Arhitect: „Suntem 700 de arhitecți la Cluj și facem pe proștii că nu există porcăria Donath Park, alături de două Primării și de Județ”
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 12, 2019 2 8273
O zonă periurbană de grădini a Clujului a fost transformată în zonă rezidențială pe o potecă unde astăzi nu ai trotuare și te calcă mașinile dacă alegi să te plimbi prin grădinile orașului ca să savurezi pădurea Hoia. În lipsa unui for metropolitan care să păstorească, așa ca în afară, neajunsurile urbanistice din zona periurbană, responsabilitatea morală aparține arhitecților care ar trebuie să se coalizeze și să semnaleze ce se întâmplă acum în Donath Park, spune arhitetcul Szabolcs Guttmann, la finalul unei școli de vară ajunsă la ediția a zecea. Chiar U Cluj a pus o pădure memorială pe unul dintre dealurile cu vedere la acest nou dezastru urbanistic.
Guttmann, care a declarat public de multe ori că în ultimii 30 de ani nu se poate ceva mai rău decât Floreștiul, dezvoltat ca infrastructură urbană pe una de tip rural, a găsit recent un nou exemplu și mai rău. Cartierul Donath Park, dezvoltat pe poteci montane, fără trotuare într-o zonă periurbană de grădini ale orașului. El a mai spus că existră 700 de arhitecți din Cluj care „facem pe proștii că nu există porcăria Donath Park, alături de două Primării și de Juduț”.
„Cum putem spune că orașul se dezvoltă cu un cartier de genul Donath Parc, aflat în Florești. Dacă mergeți acum prin grădinile de la marginea orașului să savurați Hoia, vă calcă mașinile. Când ați parcurs grădinile Clujului din Hoia, imediat apare Florești și răsare un nou cartier pe poteci montane. Am zis că în ultimii 30 de ani, mai rău decât Floreștiul nu se poate. Garantăm de azi încolo că cel putin în zece ani de acum încolo există mai rău. Acest Deal se va dezvolta ca un cartier pe o potecă urbană în văzul turutor și suntem peste 700 de arhitecți în Cluj care facem pe proștii că nu există acest teritoriu periurban”, a semnalat Guttmann.
El a spus că a ajuns recent în zona grădinilor Hoia și că s-a oripilat cu privire la ceea ce a văzut. El mai spune că e cu atât mai grav cu cât nici autoritățile din Cluj-Napoca, nici cele din Florești nu fac nimic și se splală pe mâini cu privire la dezastrul urbanistic Donath Park, Primăria din Cluj pentru că nu e teritoriul său, cea din Florești că e totul cu acte în regulă, pe lege.
Guttmann a mai spus că acum 15 ani a avut ocazia să vadă cum funcționează o instituție din afară care e responsabilă cu astfel de situații, Instituția Metropolitană din Franța care avea 300 de angajați. „Nu este problema municipiului, nici a Județului. Am avea și noi nevoie de o astfel de instituție care să gestioneze probleme urbanistice de acest fel, de zonă metropolitană. Așa ajungi să găsești cea mai mare porcărie de pe lume dacă nu există o instituție care să reglementeze astfel de zone și situații”, a mai spus Guttmann.
Donath Park este cartierul recent autorizat de primăria Florești pe Dealurile de lângă Cluj-Napoca și poate fi văzut de pe podul N. Această zonă populată cu foarte multe blocuri dar și deschiderea unei rute de trafic prin această zonă aflată în nordul Floreștiului și a municipiului Cluj-Napoca a făcut dintr-unul din cele mai liniștite și frumoase cartiere ale Clujului o zonă unde ai senzația că locuiești pe o autostradă.
Ce a făcut Primăria din Cluj a fost să facă corecții privind sensurile de mers pentru traficul auto sau să pregătească o semaforizare a zonelor celor mai expuse accidentelor.
Un video realizat cu zona Donath Park în timpul acțiunii de împădurire făcută de cei de la U Cluj în memoria lui Radu Țenter, fiul decedat al fostului antrenor al U Cluj, Marcel Țenter poate fi consultat on-line.
Pădurea unor inimi românești, după cum a fost denumită acțiunea, a fost gândită de cei de la U Cluj tocmai în aceastră zonă construită dintre Cluj-Napoca și Florești. Cu vedere la noul haos urbanistic tolerat de toate autoritățile dar și de arhitecții din oraș. Paradaoxal, Țenter ar fi avut ideea să creeze o pădure pentru U Cluj iar acum cei din Peluză au pus în operă ideea lui, însă au făcut această pădure chiar cu vedere la Donath Park.
(sursă foto: ziuadecluj.realitatea.net)
În anunțurile imobiliare se stipulează că Donath Park este un cartier în prelungirea cartierului Grigorescu din Cluj-Napoca, o zonă liniștită a orașului, cu panoramă. Apartamentele au și prețuri pe măsură, peste 1000 de euro mp.
Cartierul nu se numește Donath Park. Dacă v-ați fi documentat un pic înainte sa scrieți, ați fi aflat ca Donath Park este numele unui ansamblu din acea zona și nu puteți eticheta blocurile construite acolo cu numele de Donath Park.
Asta face foamea de bani in Romania 🙁
Eu sunt curios sa stiu cine a dat toate aprobarile necesare, care sunt arhitectii care au dat semnatura ca sa se ridice porcaria asta. Serios, nimic nu este reglementat si controlat din punct de vedere urbanistic in tara asta?