Închide

„Florești, o mașină de spălat bani negri. Oamenii sunt ca oile de pe care se profită”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 20, 2019 1 6682

Un nou exemplu din urbanismul sălbatic practicat în Florești, cea mai mare comună din România, lipită cu blocuri de municipiul Cluj-Napoca, circulă în mediul on-line. Pe strada Subcetate 12 E se construiește un nou bloc lipit de blocul vecin, cu acte în regulă semnate de primar și arhitectul șef cu drept de liberă practică retras de Ordinul Arhitecților.
Arhitectul județului spune că situația din Florești frizează orice imaginație și că organele statului, instanța preferă să închidă ochii în timp ce grupuri intime de interese fac ce vor, comuna a ajuns „o mașină de spălat bani negri” iar oamenii sunt ca oile de pe care se face profit.
Acestea sunt imaginile unui nou bloc care se contruiește lipit de un alt bloc pe strada Sub Cetate în comuna Florești.
(sursa Daniel Meze, Facebook)
E doar un exemplu care arată unde s-a ajuns în urbanism în comună. Se taie autorizații pe bandă rulantă pentru bloc lângă bloc, pentru turnuri lângă bloculețe, într-o înghesuială care deja s-a încetățenit ca „urbanismul a la Florești”, în sens negativ, printre specialiști dar care este girat în continuare de primăria din localitate.
Aceeași primărie care, prin proiectele acceptate în ultimii zece ani, aduce prejudicii considerabile locuitorilor din Cluj-Napoca, nu doar floreștenilor în ceea ce privește traficul. Dar problemele sunt multiple, de la lipsa spațiilor verzi, spațiilor publice, dotărilor, de la cele de învățământ la cultură. În ultima perioadă chiar arhitecții au început să acuze arhitecții că nu iau poziție în ceea ce privește abuzurile care se comit în urbanismul vecin Clujului.
Mall-ul edificat în comună este deja flancat de blocuri, într-o zonă unde trebuiau să apară, potrivit PUG-ului, doar servicii. S-au pus turnuri lipite de blocuri cu patru etaje, iar exemplele de „așa nu” pot continua.
Cazurile de urbanism ”a la Florești” sunt chiar prilej de mișto-uri pe grupurile de arhitecți, fiind comparate cu cimitirele ortodoxe care ar fi primele ”cartiere” din România, mai dense decât Floreștiul. „Blocuri înșiruite” este noua modă la care Floreștiul este campion. ”Chiar și comuniștii ar fi invidioși pe densificarea din comună. „2006-2007 Florești. Comuniștii ar fi invidioși. Ei nu au reușit un coeficient așa mare de persoane la hectar”, spune și arhitectul șef al județului Cluj”, Claudiu Salanță.
El trece pe o listă ingredinetele care au adus comuna Florești în situația de astăzi, adică ”o mașină de spălat bani negri. Oamenii sunt ca oile de pe care se profită” în timp ce toate instituțiile chiar și instanța și instituțiile anticorupție au ales să închidă ochii la ceea ce se întâmplă.
Mai jos, explicația:

„1. Un așa-zis „Arhitect-sef – practicat al semnăturii de complezenta (peste 200 de proiecte pe an) cu dreptul de practica suspendat de OAR însă justiția stabilește primul termen de judecata în 2021… Detalii: https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar…

2. Un asa zis „Arhitectul-sef” declarat în conflict de interese din 2018 de către ANI (după ce și-a autorizat un proiect elaborat tot de el) și instanta stabilește primul termen în 2020. Detalii: https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar…

3. Un așa-zis „Arhitect-sef” care este asociat în firma de proiectare cu un individ care, pentru a păstra aparentele, elaborareaza prin alte doua firme PUZ-uri pe care le aproba asociatul din cealaltă firma.

4. Când justiția nu emite decizii unitare (unele spun ca trebuie avizul de la judet – 2-3, iar altele, peste 20, ca nu. Nu exista comisie de urbanism la comuna.

5. Când legea îți permite să fii comuna chiar dacă ai peste 45.000 de locuitori.

6. Când interesele sunt mai puternice decat legea și oamenii.

7. Can organele penale ale statului dorm. Unde e DNA-ul aici? Unde e parchetul? Nu se vede? Sau se vede și se pune sub preș!

Rezultatul: o mașină de spălat banii negrii. Este un grup intim de interese acolo. Cred că doar despre această intimitate îi interesează. Oamenii nu sunt altceva decât niște oi de pe care să profite”.

Detalii despre arhitectul șef al Floreștiului, Alexandru Lădariu, mai jos:

Un comentariu

  1. […] printre specialiști dar care este girat în continuare de primăria din localitate, notează Actual de Cluj. Traian Băsescu, comentariu despre ideea Vioricăi Dăncilă de a-l suspenda pe președinte: […]

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.