Închide

Primăria „echilibrează” prețul polivalentei din Cluj. Banii ajung tot în buzunarul Con-A

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 06, 2016 0 653

Contractul pentru extinderea capacității sălii polivalente din Cluj, inaugurată de doi ani, a fost semnat tot cu societatea Con-A din Sibiu (plus proiectanți Dico și Țigănaș), cei care s-au ocupat și de contractul inițial pentru construcția sălii de sport. Administrația locală și-a asumat, la începutul lunii septembrie, cu votul Consiliului Local, să mai investească câteva milioane de euro în polivalentă pentru ca, în 2017, Clujul să poată lua parte la Campionatul European de Baschet. Intenția este de a se mări capacitatea sălii de la 7200 la peste 10.000 locuri, potrivit unui proiect deja prezentat la FIBA în decembrie anul trecut.

 

Contractul de peste 16 milioane lei pentru lucrările de proiectare și execuție – extindere capacitate sală polivalentă a fost scos la licitație de către primărie în luna octombrie, pe o procedură simplificată de cerere de oferte. Acesta implică proiectare (estimată la peste 103.700 lei), lucrări extindere (estimate la peste 8,6 milioane lei) și dotări și utilaje (estimate la peste 7,2 milioane lei).

La licitație a depus ofertă CON-A Sibiu – Dico și Țigănaș. Prin studiul de fezabilitate, s-a estimat ca proiectarea să dureze o lună iar execuție 8 luni. Contractul a fost atribuit ofertanților și deja a fost semnat în 21 noiembrie cu Con-A Sibiu la o valoare cu 913 lei mai mică decât cea estimată de primărie, adică 16.002.200 lei.

Anul trecut, Mircea Cristescu (fost președinte de club de baschet și fost jucător) spunea că cea mai importantă carte a candidaturii României, cu polivalenta din Cluj, pentru Eurobasket a fost promisiunea că în Sala Polivalentă de la Cluj încap cel puțin 10.000 de oameni. Din delegație a făcut parte chiar proiectanții sălii, Dico și Țigănaș, prin arhitectul Șerban Țigănaș care a fost cel care a convins bordul FIBA că se poate.

AICI DETALII:

Cum au mărit capacitatea Sălii Polivalente de la 7.000 la 10.007 ca să primească la Cluj cel mai important eveniment sportiv al ultimilor ani

Anul acesta, în septembrie, cu prilejul ședintei ordinare de Consiliul Local, consilierii PSD au cerut explicații cu privire la proiectul de extindere a polivalentei, mai ales că acesta presupune o investiție considerabilă din fonduri publice. Nimeni nu a explicat nimic nimic.

DETALII AICI: 

Cu încă 3,6 milioane de euro de la primărie se face “toamnă europeană” în Sala Polivalentă

Polivalenta a fost pornită la pachet cu stadionul Cluj Arena și lângă acesta, fiind rezultatul unei concurențe la momentul 2009 între liderii politici ai municipiului și județului.

Mobilizarea banul public în 2016, din nou, către polivalentă vine după ce primăria a atribuit contractul unei asocieri prezidate de firma sibiană Con-A cu o ofertă neconformă (după cum ulterior a demonstrat una dintre cele mai puternice firme de pe piața construcțiilor clujene, ACI Cluj, în instanță), la jumătate din valoarea estimată. Atunci ceilalți participanți la licitație, în special ACI Cluj spuneau că în banii ofertanți (peste 50 de milioane lei) e imposibil să se facă polivalenta clujeană, prețul corect fiind cel puțin dublu. De aici și felul în care a fost efectiv realizată sala. Polivalenta a plătit-o primăria până la 60%, aproximativ 10 milioane de euro. Șantierul a început în 2011, dar a fost sistat în 2012 și lucrările s-au reluat abia în 2014, după ce primăria a relicitat restul de 40% cât mai era de executat, bătând palma cu același constructor tot pentru peste 10 milioane de euro.

Acum se investesc din nou bani, mai ales că “greul” a trecut, ițele polivalentei s-au descurcat de primărie, neregulile s-au mascat cu acte, expertize și alți bani publici, iar ACI Cluj s-a mărgit doar să arate public printr-o decizie a instanței felul în care administrația locală lucrează.

Până la urmă, chiar și așa, polivalenta a fost mai scumpă decât valoarea inițială la care administrația a bătut palma pe oferta neconformă.

Chiar și așa, în momentul finalizării sălii polivalente, în toamna lui 2014, proiectanții spunea că sala de la Cluj este mult mai ieftină decât o hală industrială a unui privat, aceasta fiind gândită pe structură similară, sau decât o sală de sport mai mică amenajată de primăria Craiova, dar și că acest aspect se va resimți după darea în exploatare a obiectivului.

S-au zgârcit pe final de șantier. Polivalenta de Cluj e mai ieftină decât cea contruită de autoritățile din Craiova

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare