Închide

EXCLUSIV: Arhitectul șef al Floreștiului va fi destituit. „Mi se rupe dacă trebuie să plec din Primărie…”

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 21, 2017 3 7295

Haosul urbanistic din cea mai mare comună din România e sancționat, oficial, pentru prima dată. Arhitectul șef al comunei Florești, Alexandru Lădariu (foto jos), a fost descoperit în conflict de interese, de către Agenția Națională de Integritate (ANI), iar primarului Horia Șulea îi revine acum obligația de a-l destitui. Arhitectul Lădariu a comentat pentru Actual de Cluj: „mi se rupe dacă trebuie să plec din Primărie…”

În breasla arhitecților se discută de foarte multă vreme despre faptul că Ladariu, în calitatea sa de arhitect (asociat într-o firmă de proiectare), ar contribui la realizarea a foarte multe proiecte urbanistice, pe care tot el le-ar și aproba în cadrul Primăriei Florești, din postura de șef al Biroului de Urbanism.  Potrivit informațiilor Actual de Cluj, Lădariu a reușit într-un singur an să înregistreze la Ordinul Arhitecților din România (OAR) peste 250 de proiecte urbanistice, cu mult peste tot ceea ce au lucrat alți arhitecți renumiți care nu ocupă funcții publice și care își dedică tot timpul activității de proiectare. În mai multe rânduri, reprezentanții OAR au fost sesizați despre faptul că Lădariu aprobă, la nivel de Primărie, și proiecte ale unor colegi de-ai săi din firmă, care au angajamente cu alte firme de proiectare. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, OAR are în vedere să formuleze o plângere penală împotriva lui Lădariu, pentru abateri disciplinare și pentru conflict de interese.

Decizia ANI privind destituirea lui Lădariu

ANI s-a pronunțat în mod expres cu privire la proiectul ce viza construcția unei biserici ortodoxe, realizat de firma AG Tektum SRL, la care arhitectul Alexandru Lădariu era atât administrator cât și asociat:

„În calitate de șef Birou Urbanism, Alexandru Lădariu a semnat o Autorizație de construire având ca obiect Continuare lucrãri autorizate cu AC nr. 94/14.04.2010 – construire bisericã ortodoxă, în condițiile în care documentația tehnicã pentru autorizarea executãrii lucrãrilor de construire/desființare a construcțiilor era elaboratã de S.C. AG Tektum S.R.L., societate comercialã în cadrul cãreia persoana evaluatã deținea calitățile de asociat și administrator” – se arată în comunicatul transmis de ANI. Se precizează, de asemenea, că Lădariua încălcat dispozițiile art. 79, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcționarul public este în conflict de interese dacă se aflã în una dintre următoarele situații: a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial”.

ANI l-a informat pe Lădariu că se află în evaluare și că are dreptul să transmită un punct de vedere în apărarea sa. Din comunicat reiese că Lădariu a formulat acest punct de vedere, însă, fără să-i folosească. ANI l-a declarat în conflict de interese, apreciind că fapta sa constituie abatare disciplinară care trebuie sancționată potrivit reglementării aplicabile funcției respective. În consecință, arhitectul Lădariu este decăzut din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, pentru o perioadă de trei ani, de la data eliberării sale din funcție: „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese […] este decãzutã din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publicã […] pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din funcția ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilã, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Cum se justifică Lădariu: „mi se rupe dacă trebuie să plec din Primărie”

Chestionat de Actual de Cluj, arhitectul comunei Florești n-a părut foarte afectat de decizia ANI, apreciind că se aștepta la ea, dar că e total incorect să afle din presă. „Nu m-au informat. A trecut atâta timp de când mă evaluează și acum aflu de la dumneavoastră. Corect și normal era ca această decizie care mă privește pe mine, personal, să mi se comunice mai întâi mie” a spus Lădariu. El a admis că în apărarea sa a trimis un punct de vedere, cum că la mijloc ar fi fost vorba despre o simplă eroare. „Când am început să lucrez la Primăria Florești eu nu aveam calitate de funcționar public. Eram parte din categoria personal contractul. Apoi ne-au angajat la grămadă funcționari, iar eu încă nu eram familiarizat cu toată legislația în domeniu. Au venit de la o anume parohie, aveau o schiță și m-am oferit să-i ajut să realizeze biserica. Nu se poate vorbi de fapt despre o proiectare, am zis că se cuvine să-i ajut. N-am luat bani, n-am avut niciun beneficiu. Pur și simplu am vrut să fiu de ajutor. Am recunoscut această situație. Asta e, dacă ANI consideră că trebuie să plec, dacă cei din Primărie vor asta, vedem. Până la urmă nu aceasta este problema, mi se rupe dacă trebuie să plec din Primărie, pentru că mai am doi ani până la vârsta de pensionare și asta este, mă voi pensiona mai repede”, a comentat Lădariu.

El acceptă decizia ANI, însă nu și bârfele din breasla arhitecților. „Dacă ANI spune că trebuie să plec din Primărie, asta este. Dar nimeni nu îmi poate spune mie că nu mai am voie să proiectez. Este inadmisibil ca la nivel de OAR să existe astfel de discuții. O structură profesională care ar trebui să aibă grijă de interesele mele, ca arhitect, brusc, subit și dintr-o dată are o problemă cu cât pot eu să proiectez? Păi unde scrie că rolul OAR este acela de a impune o normă în privința numărului de proiecte?”, se revoltă Lădariu. El afirmă că de la episodul cu biserica, n-a mai proiectat nimic în Florești. „Doar nu eram atât de tâmpit să proiectez și să-mi aprob propriile proiecte. Cele 250, sau câte or fi înregistrate la OAR, nu nepărat au fost realizate de mine. Pentru că legea nu spune că trebuie să-ți pui semnătura numai pe ceea ce realizezi tu. Avem dreptul și să verificăm proiecte și să ni le însușim. Nu înseamnă că le-am făcut eu, eu doar le-am verificat. Și oricum, proiectele acestea nu s-au realizat pentru Florești, asta este cert”, a comentat Lădariu. În opinia sa, sunt multe interese la mijloc pentru care se dorește îndepărtarea sa din funcție: ar fi o anumită instituție (Consiliul Județean) care ar avea interes să-și subordoneze Biroul de Urbanism din Primăria Florești, dar și o serie de firme de construcții care ar putea fi favorizate, pe criterii politice, să construiască după bunul plac în Florești (foto Lădariu – ziardecluj.ro)

3 comentarii

  1. Minti cu nerusinare d-le Ladaru! Ai proiectat peste 80% din constructiile Florestiului tu si cu prietenii tai Muresan si Zima Chis prin firmele AG Tektum, SC Euro Regal, SC Regal Design Construct.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.