Închide

Cel mai vechi turn al Clujului merită mai mult. Cum își bate joc Primăria de istoria Clujului plus o reconfigurare de traseu propusă de arhitecți

Actual de ClujActualitateTop News by Luminiţa Silea - aug. 12, 2019 0 771

O școală de vară a arhitecților, chiar cu un singur student, a arărat că cel mai vechi turn medieval din Cluj, acum populat cu un muzeu închis administrat de municipalitate că merită o soartă mai bună. Nici Primăria, nici măcar cel despre care toată lumea spune că e șeful adevărat al Comsiei Zonale a Monumentelor din Cluj, arhitectul Virgil Pop (zis Țuțu) nu au arătat ”iubire” față de monument și nici unii dintre oficiali, nici măcar Țuțu, care și-a dat teza de doctorat cu acest turn, nu au bătut cu pumnul în masă ca acesta să intre cu adevărat în circuitul turistic al orașului. Arhitectul Szabolcs Guttman aduce privitorul și turistul mai aproape de acest obiectiv, dintr-o cafenea recent amenajată în Piața Unirii nr.25 și semnalează Primăriei că acest obiectiv merită o temă și un concurs de soluții, cu mutarea actualului muzeul mai aproape de spațialitatea arhitecturală adecvată lui Racoviță.

Un gang cu panouri ale unei Universități de Vară pentru studenții arhitecți într-un hol de cafenea recent deschisă în centrul istoric al orașului, aproape de casa Hinz, în Piața Unirii nr.25 arată potențialul primului Cluj de a fi făcut mai accesibil pentru turiști. Arhitectul Szabolcs Guttmann s-a ocupat de această dată, împreună cu singurul student înscris, de primul turn al incintei fortificate a Clujului care a fost și depozit de murături  iar acum găzduiește un muzeu al Primăriei, cel dedicat lui Emil Racoviță. În prezent, turnul e lăsat de Primărie în uitare, fiind închis cu lacăt (din pricina unor procese legate de acces). S-a pierdut o servitute prin Piața Unirii nr24 a fostei Case Municipale de Cultură. Cu bunovoința celor de la ”/Form” și a cafenelei de la nr. 25, turiștii pot fi mai aproape de acest obiectiv.

„Am ales un alt loc în 2019 pentru prezentarea concluziilor unei Universități de vară care a durat două săptămâni și am avut un singur student. De data asta față de alte campanii când am avut și 95 de studenți și trebuia o armată să îi conducă, acum poate a fost mai simplu că am putut discuta zilnic cu acest student sau poate că este un semnal trebuie să ne oprim că e degeaba acest efort sau să vedem cine preia această poveste sau poate nu este nevoie de această poveste. Deși eu sper că astăzi, pentru că suntem aici, credem că mai e de lucu în zonele construite valoroase în ceea ce priveșe descoperirea valorilor, în accesarea lor, în conștientizarea lor și de ce nu în niște teme de proiect pentru beneficiar prin care putem cataliza problemele de punere în valoare qqq. Ceea ce am reușit să facem în acest an mai inedit este o retrospectivă de zece ani, 9 ani plus 1. Acest +1 este într-adevăr cu un singur student cu care am încercat să vedem ce e mai interesant în retrovizor și pe de altă parte să ieșim din mănăstire, după cum știți sediul acestei Universității de vară este în Mănăstirea Franciscană, și să aducem pe trei panouri ce am reușit să facem în gangul din Piața Unirii nr. 25 dar și să ieșim într-o cafenea. La primelele discuții, proprietarul și chiriașul erau foarte deschiși să ne lase până la cel mai vechi turn al Clujului din prima incintă de fortificație a Clujului. Această locație ne-a ghidușit în a găsi documentarea adecvată despre acest loc, respectiv idei și realizări în Cluj pe tema turnurilor de fortificație respectiv piețe publice, accesibilități”, a spus public Szabolcs Guttmann, fost arhitect șef la Sibiu și fost președinte al Comisiei Zonale a Monumentelor.

Acesta a spus că a tot căutat un titlu pentru expoziția de anul acesta rezultată în urma Universității de Vară și acum pusă la panouri în holul cafenelei din Piața Unirii nr. 25. Și așa a ajuns la varinata GPS când se deraiază de la calea dreaptă: reconfigurarea traseelor. Pe lângă planșele cu cel mai vechi turn al Clujului, în expoziție au apărut și două diplome care aveau ca temă turnul, dintre care una din 1984 a arhitectului Virgil Pop, profesor la Facultatea de Arhitetcură și secretar de 30 de ani al Comisiei Zonale a Monumentelor din Cluj, iar cealaltă din 1985 a arhitectului David Gyula care viza zona regele Ferdinand dar și Turnul și care a luat un premiu la Budapesta. Totul, a explicat Guttmann pentru a se putea vedea prin apel la mental, cum este utilizat ceea ce este construit, cum se dedică sau nu încă din școală cei care ar trebui să o facă ca să corecteze sau măcar să învețe studenții să corecteze ceea ce este putred și de demult.

„Puteai să ajungi la Turn prin fosta Casă Municipală de Cultură, acum retrocedată. După 5 ani de litigii, turnul poate fi accesat din elicopter din pricina unei judecăți când este clar că ai nevoie de servitute cu piciorul pentru că este un bun al nostru al tuturor. Acum zece ani credem și Primăria acest lucru și l-a făcut muzeu punând puține mărturii ale unui cercetător în acest turn. Emil Racoviță merită însă să i se cumpere o casă în care a activat acest cercetător și trebuie cuplat cu spațialitatea cuvenită, în casa de pe strada Emil Racoviță. Acum, după cei cinci ani de procese, muzeul e închis. O parte din colecție a migrat la Turnul Croitorilor. Cu noua înțelegere a proprietarului și chiriașului de la nr.25 putem face o reconfigurare de traseu. Avem primul muzeu cu miros de cafea. Și e păcat că la noi Ministerul Culturii nu permite ca în fară astfel de activități în muzee. Merită să venim din lună în lună să întrebăm ce s-a mai întâmplat. Cineva trebuie să fie tâmplar și să reparea scările, stricate în timp, cineva trebuie să permită accesul în acest muzeu, iar orașul trebuie să mai delege pe cineva care să stea în timpul vizitelor ca să aibă grijă să nu se distrugă exponatele”, a mai spus Guttmann.

Expoziția pusă în holul Cafenelei arată că se poate și semnalează Primăriei că acest obiectiv merită o temă și un concurs de soluții care să punp oe harta orașului cel mai vechi turn al primei incinte fotificate a Clujului. „Direcția nouă prin portițe de cafea ar aduce numai bine Clujului”, a mai spus Guttmann.

Arhitectul Virgil Pop care și-a dat diploma în 1984 cu o propunere de reamenajare a frontului de nord a Pieței Unirii unde se află și cel mai vechi turn al Clujului spune că acum nu ar mai aviza o propunere de genul celei făcute de el pe motiv că este infantilă. El a menționat însă că atunci se puteau documenta mult mai bine astfel de lucrări având în vedere că respectivele clădiri erau în proprietatea statului iar modul în care se desenau plașele (cu rapidograph-ul) și se lucra la ele, „boboceala” (invitarea unor colegi la lucru, în cazul lui Pop a unor prieteni arhitecți) era o experiență în sine.

Pop a spus că a propus corecții ale curților, un traseu prin clădiri dinspre Casa Matei, o clădire mai mare care să echilibreze frontul pieței cu un soclu unde să fie adus Obeliscul de la Biserica Sf Petru, plus evidențierea Zidului primei incinte fortificate. „Turnul primei incinte din fundul parcelei, după ce se face a doua incintă, se trasformă în închisoare deoarce atunci nu era nevoie de spațiu. Prizonierii stăteau aici înainte de a fi decapitați. O parte din zidul primei incinte a fost demolată în anii 1990 pentru lărgirea curții. Apoi, s-a revenit. Ceea ce avem astăzi, zidul din curtea hotelului Fulton a fost reconstruit. Am propus și eu un circuit cu acces la acest zid. În clădirile de pe acest front nordic am propus diverse funcțiuni. În cafeneaua de astăzi, cofetărie, bar. Apoi magazine de instrumente muzicale, consignație adică actualul second hand, ateliere de restaurat tablori, filatelie. Activități profitabile, ce mai. În turn în vremea respectivă nu am propus nimic. A rămas un obiect sculptural. Funcționa atunci un restaurant, Caprice, unul sordid. Depozitul de murături al restaurantului, pe atuci era o criză generalizată, era în turn. Când era închis, chelnerii făceau mutăruti deoarece nu aveai de unde cumpăra și trebuia să ai de Revelion”, și-a amintit Pop.

Turnul Cetăţii Vechi a Clujului este în proprietatea Primăriei care a deschis în 1998 un muzeu dedicat lui Emil Racoviță aici. Acum acest muzeul e închis din 2011 iar Primăria nu s-a preocupat nicio clipă ca acest obiectiv, Turnul, sau chiar muzeul să fie inclus în cirucitul turistic al orașului.

La deschiderea școlii de vară a fost prezentă și fosta muzeografă de la Muzeul  Racoviță, Karinn Hann ,ce activează în cadrul Primăriei. Ea a zâmbit mult asigurând toată disponibilitatea Primăriei de a face ceva pentru ca obiectivul să fie redac circuiturlui turistic.

Detalii:

De ce stă închis Muzeul de Speologie din vina Primăriei și de ce redeschiderea lui nu ajută cu mare lucru

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare