Închide

Parcul Est, Someșul și fostul cinema Favorit, pe lista proiectelor la Zilele Arhitecturii în 2016

ActualitateFestivalTop News by Kristina Reştea - mart. 28, 2016 2 913

Au închis traficului auto câte o stradă, pentru a organiza aici evenimente, au pus pavilion parametric în Piața Unirii, la TIFF sau o grădină de cărți în fața cinematografului Victoria, au deschis temporar Grădina Boema când era încă părăginită, au realizat o scenă plutitoare pentru lacul din Gheorgheni și au adus arhitecți străini pentru întâlniri la Cluj. În ultimii ani (din doi în doi ani, mai precis), studenții Facultății de Arhitectură au pus în agenda orașului câteva activități prin care arhitectura a ieșit în stradă. În acest an, Asociația Studenților Arhitecți (AStA) a schimbat programul: o ediție a Zilelor Arhitecturii va avea loc în perioada 20-26 iunie și în 2016, deși o ediție a fost organizată și în 2015. Ce se întâmplă în acest an? Tinerii care se ocupă de programul pentru acest an au menționat pentru Actualdecluj.ro câteva proiecte din agenda de lucru.

Vezi aici câteva povești din organizarea primelor ZA-uri:

Din laboratoarele „casei de păpuşi” în stradă: cum iese, din doi în doi ani, în oraş Arhitectura viitorilor arhitecţi

Tema de 2016: Cercetarea

Cele 7 zile de evenimente includ proiecte ale studenţilor arhitecţi, conferinţe şi dezbateri, workshopuri şi evenimente în stradă, expoziţii, concerte şi petreceri în locaţii inedite, spun reprezentanții AStA. „Odată ce am pus bazele ideilor noastre în cadrul ediției Zilelor Arhitecturii 2015 – Building Roots putem să ne îndreptăm atenția spre un domeniu al arhitecturii mai puțin explorat de către noi, studenții, și anume cercetarea. Este vorba mai exact despre cercetarea studențească prin intermediul practicii creative. Vedem, observăm, simțim, ne documentăm, asimilăm. Dar cum putem face asta cât mai bine? Noi credem că răspunsul se află în experiment, în creație, în proiecte, în încercări, fie ele reușite sau nu. Practica este cea care aduce cel mai mare aport la dezvoltarea noastră și la dezvoltarea comunității în care trăim, iar proiectul este bine știut că este unul din cele mai relevante exemple de cercetare. Propunem astfel o alternativă, o posibilitate de cercetare, dezvoltare, inovație și creație prin intermediul noii ediții a Zilelor Arhitecturii 2016 – Creative Research”, spun reprezentanții AStA.

 

ZA 2013. Sursa foto: AStA

ZA 2013. Sursa foto: AStA

 

Agenda ZA: construcție în parteneriat cu Zaha Hadid Architects

Tradiția bienalei s-a schimbat în acest an. „Am ales să mutăm data și anul în care se va desfășura evenimentul pentru a putea asigura parteneriate în premieră între AStA – Asociația Studenților Arhitecți Cluj, Zaha Hadid Architects și Odico. Este vorba de un parteneriat foarte important pentru asociația noastră deoarece vrem sa aducem ceva nou în Cluj și chiar în România, mai exact prima construcție în parteneriat cu Zaha Hadid Architects. În acest fel avem și avantajul timpului câștigat pentru a stabili și a dezvolta parteneriatul, atelierele împreună cu studenții, construcția dar și pentru a realiza partea de fundraising într-un mod profesionist. De asemenea ne propunem ca avenimentul Zilele Arhitecturii sau pe scurt, ZA, să continue pe o periadă mai lungă de timp, nu doar o saptămână la sfârșitul anului universitar. Vrem să dezvoltăm și evenimentele pe care le avem în cadrul asociației sub acest brand, Zilele Arhitecturii proudly made by A.StA. Cluj”, spune Darius Bogdan, președintele AStA Cluj.

 

ZA 2013 Parc mobil. Sursa foto: AStA

ZA 2013 Parc mobil. Sursa foto: AStA

 

Ce spații sunt însemnate pe harta ZA

Dincolo de agenda care include conferinţe şi ateliere pentru studenţi, i-am întrebat pe viitorii arhitecţi în ce fel ajunge arhitectura în stradă la ZA 2016. La fel ca în alți ani, printre manifestările pe care le vor studenții se numără activarea unor spații uitate, continuă și proiectul Habitat Gheorgheni (care aduce proiecte în zona Între Lacuri) și se plănuiește „adoptarea” unui atelier din cadrul Someș Delivery, proiect care aduce evenimente și activități pe malul râului care traversează orașul. În cadrul ZA, vor avea loc conferințe cu arhitecți, ateliere de creație și implementare a ultimelor tehnologii arhitecturale și structurale alături de Zaha Hadid Architects

 

Sursa foto: AStA

Sursa foto: AStA

 

„Anul acesta vom scoate arhitectura în stradă prin implementarea acelui pavilion chiar în centrul orașului pentru a putea fi cât mai vizibil, vom continua proiectele începute în Habitat Gheorgheni pentru reactivarea Parcului Est și aducerea acestuia în folosul comunității, vom desfășura activități pe micul pavilion pe Someș ce se va realiza în urma atelierului în colaborare cu Someș Delivery zilele acestea și vom aduce conferințele, expozițiile și petrecerile la fostul cinema Favorit”, anunță reprezentanții AStA.

Vezi aici imagini de la Zilele Arhitecturii 2015:

FOTO/VIDEO Pentru maşini sau pentru pietoni? Cum arată o străduţă din centru populată de Zilele Arhitecturii

și

Lacul care îţi “vorbeşte”: posibilul Parc Est se vede altfel, de Zilele Arhitecturii

și

În direct, de pe “Titanic”. Leo Van Broeck: „Arhitecţii devin doctorii spațiului disponibil. Şi pacientul nostru e foarte bolnav!”

2 comentarii

  1. Felicitari studentilor de la arhitectura! Am dori sa nu uite un singur lucru! Habitat Gheorgheni orgaizat atat in anul 2015 cat si cel dorit a se organiza in anul 2016 presupune realizarea activitatilor Asociatiei pe unele din terenurile proprietate privata. Deoarece in momentul de fata sunt deschise procese pe rolul Judecatoriei Cluj referitoare la aceste terenuri, RUGAM! Asociatia Studentilor Arhitecti de asi organiza manifestarile pe terenuri care apartin spatiului public. Ne vedem altfel pusi in situatia de a face plangeri pentru incalcarea proprietatii private.
    Multumim pentru intelegere.

    Ps. Pentru stiinta!
    Anul trecut nu am masuri referitoare la incalcarea acestor proprietati (puntea realizata etc) insa anul acesta va facem din timp cunoscut ca ele sunt in mare parte private.
    Terenurile din zona Selgross Strada Lucia Sturza Bulandra in mare parte sunt terenuri PRIVATE!

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.