Închide

De ce stă închis Muzeul de Speologie din vina Primăriei și de ce redeschiderea lui nu ajută cu mare lucru

ActualitateTop News by Mihai Prodan - nov. 24, 2014 0 1819

Profesorul universitar Pompiliu Manea, călător pasionat care a călcat la începutul acestui an pe urmele savantului Emil Racoviță într-o expediție care a copiat traseul vasului Belgica, e purtat ca de la Ana la Caiafa în problematica situație a redeschiderii Muzeului de Speologie din Cluj: incinta e închisă de 3 ani de un vecin, dar procesul nu a început din vina Primăriei.

În peregrinarea sa pe la diverse instituții ca să afle de ce muzeul nu a fost redeschis, Manea a ajuns la Direcția Juridică a Primăriei din Cluj-Napoca, unde a aflat cu stupoare că acţiunea judecătorească pentru dreptul de servitute ce reglementează accesul în clădire nu a început nici după trei ani, deoarece Direcţia de Patrimoniu a Municipalității nu a întocmit nici până la această dată, adică după trei ani, referatul cu datele concrete pentru dreptul de servitute – intrare, traseu, orele de acces și altele.

Muzeul de Speologie, care funcționează în fosta închisoare a Clujului și care a fost închis în 2011, a fost redeschis pentru puțin timp ca să găzduiască vizita reputatului speolog Iosif Viehmann, a fostei muzeografe Hary Hann și a lui Pompiliu Manea între alții. Aceasta pentru că o altă cale de acces e acum posibilă prin clădirea câștigată în instanță de Asociația Patronilor și Meseriașilor.

De altfel raportul lui Manea – pe care îl găsiți atașat mai jos – a fost analizat și în ședința Consiliului Civic Local, o inițiativă informală condusă de bancherul Iosif Pop. Concluzia lui Manea și a lui Viehmann, împărtășită și de restul asistenței – chiar și dacă ar fi redeschis Muzeul de Speologie, locația actuală nu e potrivită pentru numele savantului Racoviță. ” Muzeul, amplasat intr-o curte interioară, este sub demnitatea academicianului de renume mondial sau al altor personalități ale orașului”, spune Pop, adăugând că Primăria trebuie să aloce muzeului „un imobil reprezentativ și accesibil vizitatorilor”.

Manea și-a trecut toate concluziile într-un raport:

„Cu această ocazie s-a făcut şi o curăţenie la muzeu, au fost realizate o serie de fotografii şi s-a precizat că după intabularea clădirii Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor din Cluj-Napoca, intabulare amânată pentru data de 21 noiembrie 2014, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, proprietara locaţiei „Muzeul de Speologie” să ne ajute cu următoarele:
Să oblige proprietarii din str. Unirii nr.25, fam. Liviu Neag să refacă accesul către „Muzeul de Speologie”;
2. Să Solicite Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj, un drept de servitute prin str. Sextil Puşcariu nr.10, care este accesul cel mai direct atât pentru vizitatori cât şi pentru personal spre Muzeul de Speologie, pe perioada de lucru a muzeului.
3. Să redeschidă după mai bine de trei ani, accesul şi vizitarea Muzeului de Speologie, închinat marelui savant Emil Racoviţă, personalitate recunoscută pe plan mondial ca savant, ce a făcut parte din prima expediţie internaţională, ştiinţifică, de cercetare şi care a iernat în Antarctica, „Expediţia Belgica 1897-1899”. Din această expediţie tânărul de numai 29 de ani Emil Racoviţă a cules şi adus 1.600 mostre, dintre care 1.200 zoologice şi 400 botanice. După studiul acestor mostre au fost publicate 61 de volume, ceea ce constituie cea mai mare cercetare, mai mare decât toate cele anterioare, la un loc, începând cu Fernando Magelan (1521) şi până la Expediţia Belgica de la sfârşitul secolului al XIX-lea, perioadă care se întinde pe aproximativ patru secole. Suntem obligaţi cu toţii ca în memoria marelui savant Emil Racoviţă să depunem toate eforturile pentru redeschiderea Muzeului de Speologie din Cluj-Napoca.

Referat Muzeul de Speologie Emil Racovita

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.