Închide

Arhitectul Iancu deschide era birourilor și cafenelelor pe malul neconstruit al lacului din Gheorgheni

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 30, 2019 5 1642

Pe malul nordic al lacului din Gheorgheni, într-o zonă unde există deja un imobil construit de locuințe, arhitectul Adrian Iancu a cerut aprobarea pentru un imobil de birouri cu demisol, parter și două etaje cu o cafenea cu vedere la apă, la parter, pe un teren de circa 500 mp (exceptând circulațiile și zona verde). Pe malul acesta proiectanții PUG au propus instituirea unei zone verzi de protecție pentru a încuraja un circuit pietonal. Iancu s-a arătat foarte nemulțumit de respectiva viziune potrivit căreia malul a rămas neconstruit și 1/3 din parcela beneficiarului încadrată ca zonă verde.

Pe un teren cu vedere la apă, lacul din Gherogheni și acces din strada Sarmizegetusa, arhitectul Adrian Iancu (decan al Facultății de Arhitectură și membru în Comisia de Urbanism) a cerut avizul Comisiei Tehnice pentru instituirea unei subzone care să îi permită edificarea unei clădiri de birouri la nivelul blocului vecin (fără cele două etaje retrase) cu, după cum s-a exprimat, o cafenea la parter cu terasă spre lac. Parcela beneficiarului său (Fundația Henri Coandă din Oradea) are 1600 mp, din care peste 430 sunt zonă verde instituită prin PUG. Prin Planul Urbanistiz Zonal, zona construibilă e de 488 mp, zona vede și de protecție e 570 mp iar circulațiile și aleile ocupă peste 560 mp. Viitorul imobil urmează să aibă 24 de locuri de parcare.

Iancu a spus că zona verde de protecție impusă prin PUG afectează în mare parte acest teren și încă unul al vecinului dar că se micșorează în curtea blocului deja edificat în zonă, bloc cu șapte etaje. De aceea, a spus că a venit cu propunerea de instituire a unei zone de birouri, cu rectificarea limitei zonei verzi. Pe parcelă, a explicat Iancu, zona verde va fi păstrată și urmează să deservească o cafenea pe care beneficiarul dorește să o amenajeze cu terasă spre lac. În documentație, proiectantul a configurat și peste 20 de noi copaci. Arhitectul a mai spus că jumătatea din perimetrul lacului din Gheorgheni este amenajată și că doar acest mal e neamenajat, sugerând că reprezintă o ambiție nefirească a celor care au proiectat PUG-ul.

Primarul Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea au ieșit din sala de ședințe înainte ca Iancu să își susțină proiectul, prinși cu alte chestiuni administrative. A rămas arhitectul șef Daniel Pop. Pop a invocat prezența caselor care există pe acest mal al lacului. Iancu i-a replicat că ele sunt cu spatele spre lac și la distanță de 100 de metri față de proiectul propus de el.

La discuții au participat și vecini din blocul de locuințe deja edificat pe malul în discuție. Aceștia au vrut să știe cât de înalt e viitorul imobil și cum va arătat clădirea. Fiind o fază de PUZ, vecinii au fost lămuriți că nu este necesară deocamdată o ilustrare, dar că ea va fi discutată la comisia de estetică urbană în următoare fază a documentației. În schimb, Iancu le-a spus că va avea, de la lac, un parter cu trei etaje și se va alinia la bloc, fără etajele retrase. Apoi a spus că e vorba despre înălțime de 12 metri.

Arhitectul șef a menționat că în septembrie crede că se vor finaliza și procesele pe care Primăria le are cu oamenii de la casele de pe malul lacului dar și cele de revendicare ale luciului de apă și că va fi nevoie de un nou aliniament de case cu fațade spre lac. Iancu l-a constrazis și a spus că în zonă există tot felul de funcțiuni, inclusiv o spălătorie auto.

