Închide

Lacul care îţi „vorbeşte”: posibilul Parc Est se vede altfel, de Zilele Arhitecturii

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 12, 2015 0 1467

 

Punte în stufăriş, Salcia Evenimentelor, platformă de observaţie – sunt câteva dintre noile repere pe harta posibilului Parc Est, care primeşte zilele acestea un pod, o scenă şi câteva litere pe lac. O zonă cu terenuri virane, stufăriş, mini-parcuri şi cu vedere la şantiere, între lacurile din Gheorgheni, s-a transformat în temă de atelier de lucru. Înainte să fie posibilul Parc Est, zona e decor de Zilele Arhitecturii, organizate de Asociaţia Studenţilor Arhitecţi din Cluj. În cadrul evenimentului, una dintre principalele „scene” e pusă în estul oraşului, unde echipa de la Habitat Gheorgheni a instalat câteva elemente noi – ca să se vadă mai bine lacurile şi zona şi pentru a menţine vie tema Parcului Posibil.

În anii ’70, proiectul Parcului Tineretului, care prindea şi zona lacurilor din Gheorgheni, prevedea o suprafaţă de agrement de 140 de ha. De atunci, construcţiile s-au extins, mai ales în anii de boom imobiliar de după 2000 (când a apărut inclusiv un mall), iar din amplele planuri de zone verzi au rămas în realitatea nişte „mini-parcuri”. Acum, noul Plan Urbanistic General, intrat în vigoare la final de 2014, prevede zone verzi pe o suprafaţă de câteva zeci de ha. Numai că, deşi la nivel declarativ primăria a anunţat intenţia de a crea aici un parc, nu există deocamdată nici strategie, nici planuri clare, nici fonduri care să asigure viitorul verde. Mai mulţi proprietari de terenuri care şi-au pierdut dreptul de construire au depus plângeri prealabile şi solicită despăgubiri (pe care primăria le-a promis, la nivel de intenţie), iar o parte din teren e în administrarea RADP.

În acest context deloc roz şi foarte puţin verde, se conturează iniţiative care să pună în valoare locul, să menţină în actualitate tema şi să arate potenţialul zonei. „Întrucât administrația locală încă nu are un plan de amenajare a parcului pentru includerea acestuia în circuitul de zone verzi al orașului, propunerea A.St.A. Cluj este de a organiza o serie de ateliere interdisciplinare, cu îndrumători şi participanți internaţionali, prin care se va realizarea un traseu cu intervenții temporare punctuale, strâns relaționate la caracteristicile specifice ale parcului. Miza acestuia, împreună cu seria de evenimente organizate în parc pe durata ZA (11 Mai – 17 Mai), este de a îndemna cât mai multă lume să descopere această zonă a orașului și să se bucure de ea”, spun reprezentanţii Habitat Gheorgheni.

În total, pentru această zonă au fost gândite şapte proiecte, care au intrat inclusiv în concursul cu vot din cadrul proiectului de bugetare participativă Com’On Cluj. Cum fondurile au întârziat să fie distribuite de administraţie, iar calendarul de luna mai trebuia totuşi bifat, echipa Habitat Gheorgheni s-a repliat şi a reuşit să pună pe picioare o parte dintre proiecte: un pod, o scenă şi un platou de observaţie, din lemn, în zona lacurilor. Proiectele s-au instalat pe terenuri publice, precizează echipa de proiect.

 

Making of (sursa foto: Habitat Gheorgheni)

 

Nouă coordonatori, 24 de studenţi, echipe de la Planwerk (birou care a lucrat la noul PUG), HelloWood (Ungaria), La Terenuri şi de la o asociaţie din Chişinău au lucrat pentru pregătirea şi instalarea noilor „accesorii în parc”. „Zona aceasta este o rezervă naturală foarte importantă a orașului, care include un habitat extrem de bine conservat pentru o zona urbană. Intervenţiile noastre au fost gândite având în vedere şi studii sociologice realizate acolo. Am văzut că zona, deşi greu accesibilă şi nemenajată, este folosită de locuitori – oamenii îşi plimbă animalele, ies la grătare pe acolo. Dar zona are atâta potenţial! Dorinţa noastră a fost nu doar de a facilita utilizarea locului de către locuitorii din împrejurimi, care îl cunosc, ci şi de a aduce tema în discuţie, de a atrage atenţia asupra zonei. Vrem să aducem proiectul Parcului Est în public, nu doar pentru locuitorii zonei”, a precizat pentru Actualdecluj.ro Alexander Nistor, unul dintre membrii echipei Habitat Gheorgheni. Credeţi că are şanse Parcul Est să prindă viaţă în realitate? „Trebuie să cerem cât mai mult”, crede Silviu Medeşan, arhitect care a lucrat şi el la ridicarea noilor instalaţii. Deocamdată e greu însă şi să ajungi din cartier înspre mall şi mal de lacuri, printre şantiere, iar Medeşan dă exemplul a două blocuri mari, ce au lăsat între ele o alee mică de trecere, ca oamenii să mai poată totuşi să circule printre blocurile în construcţie.

Cum vorbeşte lacul

Până să se contureze soarta Parcului Est în suprafeţe de teren, fonduri şi strategii, în agenda Zilelor Arhitecturii, aici e program de evenimente, cu Scavenger Hunt, atelier de percuţie şi spectacole. Şi se pregăteşte şi un „vernisaj”. Câteva cuvinte vor fi lansate la apă, iar de pe platforma de observaţie se va putea citi un mesaj de pe lac. „Natura nu e curată, e pură”.

Harta, Habitat Gheorgheni

Harta, Habitat Gheorgheni

Unde s-a dat tema

Cele patru lacuri şi zona din jurul lor ocupă o suprafaţă de aproximativ 80 de hectare la periferia estică a oraşului. Arealul cuprinte, alături de lacuri, o fostă pepinieră a municipalităţii, suprafeţe de teren viran (parţial mlăştinos) şi câteva amenajări de mici dimensiuni, dintre care cea mai recentă este parcul Iulius. La nord zona este mărginită de cartierul Între Lacuri, iar limita sudică este dată de pârâul Becaş – se specifică în tema atelierului de parc.

Vezi şi

DA! pentru Parcul Est. Pasul 2: cum ?

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.