Închide

Noua hartă a Arhitecturii: cinema Arta, palat în centru, posibilul parc Est, curtea interzisă a primăriei și sera-experiment

ActualitateFestivalTop News by Kristina Reştea - mai 12, 2015 2 766

S-a deschis Cinema Arta, s-a pus pod între lacuri, se pregătește scena plutitoare, se fac planuri de case pasive, se vorbește despre construcțiile viitorului și viitorul școlii. Au început Zilele Arhitecturii. Evenimentul organizat din doi în doi ani de Asociația Studenților Arhitecți are loc în perioada 11-17 mai, cu mai multe puncte de evenimente pe harta orașului.

Vezi AICI programul și citește despre edițiile precedente:

Din laboratoarele „casei de păpuşi” în stradă: cum iese, din doi în doi ani, în oraş Arhitectura viitorilor arhitecţi

În acest an a intrat în program Cinematograful (închis și temporar redeschis) Arta, pentru conferințe și dezbateri, dar și spațiile din palatul de la nr. 18 din Piața Ștefan cel Mare pentru expoziții și evenimente, a subliniat reprezentantul AStA Alex Ionaș Sălăgean, cu privire la noutățile ediției de 2015. Pavilionul parametric, intrat în tradiția Zilelor Arhitecturii, are și el parte de abordare nouă – nu e expus în timpul calendarului de evenimente, dar se prezintă procesul. De această dată pavilionul parametric e gândit pentru a fi amplasat pe o scenă flotantă (pe lacul din Gheorgheni) și, ca în viața reală a pieței de proiectare, studenții arhitecți și coordonatorii lor lucrează pentru un beneficiar – Societatea Filarmonia.

Conferințele au fost gândite în jurul a câtorva teme, spune Ioana Rafa (AStA) – sustenabilitate și urbanism ecologic, casele pasive, viitorul utopic („ce preconizăm să se întâmple”), proiecte de diplomă și viitorul școlii de arhitectură, care va fi dezbătut cu reprezentanți din țară și din afară. Vorbitorii de la conferințe sunt arhitecți preocupați de viitor în proiectare, chiar dacă, spun studenții organizatori, vin din zona „underground” și nu din pagini de manual. Casa pasivă apare în agenda ZA și cu exemple „vii” – se prezintă o construcție din lemn și materiale ecologice din Cluj, de pe strada Luminii, pentru care s-a lucrat mai bine de 5 ani, după cum menționează Alexandru Vladovici, președintele AStA. „Vrem să începem să aducem acest subiect în atenție, încă din facultate. În acest fel ne vom apropia și de cerințele directivelor europene care încurajează asemenea proiecte”, completeză reprezentantul asociației de studenți la Arhitectură. Conferințele, dezbaterile și prezentările au loc la Cinema Arta, care, după multă vreme în care a stat închis, se redeschide pentru câteva zile, re-amenajat cu Zilele Arhitecturii. „E un palat din centru, cu un proprietar prietenos și deschis, care e și arhitect. S-a amenajat scena și zona de foaier”, precizează Vladovici.

Se mai pregătesc activități în zona lacurilor din Gheorgheni și a doritului Parc Est, care găzduiește inclusiv un atelier de muzică. Zona verde rezervată aici în noul Plan Urbanistic General e deocamdată subiect de plângeri prealabile și a nemulțumirilor proprietarilor de terenuri, dar accesul la zona din vecinătatea lacului a fost facilitată prin câteva intervenții pregătite de echipele din cadrul proiectului Habitat Gheorgheni. Acesta e de fapt un manifest adresat clujenilor și autorităților locale care își propune să aducă în atenția publică situația nefastă a spațiilor verzi din municipiu.

Sursa foto: AStA, Habitat Gheorgheni

Sursa foto: AStA, Habitat Gheorgheni

Se deschide, temporar, poarta de la primăria veche din Piața Unirii care bloca accesul dintre Eroilor și I.C. Brătianu, iar zone din centru, cu str. I.C. Brătianu și Em. De Martonne devin decor pentru expoziții și workshopuri, cu activități în care să fie atrași trecătorii – va apărea inclusiv o pânză pentru o pictură comună. În cazul secțiunii Strada, traseul gândit inițial de studenții arhitecți era ceva mai generos: începea în gangul care începe pe Bulevardul Eroilor, lângă vechea primarie, și se încheia cu o grădina de pe strada Avram Iancu. Negocierile cu administrația sau tentativele de abordare a proprietarilor privați (în cazul proprietății de pe A.Iancu) s-au finalizat însă cu un spațiu public ceva mai restrâns pe harta ZA.

Un alt proiect gândit pentru ZA, dar care deocamdată rămâne la nivel de planuri vizează sera de pe strada René Descartes nr. 30, aflată în curtea Facultății de Arhitectură și Urbanism și în proprietatea Universității Tehnice. Ar fi vorba de un proiect care are ca scop reconvertirea serei abandonate în atelier de lucru și spațiu alternativ de desfășurare a evenimentelor pentru studenți. Mai mult: sera ar putea să fie „coaja” pentru un proiect de casă pasivă, pentru că, spun studenții, ar pune astfel în practică viitoarea lor profesie chiar în curtea facultății. Proiectul rămâne pe „wish list” de 2016.

 

Sursa foto: ZA, AStA

Sursa foto: ZA, AStA

 

 

Când plutește pavilionul pe Scena Verde

Teatrului plutitor – cu pavilion parametric pe o scenă flotantă din pet-uri, se pregătește de inaugurare, anunță reprezentanții Scenei Verzi, un proiect realizat în parteneriat de Societatea Culturale Filarmonia și Facultatea de Arhitectură din Cluj.Scena Verde urmează să fie inagurată în 26 mai, au anunțat repretezentanții Filarmonia. Șantierul scenei își va începe activitatea pe 16 mai, debutând prin construcția modulelor flotante, urmând ca din data de 20 mai, aceste module să fie așezate pe suprafața lacului și să înceapă construcția efectivă a scenei.

 

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.