Închide

Așa se fac cele mai moderne săli de sport din Romania la Cluj: se construiesc cu proiectanți nepricepuți conectați politic cu 2 milioane, apoi se consolidează cu încă 6 milioane

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 11, 2019 0 2093

Au făcut acum 5 ani o sală de sport cu 2 milioane de lei (proiectare și execuție), a fost inaugurată drept  „cea mai modernă din România.” Au închis-o după 4 ani pentru că punea în pericol siguranța elevilor. Acum, în 2019, Primăria și-a asumat o expertiză și o o investiție de 6 milioane de lei pentru consolidarea și redarea în folosință a obiectivului. Expertiza a stabilit clar că au fost vicii de proiectare și a recomandat Primăriei să recupereze banii prin instanță. Proiectantul sălii a fost o firmă unde e acționar consilierul local PNL Ovidiu Florian.

Sala de la liceul George Coșbuc avea probleme încă de la recepție, iar comisia de recepție ar fi recomandat monitorizarea în timp a obiectivului, după cum au spus oficiali din conducerea liceului în 2018, când sala a trebuit închisă. Șantierul a avut de la început probleme care au generat costuri pentru Primărie legate de drenuri, de alunecarea dealului, de devierea utilităţilor, după cum anunța primarul Emil Boc la inaugurarea obiectivului în octombrie 2014.

(sursa: Primaria Cluj)

Expertiza tehnică comandată de Primărie arată vulnerabilități în proiectarea obiectivului și recomandă Primăriei să recupereze prin instanță suma necesară pentru demararea investiției. De asemenea, se estimează că lucrările de consolidare la pachet cu celelalte necesare pentru ca sala să poată fi folosită de elevii Colegiului Coșbuc ajung la 6 milioane de lei.

CF-ul pentru construirea sălii de sport a fost făcut de Arh Construct Solution și semnat de arhitecta Florina Florian, pe atunci soția actualului consilier PNL Ovidiu Florian.

Proiectul sălii de sport de la liceul Coșbuc a fost licitat la pachet, proiectare și execuție, fiind câștigat de Conimet Impex SRL.  Proiectarea a fost făcută tot de Arh Construct Solution, unde consilierul local PNL, Ovidiu Florian, apare ca asociat și administrator în 2018, alături de Florina Florian. Calitatea de administrator/acționar cu 50% și-o păstrează și în prezent, potrivit declarației de interese a consilierului din 2019.

Consilierii locali au aprobat ieri să investească cei 6 milioane lei din fonduri publice pentru lucrările de consolidare, așa cum au recomandat experții.

 

(expertiza însușită de Consiliul Local, sursa: primariaclujnapoca.ro)

În proiectul discutat de consilierii locali se mai face referire la faptul că Primăria ar fi dispus constructorului de la Conimet să remedieze problemele apărute în urma unei expertize comandate încă din luna noiembrie 2018, după închiderea sălii, însă firma ar fi refuzat.

(sursa: Primăria Cluj)

Viceprimarul Dan Tarcea a explicat pentru Actualdecluj.ro că următorul pas al proiectului de consolidare a sălii de la liceul Coșbuc aflat în centrul orașului implică proiectarea pentru lucrările necesare și stabilite de experți, proiectare care se va face separat cu firma care are acord cadru în acest sens cu municipalitatea. Ulterior, va fi făcută o licitație pentru contractarea unui constructor care să facă lucrările de consolidare și reparații. Ambele etape au fost estimate la 6 luni.

„Ne vom îndrepta împotriva celui vinovat. Nu puteam merge până acum în instanță deoarece nu aveam stabilită o sumă și un prejudiciu clar pe care să îl avem de recuperat. Contractul a fost încheiat la pachet pentru proiectare și execuție, așă ca titularul va fi chemat în instanță. N-are decât de acolo să își rezolve problemele cu proiectantul pentru că au semnat în solidar contractul. Ceea ce nu pot spune în acest moment este când vom porni acțiunea în instanță. Acum avem estimarea aceasta de 6 milioane de lei, însă la licitație am putea obține un preț mai mic și atunci aceea ar fi suma prejudiciu. Nu pot spune acum dacă vom aștepta până după licitație pentru a deschide procesul deoarece este nevoie să mă consult cu colegii mei de la juridic. Vom merge pe procedura legală. Nu se va prescrie nimic”, a mai spus Tarcea despre recuperearea prejudiciului.

Despre Florian, Tarcea a mai spus că în prezent nu mai are nicio legătură cu societatea fostei sale soții.

Sala de sport ar putea fi deschisă, cu noroc, abia din următorul an școlar, 2020-2021.

sursa foto: www.gcosbuc.ro

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.