Arhitectul Voicu Bozac, membru în comisie, a salutat intenția și a spus că proiectul lui Iancu vine să continue ideea deja recomandată și aprobată în cazul altui proiect în continuarea cartierului Armatei din zonă care prevede un restaurant cu deschidere spre mal. „Aș fi fost curios să vedem o asamblare a volumelor din capătul parcelelor spre lac, să ne dăm seama dacă volumul propus de dumneavoastră este potrivit. Să vedem cum se va dezvolta zona, dacă o suită de restaurante va fi prea mult, dacă vom avea case cu grădini luxuriante există riscul să rămâneți izolat. Ar trebui poate o înălțime mai bună, cu un parter mai înalt. Înțeleg că vecinii nu sunt de acord, dar e păcat pentru obiect”, a mai spus Bozac.

Odată lămuriți vecinii cu privire la înălțime și la viitoarea zonă verde amenajată, arhitectul șef a anunțat că proiectul lui Iancu a fost avizat.

Pe malul sudic al lacului din Gheorgheni există construit hotelul Univers T, a fost edificat Mall-ul și clădiri de birouri. Cei la la Iulius Mall au amenajat promenada și un parc cu vedere la lac. Primăria, prin Regia proprie (Regia de Administrare a Domeniului Public), a instituit și un ponton și a adus ambarcațiuni cu care clujenii se pot plimba pe lac.

5 comentarii

  1. domnul Iancu fiind si membru in comisia CATU, a avut o misiune foarte usoara in a trece acest proiect care ar fi trebuit sa ridice colegilor din comisie mai mui multe semne de intrebare. Accesul din strada Sarmisegetuza se face intradevar prin drum de 6 m , dar care se ingusteaza la un moment dat la 3 m. Pe unde trece masina de gunoi, pompierii…Terenul are o inclinare pe directia Nord-Sud fiind necesar un subsol , unde va fi un spatiu comercial-cafenea cu acces de pe aleea de langa lac dar nimeni din comisie nu a intrebat pe unde se va face aprovizionarea, acestui spatiu comercial , dat fiind ingustarea la 3 m a drumului din proiect si inclinarea mare a terenului, pare putin probabil sa se aiba acces de pe str Sarmisegetuza cu masini mari , nu ar fi o surpriza sa apara masini cu „Roca-Bola” pe aceea lacului .O terasa pe malul lacului … tentant nu?

    • din desen se vede clar ca drumul are 6m pana la parcela, pot ajunge facil pompierii. 3 m e suficient pentru poarta de acces. Ce mi se pare ciudat e ca nu apare niciun acces dinspre aleea de pe marginea lacului, ceea ce inseamna ca aleea aceea nu e publica.

    • pe maulul lacului nu pot aparea masini pentru aprovizionare, din moment ce accesul masinilor e interzis pe suprafata spatiilor verzi. Vedeti ca zona dinspre lac a parcelei e in Ve.

  2. Daca venea alt arhitect cu propunerea asta, Iancu era primul ce sarea la beregata lui. Binetineles ca BOc a iesit din sala, doar Iancu a fost mult timp sfatuitorul lui. E inadmisibil ca tu sa fi si proiectant si membru in comisie. E clar ca apar discutii doar de dragul conversatiei sau cel mult cu…aduceti completari si vedem data viitoare. Mai vine si Bozac cu completari inutile de parca zona armatei e in aceeasi situatie cu lacul 1 din Gheorgheni. Of of MAFIE MAFIE!

  3. Acestea ne cred prosti pe toti , Adrian Iancu , Boc Emil , sunt mana in mana de peste 20 de ani , increngaturile si obligatiile fiecaruia sunt enorme , acestea sunt in stare sa fac din noapte zi , din hot om cinstit , din ilegal sa fie legal. Binenteles daca este pentru ei sau pentru cei din grupul lor de interese ( UDREA ELENE , POPA ADRIAN fost viceprimar , Apostu Sorin acum om cinstit asociat cu Popa Adrian etc )

    DARGI CETATENI ATENTIE LA VOT ,

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare