Închide

VIDEO Boc și Iancu, în război pe tema noii piste de alergat anunțată pe lacul din Gheorgheni

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 20, 2019 0 2180

De 3 ani s-ar lucra la proiectul unei piste de alergat care urmează să se amenajeze pe lacul din Gheorgheni, argumentează primarul Emil Boc ca să refuze o clădire de birouri cu 5 nivele promovată de arhitectul Adrian Iancu cu vedere spre lacul din Gherogheni, pe malul încă neconstruit al acestuia.

Aceasta fusese deja avizată de arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop. Primarul a ținut să spună că a întors proiectul refuzând să îl semneze. Ca să poată construi, investitorul trebuie să cedeze orașului terenul încadrat ca spațiu verde și situat pe malul lacului. Arhitectul Iancu s-a înverșunat împotiva cerinței, a cerut să vadă proiectul pistei sugerându-i primarului că spune prostii și că nu există așa plan la nivelul Primăriei. A părăsit chiar sala de ședințe în timp de primarul Boc spunea că el decide asupra interesului public în oraș și nu privații.

Pe un teren cu vedere la apă, lacul din Gheorgheni și acces din strada Sarmizegetusa, arhitectul Adrian Iancu (decan al Facultății de Arhitectură și membru în Comisia de Urbanism) a primit avizul Comisiei Tehnice pentru instituirea unei subzone care să îi permită edificarea unei clădiri de birouri la nivelul blocului vecin (fără cele două etaje retrase) cu, după cum s-a exprimat, o cafenea la parter cu terasă spre lac. Parcela beneficiarului său (Neag Alexandru) are 1600 mp, din care peste 430 sunt zonă verde instituită prin PUG. Prin Planul Urbanistiz Zonal, zona construibilă e de 488 mp, zona vede și de protecție e 570 mp iar circulațiile și aleile ocupă peste 560 mp. Viitorul imobil urmează să aibă 24 de locuri de parcare.

Proiectul a mai fost susținut la o altă ședință, însă fără ca primarul Boc sau viceprimarul Dan Tarcea să fie prezenți când a fost susținută lucrarea și, suținut de arhitecți din Comisie, printre care Voicu Bozac, a fost avizat de arhitectul șef Daniel Pop.

Detalii: Arhitectul Iancu deschide era birourilor și cafenelelor pe malul neconstruit al lacului din Gheorgheni

În 18 octombrie, proiectul lui Iancu s-a reîntors, din nou, în comisie. Primarul Boc a ținut șmecherește să treacă în revistă, înainte ca arhitectul să ia cuvântul, o statistică europeană în care România este pe ultimul loc la procentul de oameni care fac sport. Apoi, a anunțat că dorește să schimbe acest top, desigur, odată cu oferirea în Cluj a unei infrastructuri care să încurajeze mișcarea.

Iancu i-a explicat primarului că investitorii nu au pretenții financiare de la Primărie, deși o treime din parcela lor a fost încadrată în PUG ca spațiu verde și că vor lăsa folosință publică pe respectivul teren, iar pe restul doresc să edifice clădirea de birouri cu 5 nivele.

„Nu am găsit-o în avizul care a venit la mine să îl semnez”, i-a imputat Boc. Iancu i-a explicat că s-a pus problema să se doneze terenul, însă că nu a reușit să îi convingă să cedeze terenul.

„Atunci proiectul nu merge mai departe. Este o zonă 0 a orașului unde omenii vor calitate. Trebuie să vedem și ce câștigă orașul. De trei ani lucrez la acest proiect al unei piste de alergare pe malul lacului cu desțelenirea situației juridice în instanță”, a avertizat primarul.

Iancu i-a replicat că respectiva proprietate a investitorului nu împiedică cu nimic proiectul. „Și asta impiedică. Mai sunt 7 metri în care oamenii mai pot merge. Sunt și pomi, experții vor spune dacă vor trebui sau nu tăiați pentru proiect. De ce nu o cedați la Primărie? Dacă rămâne cum spuneți și o avizăm, a doua zi vine privatul și pune gard. Vinde și vine altul care va spune că el e proprietar și cetățeanul nu va mai avea prioritate”, a adăugat Boc.

Iancu a încercat să arate că, de fapt, Boc spune povești și că nu există niciun proiect al unei piste de alergat în Gheorgheni, cerând să i se pună la dispoziție respectiva inițiativă și insistând că, chiar de ar fi un proiect, parcela beneficiarului nu îl va influneța în bine în nicun fel deoarece se află lângă o altă parcelă unde este deja edificat un bloc cu șapte niveluri, direct pe mal.

„Ajută și ea. Dacă nu vor, ne judecăm cu investitorii. Caut eu motive să nu meargă mai departe. Nu trebuie să decidă privatul ci eu trebuie să decid cum este mai bine pentru oraș”, a mai insistat primarul.

Cu așa tratament, arhitectul Iancu a predat microfonul, s-a întors cu spatele în timp de Boc încă vorbea și a părăsit cu un zâmbet pe buze sala de ședințe a Primăriei unde s-a ținut comisia de urbanism.

Pe malul nordic al lacului din Gheorgheni există un imobil de locuințe construit. Pe malul sudic al lacului există construit hotelul Univers T, a fost edificat Mall-ul și clădiri de birouri. Cei la la Iulius Mall au amenajat promenada și un parc cu vedere la lac. Primăria, prin Regia proprie (Regia de Administrare a Domeniului Public), a instituit și un ponton și a adus ambarcațiuni cu care clujenii se pot plimba pe lac.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare