Închide

De negăsit în țară, Florian Walter s-ar afla în Cuba! România poate cere extrădarea acestuia. Prevederile tratatului semnat între țara noastră și Cuba

SportTop News by Catalin Suciu - mai 12, 2015 0 1048

Acționarul majoritar al Universității Cluj ar fi fugit în Cuba după ce a fost pus sub urmărire penală de către DIICOT, într-un dosar ce vizează spălare de bani și evaziune fiscală. Dacă se dovedește că omul de afaceri se află în statul din Insulele Caraibe, România va putea solicita extrădarea acestuia, întrucât are semnat un tratat bilateral de cooperare judiciară internațională cu Cuba.

Surse apropiate omului de afaceri Florian Walter, citate de publicația Prahova Online, susțin că acesta ar fi fugit din România cu o zi înaintea declanșării perchezițiilor la firma Romprest și la locuința acestuia. Potrivit surselor citate, omul de afaceri ar fi plecat în Cuba, dar înainte de asta ar fi făcut o oprire la Monaco, de unde și-a retras o sumă dintr-o bancă locală.
Florian Walter, actionarul majoritar al firmei de salubritate Romprest și al echipei de fotbal “U” Cluj, a fost dat în consemn la frontieră săptămâna trecută,acesta nefiind găsit de procurori în țară. Walter e acuzat de că ar fi dirijat o schemă de evaziune fiscașă în valoare de 4,5 milioane de euro . Anchetatorii au făcut percheziţii săptămâna trecută la mai multe firme, între care societatea de salubrizare Romprest, fiind vizate 23 de persoane şi firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Suspecţii ar fi folosit mai multe firme “fantomă” controlate prin interpuşi, societăţi cu care aceştia au semnat mai multe contracte fictive privind livrări de bunuri sau prestări servicii. Suma “spălată” este de aproximativ 14 milioane de euro, iar prejudiciul produs statului se ridică la circa 4,5 milioane de euro.

Potrivt hotnews.ro, plecarea lui Walter în Cuba –via Monaco- nu ar fi tocmai întâmplătoare. În cercurile politice și de afaceri se vorbește despre apartenența acestuia la celebrul grup Monaco, format din discreți și puternici oameni de afaceri români, beneficiari ai unor contracte uriașe cu statul român în diverse sectoare economice: energie, infrastructură, utilități etc.
Dacă se dovedește că Walter a fugit în Cuba și dacă va fi găsit, România îi poate cere extrădarea. Între cele două state există un tratat bilateral de cooperare judiciară internatională, pe cauze penale, semnat încă din 1981, potrivit Ministerului Justiției.

“Cuba – Convenţie între Republica Socialistă România şi Republica Cuba privind asistenţa juridică în materie civilă, familială şi penală, ratificată prin Decretul nr. 67/1981, publicat în B.Of. nr. 19/27.03.1981”.

Redăm mai jos capitolul VI , articolul 30 din tratatul semnat.

CAPITOLUL VI
Extrădarea

Articolul 30

“Părţile contractante se angajează să-şi predea reciproc, potrivit regulilor şi condiţiilor prevăzute în prezentul capitol, în vederea urmăririi penale, judecării sau executării pedepsei, persoanele care se găsesc pe teritoriul uneia dintre cele două părţi contractante. Extrădarea se admite numai dacă fapta pentru care este învinuită sau pentru care a fost condamnată persoana a cărei extrădare se cere este prevăzută ca infracţiune de legea ambelor părţi contractante. Extrădarea în vederea urmăririi sau judecării se admite numai dacă, potrivit legii ambelor părţi contractante, fapta atrage o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 2 ani sau alta mai grea, iar dacă extrădarea este cerută în vederea executării pedepsei, numai dacă pedeapsa aplicată este mai mare de un an sau o pedeapsă mai gravă.”

Tratatul complet se poate găsi AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.