Închide

Cine vrea să amenajeze de la zero cel mai mare parc propus în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 04, 2019 0 2539

Doi ofertați sunt interesați de contractul de peste 18,2 milioane lei (peste 3,8 milioane de euro) scos la licitație de Primăria Cluj pentru amenjarea unui parc la marginea orașului. Este vorba despre o zonă botezată „Parcul Tineretului” – Pădurea Clujenilor de 20 de hectare pe care primăria vrea să o transforme în zonă de agrement prin plantarea a 1500 de copaci și amenajări pentru plimbare, plus terenuri de sport. Pentru acest proiect municipalitatea a depus și o cerere de finanațare din bani europeni, deocamdată neaprobată.

La licitația de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului plus execuție pentru realizarea parcului, au depus oferte firmele Ro Verde Landscaping și Nord Conforest.

sursa: SEAP

Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut. Contractul este estimat la peste 18,2 milioane de lei (3,8 milioane de euro).

Ambele firme au mai derulat/derulează contracte cu Primăria Cluj. Ro Verde Landscaping din Corbeanca face parte din grupul de firme a părintelui spațiilor verzi din Capitală, Ionuț Olteanu, care, prin Garden Center Grup se ocupă alături de Regia Primăriei de întreținerea zonelor verzi din Cluj. Prin firma Ro Verde Landscaping, Olteanu a furnizat Primăriei gard metalic în 2017. Firma deține și un acord cadru (evaluat la 1,2 milioane de euro) pentru încărcarea, transportarea și depozitarea resturilor vegetale de pe zonele verzi din Cluj-Napoca.

Vezi și: UPDATE Pentru cine se pregătește o afacere de peste 1,2 milioane de euro de la primărie?

Nord Conforest (din grupul ACI, deținut de familia Așchilen) are contracte ”grase” cu Județul, a lucrat cu Primăria Cluj și a câștigat recent un contract pentru amenjarea parcului Între Lacuri. În prezent, licitația primăriei este în faza de evaluare a calificarii/evaluare tehnică a propunerilor celor doi ofertanți.

Terenul de 21 de hectare pe care urmează să fie amenajat parcul este situat pe Bulevardul Muncii, la marginea Clujului. Aici în 2009 a început un proiect de imagine al administrației Apostu, preluat ulterior de Boc, care implica plantări anuale de puieți. Timp de mai mulți ani Primăria a anunțat gradual că a plantat 10.000 de puieți. Plantările n-au reușit, copăceii fiind în mare parte distruși de pășunatul practicat în zonă.

Fiind o zonă neconstruibilă din pricina liniei de înaltă tensiune, dar și afectată de alunecări de teren, terenul de la capătul liniei de tramvai de pe B-dul Muncii a devenit pretabil pentru o pădure-parc. Pentru realizarea Parcului Pădurea Tineretului, administrația locală a depus și o cerere de finanțare din bani europeni.

Odată realizat, Parcul Tineretului (peste 20 de hectare) urmează să fie cel mai mare din oraș, mai mare decât Parcul Central (14 hectare) și Parcul Feroviarilor (5,4 hectare).

Două firme s-au arătat interesate de proiectul Primăriei Cluj-Napoca: RO-VERDE LANDSCAPING S.R.L. (cu 3 subcontractanți), NORD CONFOREST S.A. (cu SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA ofertant și 5 subcontractanți). Ofertele se află în etape de evaluare/calificare tehnică, câștigătorul urmând să fie desemnat până la finele anului.

 

RO-VERDE LANDSCAPING este o firmă din Ilfov, cu o cifră de afaceri de 25.094.255 lei în 2018. În 2017, presa locală scria că firma a primit 1,2 milioane de euro de la Primăria Cluj-Napoca pentru a debarasa resturile vegetale de pe spațiile verzi spațiile verzi aferente cartierelor de blocuri din localitate. Firma este deținută de Ionel Olteanu, supranumit de presa națională „părintele spaţiilor verzi” întrucât firmele sale, Ro Verde Landscaping, Eco Horticultura şi Garden Center, sunt abonate la contractele cu primăriile şi consiliile judeţene din ţară. În 2016, Administraţia Prezidenţială anunţat că firma care a câştigat licitaţia pentru refacerea sistemului de irigaţii din curtea Palatului Cotroceni este Garden Center Grup, firmă caer apare şi într-un referat al DNA din aprilie 2015. Mai multe detalii AICI!

