Închide

Firma „părintelui spațiilor verzi din Capitală” sparge monopolul Rosal și ia potul cel mare de la primăria Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 08, 2016 0 1563

Garden Center Grup a câștigat licitația pentru întreținerea spațiilor verzi din Cluj-Napoca, pe ambele sectoare și 4 ani de zile. Contractul a fost atribuit la finalul anului trecut, în urma unei licitații derulate în vara anului și atribuită după cinci luni. Rezultatul procedurii a fost contestat, însă de firma Rosal, cea care deține în prezent contractul similar cu primăria clujeană. Societatea câștigătoare este renumită pentru dinozaurii de buxus din București și a deținut peste 140 de contracte cu statul. Despre cel care o controlează, presa centrală l-a numit „părintele spațiilor verzi din București” și a relatat că obișnuiește să umfle prețurile la licitații.

Licitația pentru întreținerea zonelor verzi din Cluj-Napoca a fost estimată la aproapte 70 de milioane de lei pentru patru ani. La licitația lansată în iulie 2015 au depus oferte firme pe pedigree libral din Capitală, Timișoara sau Drobeta Turnu Severin, firme care dețin contracte cu primăria Cluj-Napoca, dar și cu alte administrații din țară, firme despre care rapoatele Curții de Conturi atestă că au luat bani nejustificat, pe tarife umflate și în afara prevederilor contractuale.

Contractul din Cluj a fost adjudecat la finalul lui 2015, ambele loturi, către societatea Garden Center Grup. Aceasta a ofertat prețuti de peste 70% din valoarea estimată de primăriei. Pe lotul 1 (jumătatea estică a Clujului) a câștigat contractul cu o ofertă de peste 20,3 milioane lei, iar pe lotul 2 (jumătatea vestică a Clujului) a fost finalistă cu o ofertă financiară de peste 32,2 milioane lei.

Cine e câștigătorul

Garden Center Group apartine omului de afaceri Ionut Olteanu, supranumit de presa „parintele spatiilor verzi din Bucuresti’ a cărui firme au realizat dinozaurii buxus ai primarului din sectorul 4, Piedone. Firma deține deja la Cluj-Napoca un contract cu primăria pentru furnizarea de material dendrofloricol, de peste 600.000 lei. Și este o obișnuită a contractelor pe bani publici. În 2009, Curtea de Conturi a semnalat faptul că cealaltă firmă a lui Olteanu, Eco Horticultura a umflat prețurile pentru toaletarea și amenajarea spațiilor verzi din sectorul 1 București.

De asemenea, gândul.info informa că Eco Horticultura și Garden Center Grup, ambele deținut de Ionuț Olteanu sunt obișnuite ale contractelor pe bani publici pentru toaletarea și amenajarea spațiilor verzi din Capitală. „Firma lui Olteanu a facut, in 2009, obiectul unui Control al Curtii de Conturi la ADP sector 1, care a constatat ca firma Eco Horticultura a umflat preturile”, arăta gândul. O investigatie incognito “Romania Libera” a aratat ca reprezentantii firmei Eco Horticultura detinuta de Ionut Olteanu erau dispusi sa umfle preturile pentru produsele achizitionate de o primarie de sector, ba chiar au negociat cu reporterii comisionul primarului, care se cifreaza la 10% din valoarea contractului, in timp ce intermediarii afacerii ar fi urmat sa primeasca 15-20% din bani.

Garden Grup a câștigat o licitație de reecologizare a unor terenuri degradate din județul Brăila, contract încheiat cu consiliul județean condus de Bunea Stancu, trimis în judecată pentru implicare in finantarea ilegala a campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana din 2009. Eco Horticultura are 67 de contracte cu statul, potrivit Sistemul Electronic de Achizitii Publice, cu toate primariile de sector din Bucuresti, mai putin cea a sectorului 3. Garden Center Grup are potrivit aceleiași surse, 144 de contracte publice cu statul.

Cine a ofertat

Lot 1

Asocierea

-Brantner Servicii Ecologice (controlată de Călin Stoia, implicat în dosarul fostului primar Apostu, firmă care se ocupă de salubrizarea orașului),

-Fruct Prod Com (firmă deținută de Alexandru Hornoiu, apropiat al primarului liberal din Drobeta Turnu Severin, societatea care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi din localitate și căreia i s-a prelungit contractul cu încă 2 ani și jumătate)

Garden Center Grup (subcontractant Ro Verde Landscaping)

Asocierea

-Rogera (firmă care deținută de familia liberalui Răzvan Anheliuc, fost șef de cabinet al senatorului liberal Ben-Oni Ardelean, societatea care se ocupă de spațiile verzi pentru primăria din Timișoara și despre care curtea de conturi a stabilit că i s-au decontat plăți nejustificat),

-Astro Green Energy (controlată de omul de afaceri Radu Vlas, cel care prin Rasimo s-a ocupat de întreținerea spațiilor verzi în Cluj-Napoca),

-Drufec Cons CF (firmă timișoreană care în timpul administrației Ciuhandru deținea cele mai importante contracte de întreținerea a spațiilor verzi din Timișoara și despre care Curtea de Conturi a relevat că i s-au prelungit ilegal contractele în timpul mandatului primarului liberal Nicolae Robu, pe prețuri foarte mari, societatea fiind conectată la la oameni din primăria Timișoarei – şefa serviciului bugetStanciu Steliana şi Doda Sorin Ioan administratorul firmei fiind într-o relaţie, neoficială, domniile lor având o fetiţă împreună, după cum au relevat cei de la Curtea de Conturi)

Rosal Grup – deținută de Silviu Prigoană și fiul său Honorius, firmă care are contracte de ani de zile cu administrația clujeană pentru salubritate stradală și menajeră și deținere și vechiul contract pentru întreținerea spațiilor verzi din Cluj-Napoca

Lot 2

Garden Center Grup ((subcontractant Ro Verde Landscaping)

Rosal 

Licitație contestată de Rosal

Rezultatul licitației primăriei Cluj-Napoca a fost contestat, pe ambele loturi, de Rosal Grup care susține că oferta celor de la Garden Center Grup nu a respectat caietul de sarcini. Pe lotul 1, Rosal s-a calificat pe locul tei, iar pe lotul 2, pe locul 2.

sursa - contestatie Rosal Grup - spatii verzi Cluj

sursa – contestatie Rosal Grup – spatii verzi Cluj

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor urmează să trașeze plângerile celor de la Rosal. Până atunci, primăria nu poate semna noul contractul.

Rosal a încasat milioane de lei la capitolul spații verzi de la primăria Cluj-Napoca.

cifre copacei 3

sursa: primaria Cluj-Napoca

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.