea de Conturi a semnalat faptul că cealaltă firmă a lui Olteanu, Eco Horticultura a umflat prețurile pentru toaletarea și amenajarea spațiilor verzi din sectorul 1 București.

De asemenea, gândul.info informa că Eco Horticultura și Garden Center Grup, ambele deținut de Ionuț Olteanu sunt obișnuite ale contractelor pe bani publici pentru toaletarea și amenajarea spațiilor verzi din Capitală. „Firma lui Olteanu a facut, in 2009, obiectul unui Control al Curtii de Conturi la ADP sector 1, care a constatat ca firma Eco Horticultura a umflat preturile”, arăta gândul. O investigatie incognito “Romania Libera” a aratat ca reprezentantii firmei Eco Horticultura detinuta de Ionut Olteanu erau dispusi sa umfle preturile pentru produsele achizitionate de o primarie de sector, ba chiar au negociat cu reporterii comisionul primarului, care se cifreaza la 10% din valoarea contractului, in timp ce intermediarii afacerii ar fi urmat sa primeasca 15-20% din bani.

Garden Grup a câștigat o licitație de reecologizare a unor terenuri degradate din județul Brăila, contract încheiat cu consiliul județean condus de Bunea Stancu, trimis în judecată pentru implicare in finantarea ilegala a campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana din 2009. Eco Horticultura are 67 de contracte cu statul, potrivit Sistemul Electronic de Achizitii Publice, cu toate primariile de sector din Bucuresti, mai putin cea a sectorului 3. Garden Center Grup are potrivit aceleiași surse, 144 de contracte publice cu statul.

Cât încasa Rosal Grup de la primăria Cluj

cifre copacei 3

 

 

 

sursa foto cover: hotnews.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.