NORD CONFOREST S.A  este o societate pe acțiuni cu capital privat, având sediul în Gilău, județul Cluj. În 2018 a înregistrat o cifră de afaceri de 30.720.296 lei. Firma a câștigat și licitația pentru amenajarea parcului Între Lacuri, împreună cu Eco Garden – Proiect Construct Regiunea Transilvania – asociere care a construit și Baza Sportivă Gheorgheni. I

Valoarea totală este estimată a contractului este de 18,2 milioane de lei (fără taxa pe valoarea adăugată) – (circa 3,8 milioane de euro) din care: servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului – în valoare de 326.200 lei (fără TVA), iar valoarea lucrărilor este de 17,8 milioane de lei, fără TVA. Durata contractului este de 22 luni din care : 3 luni servicii de proiectare tehnică și 19 luni pentru execuția lucrarilor.

Parc cu bani europeni 

Investiția presupune reutilizarea și modernizarea unui teren degradat de pe Bulevardul Muncii, în suprafață de 213.000 mp, și transformarea lui în zonă de agrement pentru comunitate. Parcul va avea alei pietonale, piste de biciclete, zone pentru sport și locuri de joacă pentru copii, foișoare, grupuri sanitare, mobilier urban, Wi-Fi, sistem de supraveghere video, parcări pentru biciclete și sistem de irigații.

Valoarea totală a proiectului este de 22.861.202,24 lei cu TVA, din care 21.632.046,20 lei reprezintă fonduri nerambursabile accesate prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 4- Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, iar 1.229.156,04 lei reprezintă contribuția proprie a municipiului.

Investiții în parcurile din Cluj-Napoca

– Parcul Feroviarilor (5,4 ha)  ar urma să fie gata în 2020. Câştigătorii concursului de soluţii pentru reamenajarea parcului au fost desemnaţi în primăvara anului 2018. Locul I a fost câștigat de o echipă condusă de Vlad Sebastian Rusu, cel care a câștigat la începutul anului trecut și concursul de soluții și pentru revitalizarea Turnului Pompierilor. Amintim că Parcul Feroviarilor a intrat în domeniul public al municipiului în 30 iunie 2017, printr-o hotărâre de guvern aşteptată încă din 2015.

– Două parcuri din Cluj-Napoca, unul central şi unul de cartier, urmează să fie reabilitate şi modernizate în 2019, în urma unei investiții de 90.000 de lei. Este vorba despre Parcul Ştefan cel Mare, situat în spatele clădirii Teatrului Naţional, şi de Parcul Farmec, din cartierul Mărăşti. Următoarele două parcuri pentru care se întocmește documentația de licitație în vederea atribuirii studiului de fezabilitate sunt Parcul Ion Luca Caragiale și Parcul 14 Iulie.

– Spaniolii de la casa de arhitectură Practica, cei care realizează masterplanul pentru reamenajarea malurilor Someşului, au prezentat recent modificările gândite pentru Parcurile Rozelor şi Armătura.

– Va fi amenajat parcul Între Lacuri, în apropiere de strada Aurel Vlaicu și lângă fabrica Fujikura. Investiţia se ridică la 7,8 milioane de lei (fonduri bugetare), iar termenul de realizare este de 12 luni. Lucrările vor fi realizate de Nord Conforest – Eco Garden – Proiect Construct Regiunea Transilvania, asociere care a construit și Baza Sportivă Gheorgheni. Ideea amenajării parcului a apărut în cadrul programului de bugetare participativă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare