Închide

Oameni și instituții

OpinieSănătateTop News by Catalin Suciu - dec. 11, 2019 0 1903

Avem un doctor, hai să-l condamnăm la pușcărie. Cu suspendare. În sentință scrie 1 an și 6 luni. Dosar penal. Cazier. Carieră pătată. La revedere!

Vorbim despre cazul doctoriței Adela Golea, actualul director medical de la Spitalul Județean și fostă șefă la Unitatea de Primire a Urgențelor. În calitate de șefă UPU, doctorița Golea și-a obligat colegii în 2016 să nu mai primească bețivii aduși de Poliția Rutieră la UPU pentru recoltarea de probe biologice, întrucât acolo sunt câte 80-90 de urgențe pe noapte, multe cu risc vital. Pericol de moarte. Iar preluarea bețivilor cu prioritate – fiindcă nu poți să le recoltezi sânge după ce acesta se va fi curățat de alcool – era/este tot un soi de urgență. De altă natură, dar tot urgență.

Însă atunci când la UPU ai oameni semi-conștienți cu multiple traumatisme aflați în pericol iminent de deces, ce faci ca medic? Iei bețivul să-l verifici cât a tras la măsea? Cine l-ar alege pe bețiv, chiar cu riscul ca acesta să-și vadă în continuare de viață a doua zi?  Respectând cu strictețe legea, bețivul conducător auto trebuie preluat imediat după sosirea la UPU. Așa cum am spus, sângele bețivului trebuie să fie proaspăt fiindcă altfel probele se duc pe apa Someșului.

Ei bine, Curtea de Apel Cluj a condamnat-o pe doctorița Golea pentru abuz în serviciu în formă continuată. Doctorița Golea e acuzată de procurori că în mod repetat a refuzat cu bună știință ca Unitatea de Primire a Urgențelor să mai primească șoferii băuți, propunând, în schimb, ca aceștia să fie trimiși la alte spitale din Cluj sau la Institutul de Medicină Legală.  Adică să vadă alții cât îi de beat rahatu’ ăla cu ochi care conducea și – în mod firesc – reprezenta, de asemenea, un pericol public. E evident și nu încape îndoială că Poliția trebuie să-și facă treaba și să scoată definitiv din trafic asemenea specimene.  Poliția e nevoită să-și facă treaba, așa cum medicii încearcă să-și respecte jurământul, adică să salveze vieți.

Doctorița Golea nu e o eroină a sistemului, nici o victimă, dar a luat o decizie. Una riscantă, pe care și-a asumat-o. Le-a spus tuturor să nu mai preleveze sânge de om beat la UPU câtă vreme ea conduce unitatea. Poliția s-a supărat. Ofițerii au făcut plângere, iar procurorii au trimis-o în judecată.  Doi șoferi au scăpat de dosar penal după ce-au condus beți, fiindcă nu le-a luat nimeni probe biologice pentru a le stabili alcoolemia.

Pentru asta, doctorița Adela Golea a fost trimisă în judecată și condamnată.

Peste 25 de ani a făcut medicină de urgență doctorița Adela Golea. Colegii săi spun că e unul dintre cei mai mari specialiști din țară în acest domeniu. Nu mai contează. Ne-au mai rămas astăzi doar cifrele și paragrafele. Trăim cu cifre și cu paragrafe din lege. Un doctor care a salvat sute, mii de vieți, poate, cine-ar putea contabiliza, e condamnat la pușcărie pentru că n-a respectat legea. Arogant așa cum este, e un medic care-a făcut zeci de ani muncă în folosul comunității salvând atâtea vieți. Tribunalul i-a mai dat încă 60 de zile să muncească. Într-un birou.

În medie la UPU Cluj ajung 80-90 de cazuri pe NOAPTE! Unele cu risc vital, cam 20, să spunem. Adică 20 oameni sunt în pericol de moarte și ajung la UPU Cluj ca să mai trăiască, fiindcă fără asistență medicală de urgență se duc și duși vor fi. Doctorul Golea, specialist UPU timp de 25 de ani, are dosar penal fiindcă n-a mai respectat ordinea firească a lucrurilor încălcând o lege nefirească care vizează stabilirea alcoolemiei cu prioritate într-o unitate de primire a urgențelor.

E o problemă interinstituțională, un eșec major al statului, fiindcă nu-i cu putință să te duci cu șoferul beat la UPU. Te duci unde ți-o rezerva statul, la o altă unitate medicală, dar nu la urgențe. Sau dacă te duci la urgențe cu el, trebuie să ai personal specializat, o altă secție care se ocupă fix de așa ceva.

Cel mai trist este că tot pacienții sunt cei care plătesc într-o dispută dintre instituții.  Pacienții. Oamenii.

Citiți și:

Un doctor, un spital, o țară

Un doctor pentru toți

Medici și oameni

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare