Închide

Înghesuială de şantiere în Floreşti: aproape 100 de proiecte de locuinţe în „satelitul” imobiliar al celui mai scump oraş din ţară

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 11, 2019 0 2361

Constructorii au luat în ultimii ani cu asalt localitatea-satelit a municipiului Cluj-Napoca, dezvoltată haotic şi cu mari probleme de infrastructură. Iar interesul e în continuare mare, mai ales că Floreştiul rămâne o opţiune valabilă pentru cumpărătorii pentru care oraşul devine tot mai inaccesibil: constructorii au 44 de proiecte rezidențiale în faza de construcție în Floreşti, arată datele companiei de consultanţă IBC Focus, care monitorizează piaţa construcţiillor din ţară. Alte 51 de proiecte rezidențiale urmează să intre în şantier în prima jumătate a anului 2020. Mai mult, din cauza blocajelor din trafic, investitorii în imobiliare au sesizat o altă oportunitate: au început să dezvolte clădiri de birouri destinate firmelor care doresc să angajeze locuitori din Florești.

„Dezvoltatorii caută cu disperare terenuri pe care să ridice noi blocuri și ansambluri rezidențiale în Cluj. Cum cererea este atât de mare și oferta mică, dezvoltatorii s-au orientat spre zonele învecinate ale orașului. În județul Cluj, Floreștiul iese în evidență și pare să fie locația perfectă pentru noi ansambluri imobiliare”, arată o analiză a IBC Focus. În localitate au fost contabilizate 95 de proiecte rezidențiale, aflate în diverse faze de dezvoltare. 44 de proiecte rezidențiale sunt în prezent în faza de construcție și au apartamente scoase la vânzare, potrivit datelor adunate pe platforma Ffaraagentie.ro, un proiect al aceleiaşi companii de consultanţă. Pentru alte 51 de proiecte rezidențiale urmează să demareze lucrările în prima jumătate a anului 2020, acestea urmând să adauge noi spații locative disponibile în Florești.

„Analizând harta ansamblurilor noi ce urmează să fie livrate în Florești se remarcă o concentrare a acestora în special în trei zone: zona vecinătății mall-ului Vivo, zona vecinătății noului parc ce se modernizează: Parcul Poligonului, dar și în zona de Vest a Floreștiului, care, deși este mai îndepărtată de Cluj, permite o conectare facilă cu autostrada”, spun consultanţii.

 

Despre haosul urbanistic din Floreşti:

„Florești, o mașină de spălat bani negri. Oamenii sunt ca oile de pe care se profită”

 

 

Menţionăm, în acest context, că vânzătorii de apartamente din capitala Transilvaniei au ajuns să ceară, în medie, 1.610 euro pe metru pătrat util în trimestrul III din 2019, arată un raport al platformei Imobiliare.ro. Cluj-Napoca rămâne, aşadar, cel mai scump oraş din ţară pe piaţa rezidenţială. Preţul mediu cerut de proprietarii din Cluj pentru cea mai scumpă zonă a municipiului e de 1.940 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, cele mai ieftine apartamente pot fi găsite tot în localitățile limitrofe – Florești (890 euro/ mp) și Baciu (1.050 de euro/ mp), acestea fiind urmate, la ceva distanță, de Someșeni (cu 1.270 de euro pe metru pătrat). Preţurile apartamentelor din Floreşti marchează şi una dintre cele mai mici marje anuale de creștere: +2,8%.

Mirajul birourilor

În ciuda dezvoltării haotice a noilor construcţii, preţurile mai accesibile pot să facă atractivă achiziţia unei locuinţe în Floreşti; rămâne totuşi o problemă greu de gestionat pentru locuitorii de aici: traficul.  „Cea mai mare nemulțumire a locuitorilor din Florești este traficul spre și dinspre Cluj, în special la orele de vârf, când oamenii pleacă la muncă sau duc copiii la școli și grădinițe. Totuși, această situație generează alte noi soluții pentru locuitori. Astfel, investitorii în imobiliare au început să dezvolte clădiri de birouri destinate firmelor care doresc să angajeze locuitori din Florești și pentru care evitarea traficului poate deveni argument solid în recrutare și alegerea angajatorului”, spun reprezentanţii IBC Focus. Circa 4000 de mp de spații moderne de birouri sunt aproape de finalizare în Florești în cadrul a 2 proiecte de clădiri de birouri.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare