Oficial: Polivalenta din Cluj are 9300 de locuri. A apărut afară și cubul video
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 29, 2017 0 2321
Sala Polivalentă din Cluj are 9300 de locuri. Oficial lucrările de extindere plus dotări – de circa 16 milioane lei – au fost încheiate și au primit acceptul FIBA. Investiția a fost demarata pentru ca la Cluj să fie găzduit Campionatului European de Baschet.
Lucrările de modernizare și extindere de la Sala Polovalentă au fost realizate de Con-A din Sibiu (plus proiectanți Dico și Țigănaș) care au avut un contract de 16 milioane lei pentru lucrările de proiectare și execuție (extindere și dotări).
Potrivit Primăriei, lucrările executate și finanțare de instituție au implicat suplimentarea numărului punctelor de acces în sală, a punctelor de vânzare a biletelor și a aparaturii din parcarea subterană. Potrivit primarului Emil Boc se poate realiza acum plata parcării cu cardul iar aparatele de parcare dau restul în bancnote. S-au îmbunătățit sistemele de iluminat și de sonorizare, s-au montat LED-uri pe suprafața de joc și la etajul I, a fost montată o suprafața de parchet fixă în sala B, pentru a oferi sportivilor condiții cât mai asemănătoare celor din sala principală.
A crescut și numărul de locuri ale sălii de la 7.227 la 9.300. În 2015, Mircea Cristescu (fost președinte de club de baschet și fost jucător) spunea că cea mai importantă carte a candidaturii României, cu polivalenta din Cluj, pentru Eurobasket a fost promisiunea că în Sala Polivalentă de la Cluj încap cel puțin 10.000 de oameni. Din delegație a făcut parte chiar proiectanții sălii, Dico și Țigănaș, prin arhitectul Șerban Țigănaș care a fost cel care a convins bordul FIBA că se poate.
De asemenea, a apărut în fața sălii și cubul video, astfel încat să permită transmiterea de imagini în timp real din interiorul sălii. Acest cub făcea parte din caietul de sarcini inițial al licitației pentru execuția polivalentei.
Primarul Emil Boc a anunțat că s-a primit acceptul FIBA în această săptămână pentru polivalentă, după modernizare.
- La etajul 3 s-au amplasat pe laturile lungi ale sălii patru rânduri de scaune, din care două rânduri
- Pentru permiterea accesului la locurile adiționale, s-au amplasat două scări de acces care pornesc
- O intervenție s-a realizat și la etajul 2 unde s-a montat un inel perimetral de panouri LED, montate
- În ceea ce privește zona de hospitality pentru VIP, aceasta s-a mărit. pentru a asigura destul spațiu si
- La etajul I, pe tribunele B și D, în zona platformelor existente de cameră, s-a suplimentat numărul
- La parter, gradenele retractabile de 3 rânduri, respectiv cele de 12 rânduri, s-au strâns sub gradenele
- În zona media workroom a fost amenajată zona de lucru pentru presă, care constă in birouri de
- S-au amplasat doi turnicheți suplimentari în zona intrării pentru public, astfel încât să permită
- Au fost amenajate 4 săli de fitness, câte una pentru fiecare vestiar.
- Pe marginea terenului de joc, s-a montat un inel de panouri LED, cu o înălțime de 80cm și o
- S-a suplimentat sonorizarea din sala de sport în vederea unei acustici mai bune.
- De asemenea, s-a lucrat la îmbunătățirea sistemului folosit la cubul media, prin furnizarea unui
- Între Sala Polivalentă și stadionul Cluj Arena a fost amplasat un turn media, pe care vor fi transmise
- Pentru zona de parking, s-a îmbunătățit sistemul de plată, prin completarea echipamentelor
Vezi și:
Cu încă 3,6 milioane de euro de la primărie se face “toamnă europeană” în Sala Polivalentă
Primăria “echilibrează” prețul polivalentei din Cluj. Banii ajung tot în buzunarul Con-A
Polivalenta a fost pornită la pachet cu stadionul Cluj Arena și lângă acesta, fiind rezultatul unei concurențe la momentul 2009 între liderii politici ai municipiului și județului.
Mobilizarea banul public în 2016, din nou, către polivalentă vine după ce primăria a atribuit contractul unei asocieri prezidate de firma sibiană Con-A cu o ofertă neconformă (după cum ulterior a demonstrat una dintre cele mai puternice firme de pe piața construcțiilor clujene, ACI Cluj, în instanță), la jumătate din valoarea estimată. Atunci ceilalți participanți la licitație, în special ACI Cluj spuneau că în banii ofertanți (peste 50 de milioane lei) e imposibil să se facă polivalenta clujeană, prețul corect fiind cel puțin dublu. De aici și felul în care a fost efectiv realizată sala. Polivalenta a plătit-o primăria până la 60%, aproximativ 10 milioane de euro. Șantierul a început în 2011, dar a fost sistat în 2012 și lucrările s-au reluat abia în 2014, după ce primăria a relicitat restul de 40% cât mai era de executat, bătând palma cu același constructor tot pentru peste 10 milioane de euro.
Primăria a decis să investească din nou bani, mai ales că “greul” a trecut, ițele polivalentei s-au descurcat, neregulile s-au mascat cu acte, expertize și alți bani publici, iar ACI Cluj s-a mărgit doar să arate public printr-o decizie a instanței felul în care administrația locală lucrează.
Până la urmă, chiar și așa, polivalenta a fost mai scumpă decât valoarea inițială la care administrația a bătut palma pe oferta neconformă.
Chiar și așa, în momentul finalizării sălii polivalente, în toamna lui 2014, proiectanții spunea că sala de la Cluj este mult mai ieftină decât o hală industrială a unui privat, aceasta fiind gândită pe structură similară, sau decât o sală de sport mai mică amenajată de primăria Craiova, dar și că acest aspect se va resimți după darea în exploatare a obiectivului.