Închide

Oameni din stradă. Ce fac un fost deținut politic și Darth Vader, în aceeași mulțime.

ActualitateTop News by Kristina Reştea - ian. 30, 2017 0 993

„Mi-a făcut plăcere să strig alături de tine” – așa a încheiat un tânăr seara cu trei ore și ceva de marș prin Cluj-Napoca, despărțindu-se de un coleg de protest. Printre obișnuitele de-acum glume cu noi, noi- „Sorosistii, corporatiştii, IT-iştii”. Peste 10.000 de oameni au ieșit ieri seară la plimbarea lungă de la protestul împotriva controversatelor ordonanțe care privesc amnistia și grațierea. În ciuda vocilor care au susținut în spațiul public ca temele care țin de legi să fie lăsate în seama specialiștilor în legi, oamenii – IT-iști, corporatiști, ingineri, profesori (dar și câțiva membri ai Opoziției) – au ieșit în stradă să își strige indignarea față de măsurile văzute ca „legi cu dedicație” pentru clasa politică.

Și duminica aceasta am înaintat și noi, încă o dată, cu protestatarii și am vrut să aflăm ce (sau cine?) i-a convins pe oameni să iasă în stradă.

Un fost deţinut politic, o tânără mămică ce lucrează în Comunicare, inginerul Darth Vader, alături de Captain America, o fostă asistentă medicală şi o cercetătoare, un bucătar venit cu tigaia ne-au împărtășit de ce au ieşit la protestul-plimbare de duminică.

„Atâta indignare nu am simţit nicodată”

Printre miile de protestatari care urmează duminică seara traseul lung de miting se află câteva cărucioare și multe familii tinere, care au venit în stradă cu tot cu micuții. Maria Topan, care lucrează în Comunicare și Relații Publice și soțul asistent universitar au venit cu cei doi copii. Scandează și înaintează printre miile de oameni. De ce? „Furtul e legalizat. Atâta indignare nu am simţit nicodată, nu pot să cred că copiii mei trăiesc timpurile astea. Ce fel de viitor le oferim? Care sunt prioritățile? Nu există reformă în Sănătate, nu există reformă în Educaţie… care e prioritatea nr 1? Legalizarea furtului, ridicarea infractorilor la rang înalt, normalizarea furtului!”, constată Maria. Micuții înaintează alături și fiica cea mare e deja la vârsta la care pune întrebări și începe să priceapă lumea. „I-am spus că au fost oameni care şi-au pierdut viaţa pentru libertate și într-o ţară democrată avem dreptul să ne spunem părerile, să ne apărăm drepturile. Simţul civic se învaţă în primii ani de viaţă, e normal să nu permiţi să se facă nedreptate, la niciun nivel„, spune Maria Topan, în timp ce protestatarii strigă în continuare. „Dacă vă pasă / Ieşiţi din casă!”.

 

„Noi, poporul, nu suntem de acord ca guvernul să lucreze pentru o mână aleasă de oameni”

Câțiva metri mai încolo, la bazele unor trepte din Mărăști, smartphone-urile sunt îndreptate în grup înspre ceva. „Nu vrei și tu poză cu ei?”, e întrebat un pitic. Și nu, nu e Moș Crăciun în stradă, de vrea toată lumea să se pozeze cu el. Ci sunt doi „eroi”. Darth Vader și Captain America.

 

20170129_190438_800x450

 

Cine i-o fi adus aici? Care „Forță”? „Nu aţi auzit? 50 de lei am luat fiecare”, râde unul dintre ei. „Ne-au transferat banii”, completează celălalt personaj. „Glumim. Am venit din proprie iniţiativă, nu suntem deloc de acord cu faptul că condamnaţi penal o să fie graţiaţi. Am fost şi la celelalte proteste, nu îmbrăcați așa, dar am fost. Fiecare aspect din aceste ordonanţe care vor să graţieze criminali judecaţi şi condamnați sunt date cu dedicaţie pentru clientela PSD; noi, poporul, nu suntem de acord ca guvernul să lucreze pentru o mână aleasă de oameni, trebuie să lucreze pentru toată ţara, ne interesează calitatea vieţii pentru toată ţara”, spune „Darth Vader”. „Dragnea mi-a promis Ministerul Justiției” – scrie pe pancarta sa. Mesaj pentru ministru? „E întruchiparea răului”, vine răspunsul. Marius și Bogdan sunt ingineri.

