Închide

Se vor bate din nou, în competiție electorală, pentru șefia Consiliului Județean

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 04, 2019 0 224

Partidele vor intra din nou în cursă electorală pentru câștigarea președinției Consiliului Județean, având în vedere că Guvernul a emis o OUG de modificare a Legii nr. 115/2015 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

„(…)Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislaţia, astfel încât preşedintele Consiliului Județean să fie ales, din nou, prin vot direct, de comunitatea locală”, a transmis premierul Viorica Dăncilă, luni, după ce a fost emisă Ordonanța de Urgență mai sus amintită.

Procedura votulului uninominal a fost anulată după ciclul electoral 2012-2016. În 2016, când s-au desfășurat ultimele alegeri locale, actualul președinte al Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a fost desemnat în funcție datorită înțelegerii dintre consilierii județeni ai PNL și UDMR (maghiarii negociindu-și, la rândul lor, obținerea unui mandat de vicepreședinte).

Prin Ordonanța de Urgență emisă luni de Guvern se revine, așadar, la votul uninominal pentru Consiliul Județean, în procedura alegerilor locale din 2020. Astfel, partidele își fac noi calcule. Notorietatea de care se bucură acum marile partide nu va mai fi suficientă pentru câștigarea șefiei la nivelul administrațiilor județene. Fiecare formațiune care se va înscrie în cursa alegerilor de anul viitor va avea sarcina să iasă în spațiul public cu un candidat cunoscut/vizibil. Atât reprezentanții PNL, cât și cei ai PSD, dar și ai USR sunt de părere că Ordonanța de Urgență privind revenirea la votul uninominal aduce avantaje, dar că aceasta poate crea și neplăceri.  De cel mai mare avantaj se pot bucura formațiunile politice care sunt în prezent la șefia consiliilor județene și care au posibilitatea să-și consolideze poziția electorală, cu sprijn de la primari. Actualii președinți de consilii județene pleacă, evident, cu prima șansă în alegerile de anul viitor, având în vedere că ei au nu doar notorietate, dar și influență în rândul comunităților locale. Pe de altă parte, candidații marilor formațiuni se pot trezi cu surpriza neplăcută de a pierde alegerile, situație pe care unii lideri politici au mai experimentat-o la Cluj, vezi cazul senatorului Marius Nicoară, care deși a pleca favorit în cursa electorală din 2008, a pierdut  în favoarea lui Alin Tișe, care la vremea respectivă a candidat din partea PDL. Patru ani mai târziu, Alin Tișe pleca și el favorit în cursa pentru un nou mandat de președinte, însă pierdea alegerile în favoarea reprezentantului USL, de la vremea respectivă, Horea Uioreanu (arestat după nici doi ani de mandat, pentru fapte de corupție).

Preşedintele României Klaus Iohannis a criticat OUG dată de Guvern pentru alegerea şefilor de consilii judeţene, apreciind că premierul le-a făcut o concesie baronilor PSD, în încercarea de a le câştiga sprijinul.

„Preşedintele Klaus Iohannis critică OUG dată de Guvern pentru alegerea şefilor de consilii judeţene, transmiţând că schimbarea legii electorale făcute prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul vrea s-o facă în faţa baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul. În urma adoptării de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă referitoare la modificarea legislaţiei în privinţa alegerii preşedinţilor de consilii judeţene, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, constată că PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.