Nu mai este prefect al Clujului. Legea care le dă bătăi de cap liberalilor
ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 11, 2019 0 1286
Prefectului de Cluj Ioan Aurel Cherecheș i-a încetat mandatul, potrivit Hotărârii adoptate în ședința de ieri a Guvernului. De altfel, Guvernul Orban a emis Hotărâri de încetare a mandatelor pentru toți prefecții din țară, care fuseseră numiți de PSD. Noul Guvern a reușit să-și numească reprezentanți în numai 13 județe, deoarece pentru pretendenții la poziția de prefect din restul județelor – cum e și situația Clujului – prevederile noului Cod Administrativ se dovedesc o reală cacealma. Este vorba, mai precis, despre obligativitatea ca prefectul numit să aibă calitate de „înalt funcționar public” – cursul/stagiul de pregătire pe care îl oferea Institutul Național de Administrație (INA). Majoritatea candidaților propuși de PNL nu dețin aceste cursuri, astfel că liberalii sunt forțați să găsească soluții.
Trebuie menționat că anterior – chiar dacă legea îl obliga pe candid să dețină această patalama de „înalt funcționar public”- exista posibilitatea ca el să vină, prin transfer, și din cadrul altor instituții publice de stat, și să fie numit „prefect cu caracter temporar”. De altfel, așa s-a întâmplat și în cazul lui Ioan Aurel Cherecheș, care a ajuns prefect de Cluj (numit de Guvernul PSD), prin transfer de la Primăria Panticeu (unde avea calitatea de simplu funcționar). Acum, modificările din Codul Administrativ permit o singură excepție pentru prefecți: numirea se poate face doar din rândul funcționarilor angajați deja în cadrul instituției prefecturii. Altfel, spus, în cazul în care candidatul pentru un astfel de post nu deține certificat de „înalt funcționar public”, atunci ar trebui să fie, cel puțin, angajat ca funcționar în instituția prefecturii, pentru a putea fi promovat mai apoi ca „prefect”.
Transferul salvator
La Cluj, liberalii l-au propus pentru funcția de prefect pe fostul secretar al organizației județene de partid, Mircea Abrudean (foto jos). Acesta are, în prezent, calitate de funcționar, fiind angajat în cadrul Serviciului de Comunicare al Primăriei Câmpia Turzii. Nu deține însă certificat de „înalt funcționar public”, motiv pentru care Guvernul n-avea cum să-l numească în funcția de prefect, iar în situația lui Abrudean mai sunt și alți candiați din țară, propuși de PNL. Prima modalitate la îndemâna Guvernului a fost aceea de demitere a prefecților PSD, lucru care deja s-a întâmplat. A doua măsură ar fi ca reprezentanții/candidații liberalilor să fie transferați în prefectură, pe diferite posturi, din postura de funcținoari publici. De exemplu, în situația lui Mircea Abrudean – dacă el rămâne opțiunea liberalilor – transferul se va realiza din cadrul Primăriei Câmpia Turzii, în cadrul Prefecturii Cluj. Ulterior, Abrdudean va putea fi numit prefect, fără vreo abatere de la normele Codului Administrativ. Până când va fi numit în funcție, Mircea Abrduean – sau poate vreun alt candidat al PNL – atribuțiile de prefect îi revin actualului subprefect, Alin Danci. Ioan Aurel Cherecheș părăsește funcția de prefect din momentul în care Hotărârea de Guvern privind încetarea mandatului său va fi publicată în Monitorul Oficial.