 

Forta

 

„Poporul ăsta de 70 de ani trăieşte toate mizeriile” 

În marea de protestatari, un domn înaintează cu vacarmul, dar el merge oarecum resemnat și liniștit în tot valul. Are 88 de ani, e învățător de profesie și e fost deținut politic, ne explică. A ajuns la Gherla din cauza unor poezii scrise impotriva regimului comunist și a ajuns în lagărele din Delta Dunării și la muncă la construirea Canalului Dunăre-Marea Neagră.  „Am prevăzut asta de mult, de două săptămâni m-a invitat prefectul la întâlnire, în calitate de fost deţinut politic. 10 persoane am fost, printre care şi comandantul armatei. Am discutat chestii de genul ăsta. În fiecare zi am fost la proteste, cu Roşia Montană, cu scandalul de la Pungeşti, la toate am fost”, spune Victor Maghiar. Ordonanţele au adus încă un motiv bun de protest. „Trebuie daţi jos toţi, nu schimbaţi! O bandă organizată de hoţi! Uite miile de tineri!”, arată fostul învățător înspre mulțimea care saltă și protestează. „Am mai zis „hai dom’le să organizăm nişte grupri de partizani!” (în perioada Băsescu), nu ai avut cu cine, tinerii nu sunt capabili de sacrificiu”, spune Maghiar. Ce fel de sacrificiu? „Eu am fost doi ani de zile partizan. Am fost închis între ’59 și ’63”, exemplifică fostul deținut ideea de sacrificiu. „Am fost de trei ori pasibil de pedeapsa capitală”, completează el. „Nu trebuie să cedăm acuma”, e mesajul domnului de 88 de ani. „Asta e datoria întregului popor”, crede Maghiar despre ieșirea în stradă. Ce face guvernul acum e periculos? Și domnul Maghiar devine drastic. „Nici nu trebuie luate în considerare. Legaţi toţi! Debarcaţi! Dictatură militară! Numai aşa se poate. Poporul ăsta de 70 de ani trăieşte toate mizeriile”, mai spune Maghiar, înainte să se amestece în valul de tineri revoltați, oprindu-se câteva momente în fața protestatarului care își însoțește nemulțumirea cu bătăi într-o tigaie.

 

20170129_193926_800x450

 

„Simpatizăm cu copiii. Atâţia politicieni vorbesc de democraţie şi ei sunt atât de corupţi!”

Nu sunt doar tineri în șirul lung al manifestanților. Două doamne înaintează, ținându-se de braț, alături de protestari. S-au alăturat ceva mai târziu, fiindcă traficul pe linia lor de transport în comun e blocat. Dar sunt mulțumite de noua formă de plimbare. „Eram în trecere, aşteptam 30-ul, dar simpatizăm cu copiii. Ne-am alăturat pe parcurs, fiindcă autobuzele nu merg. Suntem de acord cu ceea ce se susține aici. Hoţii care au furat să facă bine să dea banii înapoi şi fără amnistie şi graţiere, exact cum se spune!”, subliniază Varvara Cotârlă, fostă asistentă medicală. „Olee, olee! Româniaaa libeeră” se aude în stradă. Doamna Varvara continuă. „Şi sunt atâţia penali în parlament. Nu, doamna Marcu? (se întoarce spre prietena sa, transformată între timp în colegă de marș protestatar -n.red.). Trebuie să ne gândim la tineret. Ei fură, fură, fură, fură în continuare, rămân acolo, rămân pe posturi, tineretul nostru trebuie să plece din ţară. Că unde să lucreze? S-a desfiinţat tot! Cum adică? Atâţia politicieni vorbesc de democraţie şi ei sunt atât de corupţi! E posibil aşa ceva? După 27 de ani, România a mers înapoi cu 50 – 60 de ani. Pe cuvânt dacă nu! Păi e posibil aşa ceva? Eu am fost asistentă medicală, doamna e profesor cercetător. Toate institutele desfiinţate, oamenii noştri, inovatorii noştri plecați… e posibil aşa ceva? Să plece toată lumea din ţară, să îi deservească pe toţi în Occident, iar pentru ţară să nu mai poată face nimic, că nu au ce? Nu mai au unde să lucreze”, spune, tot mai revoltată, doamna Varvara. Cum a lucrat în domeniu, poate a urmărit și ce se întâmplă în Sănătate? Ordonanța de guvern care urma să mai aducă reguli în domeniul Sănătății, a fostului ministru, a fost recent respinsă în Senat. Urma să aducă reguli și anti-nepotism. „Destul de rău, cei buni nu prea au loc”, spune doamna Marcu. „Sunt în pensie de mulţi ani, când lucram eu încă se angajau pe merit”, menționează fosta asistentă. „Peste tot e numai cu cunoştințe”, intervine doamna Marcu. „Se fac tot felul de facultăți fără şcoală, pe bani, se dau diplome şi săracii bolnavi se aşteptă să fie îngrijiţi. Nu că nu sunt şi oameni foarte buni printre ei, dar poate este câte unu la câteva sute de persoane care a meritat diploma”, crede Varvara Cotârlă.

Înaintăm cu mulțimea, alături de tineri, vârstnici, copii și căței. În fața Casei de Cultură a Studenților îl regăsim, din nou, pe protestatarul cu tigaia, zărit și înainte pe traseu. E Mihai Tanţău, bucătar de profesie, și izbește, cu nădejde, cu o lingură în tigaie.

 

20170129_201249_800x450

 

„Am doi copii şi vreau ca ţara asta să câștige ceva de pe urma a ce facem acuma”

„Am adus tigaia de acasă, am venit să o îndrept şi sper ca fiecare să facă treaba asta. Şi încă o chestie: ieşiţi din casă, prieteni, că se împute treaba urât!”, spune el. Admite că nu a văzut „chiar” tot ce prevăd ordonanțele, dar e revoltat de ceea ce el califică a fi „bătaie de joc”. Am doi copii şi vreau ca ţara asta să câștige ceva de pe urma a ce facem acuma, vreau să avem o viaţă mai bună, vreau ca copiii mei să aibă o viaţă mai bună, că dacă nu-  am plecat de aici. Sincer, am plecat! Îşi bat joc, îşi bat joc de noi, de criteriile noastre! Fiecare ar trebui să aibă dreptul să trăiască într-o ţară mai bună, democratică, unde legile să fie puse de popor, nu de câţiva oameni acolo, din faţă, care îşi bat joc de noi”, spune Mihai, care, de pe urma protestului a reușit, deocamdată, să se aleagă cu o lingură ruptă.

UPDATE: Potrivit presei centrale, Ministrul Justiţiei a spus că va renunţa la ideea ordonanţelor de urgenţă pentru graţiere şi modificarea Codurilor Penale și susține că acestea vor fi legi organice.

Vezi și:

FOTO. Protestul-record de la Cluj, în imagini

și

FOTO/VIDEO 10.000 de clujeni în stradă. Nu Grațiere, nu Amnistie, Clujul e la datorie

și

Oameni din stradă. “Cei doi Ioni”: primul protest și amintiri de la Revoluție

 De la ce a început totul

Potrivit unui proiect de OUG, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată, cu excepția recidiviștilor și a celor care au săvârșit o serie de infracțiuni cu violența, infracțiuni sexuale, infracțiuni de corupție. Textul Ordonanței privind grațierea arată că, în ceea ce privește grațierea parțială, se pot grația și infracțiunile de corupție. Vezi detalii

Un alt proiect de ordonanță de urgență transmis în 18 ianuarie de Ministerul Justiției către sistemului judiciar, spre consultare, se referă la modificări ale Codului penal. Proiectul se referă și la redefinirea abuzului în serviciu, introducându-se “limită” de 200.000 de lei. “Fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, nu îndeplineşte un act sau îndeplineşte un act contrar legii şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, arată proiectul.

Cele două proiecte de acte normative au fost publicate de Ministerul Justiției în 18 ianuarie, după şedinţa de Guvern; pot fi consultate aici:

http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-pentru-modificarea-si-completarea-codului-penal-si-a-codului-de-procedura-penala/;

http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-privind-gratierea-unor-pedepse/

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.