Închide

S-au zgârcit pe final de șantier. Polivalenta de Cluj e mai ieftină decât cea contruită de autoritățile din Craiova

Administrație by Luminiţa Silea - mai 21, 2014 0 1426

Șantierul merge greu, spun însă proietanții de la Dico și Țigănaș, pentru că banii sunt puțini și se lucrează cu materiale ieftine. La final aceste variabile se vor traduce în calitatea lucrării. „Stadionul se degradează din aceleași motive”, susține arhitectul Șerban Țigănaș. Aceasta este realitatea românească a construcțiilor și a prețului celui mai mic de la licitații. Sala de la Cluj e făcută din prefabricate pe structură de hală industrială, dar resursele financiare sunt de patru ori mai mici decât cele pentru hala în care Bosch și-a deschis fabrica de la Jucu, gândită de aceiași proiectanți.

foto:Mihai HENDEA

foto:Mihai HENDEA

Polivalenta din Cluj costă jumătate din cât au plătit craiovenii pentru o sală cu 4000 de locuri. Va avea 7000 de locuri și va fi gata la mijlocul lunii septembrie. 260 de muncitori lucrează pe șantierul sălii de sport și lucrările sunt în grafic, a anunțat primarul Emil Boc, prezent în toiul lucrărilor.

Emi Boc și arhitectul Șerban Țigănaș

Ansamblul stadion-sală polivalentă a fost găndit de aceeași firmă de arhitectură și s-a născut din ambițiile unor politicieni care au condus județul și primăria. Stadionul de 36 de milioane de euro l-a plătit Consiliul Județean. Polivalenta a plătit-o primăria până la 60% , aproximativ 10 milioane de euro. Șantierul a început în 2011, dar a fost sistat în 2012 și lucrările s-au reluat abia anul acesta, după ce primăria a relicitat restul de 40% cât mai era de executat, bătând palma cu același constructor tot pentru peste 10 milioane de euro.

foto:Mihai HENDEA

foto:Mihai HENDEA

Banii sunt insuficienți, însă, pentru a pune în operă un obiectiv de o asemenea complexitate. Se lucrează cu cele mai ieftine materiale, fără piatră sau ceramică, fără pardoseală așa cum ar trebuie. Fără, fără… Nici nu se mai pune problema să avem o sală de sport “verde” așa cum se anunța la un moment dar, cu intalații de captare a apei de ploaie și de valorificare a acesteia în circuitul clădirii sau cu panouri solare. Apa de ploaie se va capta, dar într-un jgheab de unde se va folosi ca hidrant în caz de incendii. „Pe primul contract noi ne-am luat banii împreună cu ceilalți contractanți care au lucrat pe partea de instalații etc. La pachet vorbim despre sub 3% din valoarea contractului. Acum suntem aici benevol. Noroc că cei de la CON-A au doi ingineri pricepuți pe care nu i-am mai văzut în sistem, care vin cu soluții și ne descurcăm. Sala este gândită pe structură de haăa industrială, este eficientă, dar chiar și așa trebuie făcută cu mult mai puțini bani decât o clădire industrială. E de patru ori mai ieftină ca hala Bosch pe care tot noi am proietat-o la Jucu. Și ca să o comparăm, sala de sport recent reconstruită la Croiova e de două ori mai scumpă”, a explicat arhitectul Șerban Țigănaș , care face parte din echipa de proiectare.

Proiectanții apreciază că în cazul stadionului s-a văzut după darea în folosință faptul că finanțarea a fost insuficientă. „Stadionul se degradează”, adaugă arhitectul. Un alt aspect ține de utilizarea parkingurilor care deservesc atât stadionul cât și sala polivalentă. “La stadion s-a prevăzut un parking cu peste 300 de locuri și nu îl folosește nimeni. Mașinile sunt lăsate tot pe stradă. La polivalentă parkingul de sub ea are peste 400 de locuri. Acestea trebuie integrate în oraș în circuitul parkingurilor primăriei”, a spus Țigănaș. În ceea ce privește funcționalitatea viitoarei săli, arhitectul afirmă că, în primul rând, polivalenta trebuie utilizată pentru competiții sportive.

Primarul Emil Boc a anunțat ieri, de pe șantierul de la Sala Polivalentă, că lucrările sunt în grafic și că sala va fi gata în 15 septembrie, după care se va face recepția. Inaugurarea va avea loc în 31 octombrie cu un concert susținut de artistul pop James Blunt.

foto:Mihai HENDEA

foto:Mihai HENDEA

Pe construcție lucrează 260 de muncitori de la firma CON-A, cea care se ocupă de șantier. Se lucrează la intalații, la finisaje, la hidroizolații, la fațade. „Suntem la 95% cu structura de rezistență, la 60% cu finisajele și șa 50% cu instalațiile”, a precizat diectorul societății Sorin Cristea. Din 16 iunie se va trece la montarea scaunelor (cele mai ieftine, după cum spun proietanții) care vor fi gri, după cum explică primarul Emil Boc.

Ca regim de înălțime, sala de sport a fost armonizată cu stadionul Cluj Arena. Va avea intrarea principală orientată spre Someş, în această zonă urmând să fie amenajată şi o piaţetă publică. Sala a fost gândită să arate ca o plasă lovită de balonul de joc.

Este gândită cu peste 7000 de locuri și va putea face față unor competiții de karate, judo, handbal, gimnastică, scrimă, box, baschet, fotbal în sală, badminton, arc, aikido, tenis de câmp, tenis de masă însă va putea găzdui și concerte sau evenimente culturale. Obiectivul va fi administrat de primăria Cluj-Napoca.

foto:Mihai HENDEA

foto:Mihai HENDEA

foto:Mihai HENDEA

foto:Mihai HENDEA

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.