Închide

Oameni din stradă. #Rezistăm. “Altă întrebare?”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - feb. 02, 2017 0 581

 

Luminile albastre sclipesc pe bulevard, în ceea ce de sus se vede a fi o formă în zig-zag. Sunt maşinile Jandarmeriei. De departe începe să se audă, deocamdată înfundat, valul de strigăte. Coloana protestului anti-ordonanţe e în marş dinspre centru spre cartierul Mărăşti. O maşină opreşte pe marginea drumului încă neinvandat de oameni. Se aşterne o masă. “Ăştia aduc ceva, se întâmplă ceva”. Da: e ceaiul. La Cluj şi în marile oraşe ale ţării protestul de seară e deja eveniment obişnuit şi lumea e tot mai pregătită. Hashtagul e “#Rezistăm” şi e scris pe mai multe pancarte în rândul protestatarilor indignaţi de ordonanţele de noapte. Multe mesaje îl citează ironic chiar pe ministrul Justiţiei de după anunţul din “marţea neagră” cu promovarea noilor măsuri care afectează Justiţia şi celebra lui formulare din conferinţa de presă în care i se cereau explicaţii: “Altă întrebare”. Protestarii răspund, de exemplu: “Altă între-bare”.

“Unde eşti?”, se aude pe trotuar, într-un loc în care tânărul a reuşit să se oprească fără să încurce valul de marş. “Păi ăsta e încă la teatru!”. Protestatarii rătăciţi unii de alţi pot să se regăsească abia peste câţiva kilometri. E greu să mai dibuieşti unde o fi capătul şirului. “Atâţia oameni nu am mai văzut niciodată”, zice cineva uitându-se încântat în jurul său, ridicat pe vârfuri.

Cofetăriile şi non-stopurile din drum văd cozi pe care probabil nu le-au văzut de mult, fiindcă protestarii au nevoie de energie ca să reziste orelor de marş. Ceaiul oferit la marginea drumului se evaporă rapid. S-au aşternut aici, eficient, recipiente de ceai, pahare de „To Go”, chiar şi o masă – băieţii au venit pregătiţi, de la pizzerie.

 

20170201_203255

 

“Am venit să ajutăm. Am venit la protest, cu ceaiul. De azi (miercuri) suntem în stradă, o să fim şi cu pizza. Am venit şi cu protestatarii, şi cu ceaiul, dar s-a terminat foarte repede”, spune Călin Cătinaş, omul din grupul ceaiului, care reprezintă o pizzerie. De ce au ieşit? „Mulţimea ne-a impresionat. E normal ca într-o ţară democrată să se întâmple asta? Să iasă afară puşcăriaşii? E normal? De aia suntem aici”, spune Călin. Mai e vreo şansă să se schimbe lucrurile deja demarate? “Numai dacă ieşim în fiecare seară. Şi mâine o să revenim cu ceai, cu pizza, cum putem. Şi acum e pregătită pizza, dar nu stiu cum scăpăm aici, să mergem după ea. Am vrea să fim înaintea traseului”, explică el. Mişcare bună de marketing, zic unii. Gest „fain” pentru mulţimea care mărşăluieşte în frig – sunt de părere alţii.

Cei care nu au prins ceai aici, intră la câte un magazin de pe traseu, iar la unul dintre supermarketurile din Mărăşti treptele sunt loc de mică pauză. „Din cauza asta pleacă tinerii!” stă scris pe o pancartă. Alături: „NOI la datorie / VOI la puşcărie”. „Am venit pentru că ne-am săturat de toate minciunile. Îşi dau legi pentru ei”, e convinsă una dintre tinerele protestatare. „Aici nu mai este un mediu sigur. Dacă continuă să se întâmple lucrurile în felul acesta, eu nu mă mai simt în siguranţă. Normal că urmează să plec şi eu, să îmi caut cariera şi familia în altă parte. Când nu mai e o ţară sigură pentru viitor, pentru tineret, pentru viitorul ţării, pentru cei ce urmează să îşi facă un rost în viaţă… Eu vreau să urmez o carieră de profesor în ţara asta. Vreau în continuare, dar e din ce în ce mai greu”, spune tânăra care ţine ferm pancarta cu #Tineriada. „Ar trebui să se întâmple ceva, fiindcă lumea începe să fie din ce în ce mai nervoasă. Ceea ce nu e bine”, punctează colega ei de protest, care are la rândul său planuri de viitor: e designer de interior. Tinerele sunt revoltate mai ales de lipsa de transparenţă cu care s-au mişcat, pe furiş, lucrurile. „S-a dat o ordonanţă de urgenţă, totul s-a făcut pe ascuns, măcar dacă lăsau în dezbateri aceste iniţiative, lipsa de transparenţă”. „Nu suntem pentru proteste violente, dar încă o săptămâna şi lumea nu va mai suporta”, e concluzia lor. Ana şi Serena sunt studente masterande. Şi protestatare în stradă de câteva zile

„În sesiunea asta pică doar guvernul” – e unul dintre mesajele proaspete din stradă. Felix, student la Biologie şi deţinător de pancartă, a fost şi ieri noapte în stradă. E în sesiune. „Vineri am examen, dar dacă tot a ieşit lumea, nu o să stăm noi acasă să învăţăm. Putem învăţa mai încolo, când restu lumii doarme”, a decis Felix. „Aseară am ieşit că am aflat că s-a aprobat ordonaţa, acuma am venit să susţinem aşteptarea lumii care a ieşit. Să nu fie 2-3 oameni. Bine, oricum nu ar fi fost 2-3 oameni. Dar am vrut să îi susţinem”, spune studentul. Ce justifică nemulţimirea profundă din stradă? „E multă lume nemulţumită că se fură şi nu se dă înapoi. Adică 200.000 de lei nu e ceva ce faci într-o zi, să zici că pot ieşi din închisoare ăştia ce au furat aşa puţin. Că nu e puţin”, consideră Felix, cu referire la noul plafon de 200.000 de lei, promovat de guvern, pentru abuzul în serviciu. Şi la faptul că abuzul în serviciu care cauzează un prejudiciu mai mic de această sumă nu se mai pedepseşte cu închisoarea. Felix nu e singur. De altfel, unul dintre mesajele din plin protest e din zona studenţească: „Să vă fie frică /  Studenţii se ridică!”. „Am venit vreo 30 din cămin şi alţi 40 de prieteni cu care am vorbit pe grup”, spune Felix, care acum încearcă să refacă grupul răspândit în şirul de protestatari, ce pare că se scurge pe lângă noi fără să se mai termine.
20170201_214352

 

Alături de grupuri de studenţi se află şi vârstnici, şi familii tinere, şi copii. Şi căţei. Alina şi Cristi au venit cu Bushi. Nu e primul lui protest. „Soros ne-a convins că ne dă 30 de lei pentru el”, zice, amuzat, Cristi. Bushi pare mulţumit şi curios.

 

20170201_215426

 

„Noi am venit ca să nu se pună în aplicarea legea (modificarea codului penal, legea graţierii). Am mai fost în stradă, suntem protestatari de meserie. Ieşim la toate protestele, şi la Colectiv şi la cele din 18 ianuarie încoace. Nemulţumirea cea mai mare este că măsurile s-au dat ieri (marţi, n.red.) pe neştire, s-au promulgat. Numai după 10 zile intră în vigoare şi de asta lumea iese acum în stradă”, spune Alina. Asta fiindcă modificările codului penal intră în vigoare la zece zile de la publicarea în Monitorul oficial. „Şi-au dat legile pentru ei”, punctează Cristi la capitolul „motive de revoltă”. „O să graţieze politicieni, legile astea sunt făcute pentru ei, în mare parte. Nu trebuia să se dea pe neştire. Lumea a ieşit, au fost zeci de mii de oameni în stradă la Bucureşti”, aminteşte Alina. Amândoi sunt hotărâţi să vină şi zilele următoare în stradă. Cristi a fost şi cu câteva ore înainte la manifestarea de amploare – în noaptea cu protestul-maraton care a defilat prin cartiere, după ora 23.00.  Mesajul lui: „Vrem alegeri anticipate! Să plece guvernul ăsta! Să dispară! A demonstrat de ce e în stare”. Alina are un amendament. „Să nu îşi dea demisia! Că nu rezolvă nimic. Să se schimbe ordonanţa mai întâi şi apoi tot guvernul!”. „Cum să nu îşi dea demisia? Tocmai: să îşi dea”, continuă Cristi dezbaterea. „Trebuie tu să îi scoţi de la putere, dacă îşi dau ei demisia tu nu ai făcut nimic”, conchide Alina. Bushi ignoră dezbaterea şi e mai interesat de mişcările de stradă.

Un tânăr a ieşit cu stindardul, pe care îl flutură mulţumit în mulţimea ajunsă în Piaţa Unirii. Ce face aici? „Îmi pierd vocea. Am strigat anti ordonanţele de seară. Nu vrem ordonanţe, nu vrem corupţie! Acesta e mesajul”, spune el. „Am auzit că suntem 30.000, în Bucureşti peste 100.000. Eu când am venit aici un prieten era la Power Business Center (pe Dorobanţilor, n.red.); noi eram aici, lumea venea, era plin, el nu vedea capătul coloanei. E foarte fain! Aseară la 3 şi ceva m-am întors acasă”. spune tânărul arhitect.

 

Contextul: marţi seara, Guvernul Grindeanu a decis modificarea prin ordonanţă de urgenţă a Codului penal şi a Codului de procedură penală. De asemenea, Executivul a transmis Parlamentului un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, solicitând procedură de urgenţă. Sorin Grindeanu a spus ulterior că respectă dreptul românilor de a protesta, însă „manipularea” a atins „cote alarmante”. Prim-ministrul a făcut apel la calm și la informarea corectă a românilor.

Cluj:

20170201_220821

 

Protestul din 1 februarie:

Clujul e în stradă. 30.000 de oameni la protest, cel mai mare din ultimii ani. Peste 300.000 de români au ieșit în toată țara

FOTO Afară sau înăuntru? Imagini de la cel mai mare protest al ultimilor ani în Cluj

Vezi şi

Oameni din stradă. Ce fac un fost deținut politic și Darth Vader, în aceeași mulțime.

Oameni din stradă. “Cei doi Ioni”: primul protest și amintiri de la Revoluție

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare