Închide

În direct, de pe „Titanic”. Leo Van Broeck: „Arhitecţii devin doctorii spațiului disponibil. Şi pacientul nostru e foarte bolnav!”

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 31, 2015 0 735

 

Un Pacman înghite, pe muzică sau nu, tot ce îi iese în cale: arcul de cerc din desenul de pe ecran delimitează o bucată de „verde”. Suntem noi! Şi„ne mâncăm planeta”, explică la Cluj, din faţa ecranului cu Pacman arhitectul Leo Van Broeck, preşedinte al federaţiei asociaţiilor de arhitectură din Belgia.

Crede că cea mai ecologică clădire este cea pe care nu o construieşti, că ceea ce laşi neconstruit contează, iar spaţiul „human free” e important şi că, în acest moment, „toţi dansăm şi cântăm pe Titanic”, în timp ce planeta e în pericol. Între susţinerea unei conferinţe la Zilele Arhitecturii şi îndatoririle de membru al juriuui unui concurs al studenţilor arhitecţi (CASA), arhitectul belgian adaugă pentru Actualdecluj.ro câteva tuşe la prezentarea cu Pacman.

 

Sursa foto: Bogdan& Van Broeck

 

Aşadar, concluzia de după conferinţa ZA de la Cluj: ne mâncăm planeta. Ce facem, în condiţiile în care încă mai avem de construit? „Orașele sunt soluția. Poţi să construieşti unde ai construit deja, să creşti densitatea, să folosești terenuri pe care deja le-ai folosit, să lupți împotriva fenomenului de sprawl (răspândirea necontrolată a dezvoltărilor imobiliare pe terenuri neurbanizate în apropierea oraşelor, n.red.)”, spune Leo Van Broeck.

Tema este preluată în activitatea biroului Bogdan& Van Broeck, pe care arhitectul îl conduce alături de românca Oana Bogdan. „Construim pe brownfield (terenuri care au mai avut dezvoltări şi construcţii, n.red.), în zone urbane care au acces la transport public, densificăm. Facem proiecte doar pentru zone urbane sau zone microurbane, mici, dar bine conectate la transportul în comun. Refuzăm să construim proiecte greenfield (pe terenuri pe care nu s-a mai construit)”, spune Van Broeck. Spui, pur şi simplu, „nu” clienților? „Da! E ușor. Poți să lucrezi în supermarket dacă vrei să distrugi planeta! Nu e nevoie să distrugi planeta ca să faci bani. Cei din profesia noastră devin doctorii spațiului disponibil. Şi pacientul nostru e foarte bolnav. Suntem responsabili de bunăstarea planetei. Nu poți să construieşti orice doar fiindcă e permis şi nici să arunci vina pe autorităţi.Tu, arhitect, trebuie să ai propria conștiință, să nu te oprești din a gândi. E foarte simplu să spui „Nu”. Trebuie doar să o faci. Faci chiar și mai mulți ban. Dacă construieşti mai dens, faci şi mai mulți bani”, punctează arhitectul beneficiile pentru dezvoltatori.

Vedeți asta mult, în jur? „Nu”, e răspunsul clar şi rapid al arhitectului care vine de peste 15 ani şi în România. În contextul promovării ideei de densificare şi utilizare a spaţiilor deja construite, arhitectul mai menţionează şi că „turnurile nu sunt rele întotdeauna”. Când sunt ele bune? „Dacă sunt cu funcţiuni mixte și aduc calitate în cartier, în zona în care apar. La parterul clădirilor înalte nu ar trebui să fie locuințe, garaje, ci magazine, cafenele, restaurante, grădinție. Sunt motoarele orașului! Dacă vei să cumperi pâine la 4 dimineaţă, să poţi face asta. Dacă mergi în Manhattan totul e deschis 24 ore, 7 zile pe săptămână”, exemplifică Van Broeck.

Impresia despre Cluj: ar trebui densificat centrul şi chiar clădirile înalte sunt adaptabile în peisajul Clujului. Nu în zone de case. Arhitectul a vizitat Clujul pentru prima oară în urmă cu aproximativ 10 ani. „Centrul s-a schimbat cu câte ceva, s-au mai restaurat unele clădiri. Dar multe imobile vechi necesită investiţii prea mari ca să fie reabilitate, așa că proprietarii nu fac nimic. Imobilele monument istoric, cele clasificate, cele de patrimoniu trebuie să se păstreze, restul să se demoleze sau să se renoveze pentru locuințe de calitate”, spune arhitectul.

Așteptările pentru vizita următoare? „Depinde de curajul colegilor”. Dar speranța e altceva decât aşteptările. „Nu mă aștept să se schimbe prea multe, oamenii se tem”, constată arhitectul belgian.

 

Sursa foto: Bogdan& Van Broeck

Sursa foto: Bogdan& Van Broeck

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare