Închide

FOTO/VIDEO Pentru maşini sau pentru pietoni? Cum arată o străduţă din centru populată de Zilele Arhitecturii

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 15, 2015 0 677

 

Copii cu dizabilităţi au pictat alături de alţi copii-trecători desene cu trasee de oraş ori cu mânuţe, au apărut machete care ilustrează posibile locuinţe pentru oameni fără locuinţe, cuburi suspendate se leagănă deasupra capetelor noastre, mere cu feţe de arhitecţi sunt pregătite să fie instalate în copaci, iar o statuie-domnişoară, cu umbrelă, (nu) se plimbă prin Clujul de acum cu aer de „altădată”. Studenţii arhitecţi au închis traficului auto o stradă şi ne-o arată în varianta pietonală cu posibilăţi, de Zilele Arhitecturii, evenimentul organizat de Asociaţia Studenţilor Arhitecţi din Cluj (AStA). Ziua de vineri a început colorat alb-turcoaz, în centru, pe Emanuel de Martonne, cu program, planuri de week-end şi alternativa Insomnia, în caz de ploaie.

Menţionăm că în planurile iniţiale, traseul gândit pentru secţiunea Strada din programul ZA era ceva mai generos şi desena chiar un traseu: pornea din gangul care începe pe Bulevardul Eroilor, lângă vechea primarie, și se încheia cu o grădina de pe strada Avram Iancu. Negocierile cu administrația sau tentativele de abordare a proprietarilor privați (în cazul proprietății de pe A.Iancu) s-au finalizat însă cu un spațiu public ceva mai restrâns pe harta ZA. „Străduţa era parte a unui traseu. Ne propusesem să deschidem gangul de la fosta primărie (din Piaţa Unirii, n.red.), să intrăm în curtea Consiliului Local, şi apoi să ajungem aici. Trebuia să ni se dea tot spaţiul, măcar sâmbătă şi duminică, dar ne-au spus că sunt nişte probleme, ceva control şi că nu se mai poate”, explică Andra Vlădoiu, coordonatoarea secţiunii Strada din cadrul ZA.

Aşa că vineri e popuată strada Emanuel de Martonne.

 

„În timpul zilei am avut un atelier pentru copii cu dizabilităţi, au venit copii cu deficienţe de auz şi au lucrat cu alţi copii la două picturi mari. Au lucrat toţi împreună. Iniţial i-am convins să îşi creeze propriul traseu (şi au apărut L-uri, n.red.). Iar pentru cealaltă pictură i-am lăsat să se dezinhibe total, să îşi pună mânuleţe, să facă orice vor ei”, povesteşte Andra. „Ca amenajare, am decis să agăţăm cubuleţe, în culorile ZA, turcoaz şi alb. Se face trimitere şi la un spaţiu închis, dar şi deschis, iar motivul principal e că imobilele din jur sunt foarte înalte. În acest mod am reuşit să aducem totul la scară umană”, continuă Andra.

Putem să ne aşezăm pe paleţii (tot alb-turcoaz) asezonaţi cu pernuţe şi să urmărim statuile. Fac parte dintr-o expoziţie, semnată Florin Marin & Elena Ilas. „Sunt piese care te duc cu gândul la cum era înainte aici, la persoanele care se plimbau aici”, spune Andra. O pânză operă de artă aleatorie, creată prin trecere trecătorilor, sub îndemnul „Călcaţi Arta” (chiar „vă rugăm”) completează decorul şi câteva „mere” care au desenate feţe de arhitecţi au fost pregătite pentru a fi atârnate în copaci. S-a mai pregătit o expoziţie a studenţilor de la Arhitectură, care au propus prototipuri de structuri pentru oameni fără locuinţe. „Majoritatea machetelor sunt 1 la 1. Le propunem ca manifest. Noi nu ne permitem să le construim, dar oferim alternative, propunem nişte variante care ar putea fi construite”, explică Andra.

 

Speranţe pentru un astfel de spaţiu, pe mai încolo? „Noi oferim o imagine a unei posibile străzi pietonale, care ar putea fi plină de expoziţii, de copii, de trecători care să observe arhitectura, să observe clădirile. Suntem în centrul istoric al Clujului; e păcat că toate străzile acestea frumoase sunt împânzite de maşini”, arată coordonatoarea Strada, pe strada care chiar arată acum altfel.

 

 

Iar ziua s-a încheiat cu un tango de seară:

 

Sursa foto: ZA

Sursa foto: ZA

 

Pentru sâmbătă, AStA a anunţat pe strada Emanuel de Martonne o nouă de serie de ateliere creative, ateliere pentru copii, expoziţii de artă şi proiecte de arhitectură, precum şi un concert al celor de la The Glass Fish din cadrul secţiunii STRADA a Zilelor Arhitecturii 2015. În cazul în care condiţiile meteo vor fi nefavorabile, evenimentele se vor ţine în localul Insomnia, str. Universităţii nr 2.

Vezi şi

Strada Kogălniceanu, varianta pietonală cu trăsuri: loc pentru 250 de mașini sau 1.800 de oameni?

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.