Închide

Clujul, poziție importantă la nivel central. Sabin Sărmaș, președinte al Autorității pentru Digitalizarea României

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - dec. 11, 2019 0 5812

Liberalii clujeni câștigă o și mai mare influență la nivel central, prin numirea consilierului local, Sabin Sărmaș, în fruntea Agenției pentru Agenda Digitală a României (AADR), structură care se afla în subordinea Ministerului Comunicațiilor. Numirea lui Sărmaș a fost semnată de premierul Ludovic Orban, urmând ca Decizia să fie publicată în Monitorul Oficial – spun surse din PNL.

AADR are rolul de a opera sistemele informatice de la nivel național, destinate guvernării electronice. Mai precis, are în gestiune sistemul e.licitatie.ro (SEAP – sistemul electronic de achiziții publice); autorizatiiauto.ro (SAET – sistemul pentru atribuirea electronică a autorizațiilor de transport internațional, rutier, de marfă, și pentru atribuirea traseelor de transport); ghiseul.ro (SNEP – sistemul național electronic de plata cu cardul a taxelor și impozitelor); edirect.e-guvernare.ro (PCUe – punctul de contact unic electronic).

Având în vedere că ministerele s-au comasat, există un plan de organizare și pentru această structură importantă, care ar urma să devină Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). În noua variantă, ADR va funcționa ca entitate de sine stătătoare, păstrând același rol, cu sarcina specifică de a implementa politicile de digitalizare din sectorul public, perspectivă care va conduce la o reală conexiune/relaționare cu autoritățile locale.

Sabin Sărmaș are doar 34 de ani, este membru în PNL Cluj, având calitatea de consilier local. Absolvent al UTCN, este IT-ist de profesie, unul dintre puținii tineri cu viziune crescuți de partid. Sărmaș a reușit să pună pe picioare o firmă de servicii de software development (Cicada Technologies), fiind destul de cunoscut în branșa în care activează.

Contactat de Actual de Cluj, Sabin Sărmaș a precizat că nu dorește să comenteze informațiile privind numirea sa în fruntea AADR, atâta timp cât nu sunt o certitudine. „Eu m-aș simți extrem de onorat și de înadatorat, însă, mai întâi să se întâmple. Deocandată nu există vreo decizie publicată în Monitorul Oficial. Când se va întâmpla, dacă se va întâmpla, voi fi cât se poate de deschis să vă răspund la întrebări”, a comentat Sărmaș.

Până în prezent, în Guvernul Orban au intrat de la Cluj miniștrii Adrian Oros (Agricultură) și Marcel Boloș (Fonduri europene). Ștefania Ferenț (consiliera lui Emil Boc încă de pe vremea când era premier al României), a fost numită secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Sabin Sărmaș este cea de-a treia nominalizare pentru o funcție importantă de stat. Porivit informațiilor Actual de Cluj, cel puțin o funcție la nivel central ar mai urma să le fie oferită liberalilor de la Cluj. Vom reveni cu detalii pe marginea acestui subiect.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu