Închide

FOTO/VIDEO 10.000 de clujeni în stradă. Nu Grațiere, nu Amnistie, Clujul e la datorie

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 29, 2017 0 700

Ora 20:25 – Mulțimea se dispersează, protestul e pe final. Punctul final a fost Piața Lucian Blaga, de unde majoritatea protestatarilor au început să plece spre casă. În Piața Unirii nu s-a mai zăbovit ca de obicei pentru concluziile serii și planul pentru următoarele acțiuni. La începutul demonstrației, oamenii au spus că de săptămâna următoare vor ieși, din nou, în stradă. Acesta în condițiile în care Guvernul merge înainte și va adopta, așa cum a scris pe surse presa centrală, cele două ordonanțe privind grațierea și amnistia.

Final

Ora 20:10 – Cei din fruntea protestului se așază pe treptele Casei de Cultură a Studenților și dau tonul scandării „România, trezește-te!” Sunt câteva mii de oameni. Mulți au început să plece spre casă. Sunt mai mult de trei ore de la debutul acțiunii de protest. Reamintim, guvernul PSD-Alde vrea să adopte două ordonanțe extrem de controversate care privesc grațierea și amnistia.

Ora 20:00 – Se ajunge pe strada Petru Maior și se strigă „Nu cedăm, nu capitulăm!”. Se continuă spre Casa de Cultură a Studenților.  „Ale-Ale, ale,ale,ale, o dorință sinceră, România Liberă!”, se scandează. În acest moment protestatarii se află în Piața Lucian Blaga. „Vrem democrație, fără amnistie!”

Ora 19:55 – Poliția încearcă să redirecționeze, din nou, mulțimea către Piața Unirii. Dar protestarii artă cu mâna, înainte: intenționează să ajungă în fața Primăriei Cluj-Napoca. „Se scandează Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”.

Ora 19:50 – Mulțimea au ajuns pe latura de nord a Pieței Unirii. Jandarmeria și Poliția intenționau să-i direcționeze spre Piață, dar lideri din fruntea protestului au explicat că traseul continuă înainte, spre Memorandumului. Autoritățile nu se opun. Echipajele jandarmeriei și poliției au trecut în fruntea protestului. Sunt aproape 3 ore de la începutul protestului.

Ora 19:40 – Se scandează „Hoții” și „Demisia” în fața Prefecturii din Cluj unde manifestanții s-au oprit preț de câteva secunde. O mămică aflată în trecere îi explică copilului său ceea ce se întâmplă pe stradă, în Cluj: „În țara asta sunt numai furăcioși, de aia se strigă acum. Ca să nu mai fie”.

IMG_7599

Protestul s-a pus din nou în mișcare cu sloganul „România cere fără grațiere”

Ora 19:25 – Oamenii se află tot pe Bulevardul 21 Decembrie.  „Hoții la închisoare, nu la guvernare”, se strigă din mulțime. Apoi „Sorinel (Sorin Grindeanu – prim-ministrul României), du-te după Viorel (Victor Viorel Ponta, fostul prim ministru)”. „București, nu uita, Clujul e de partea ta!”, e un alt slogan. 

CaptainAmericaSiVader

Captain America și Darth Vader participă la protestul împotriva ordonanțelor care vizează Grațierea și Amnistia

Ora 19:05– Protestatarii au ajuns pe Bulevardul 21 Decembrie. Se scandează „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!” Sunt peste 10.000 de manifestanți. Încă mai vine lume.

Ora 18:50 – „Coloana infinitului”

Ora 18:45 – „DNA, să vină să vă ia, DNA , să vină să vă ia.” „Cine nu sare, nu vrea schimbare”.  Sunt peste 10.000 de oameni ieșiți doar în Cluj la protest. În toată țara și în Diaspora au loc manifestații similare.

Trecătorii se opresc și fac fotografii. Unii aplaudă protestul. Două pensionare se încing într-o discuție despre țară: „Ungurii vor și ei ținutul secuiesc. Moldovenii vor și ei o parte din țară. Nu le-ar fi rușine?!”

IMG_7531

 

IMG_7520

Ora 18:25 – Manifestanții se află în continuare pe Calea Dorobanților. Se intonează imnul național, apoi se scandează împotriva guvernului. Oamenii din spatele marșului sar pentru schimbare, cei de pe margine aplaudă. La protest participă și un clujean deghizat în Darth Vader, celebrul personaj din Războiul Stelelor care poartă o pancartă cu „Dragnea mi-a promis Ministerul Justiției”

IMG_7558

IMG_7548

IMG_7560

IMG_7541

Ora 18:15 – Se vorbește despre 10.000 de oameni ieșiți doar în Cluj. E un marș de solidaritate, un protest al străzii, un manifest împotriva unor ordonanțe propuse de PSD-ALDE care ar legitima actele de corupție, hoția, tâlhăria și așa mai departe.

IMG_7537

IMG_7528

Ora 18:05 – Protestatarii ajung pe Calea Dorobanților. Acum se strigă „Uniți, salvăm toată România.” Se trece pe lângă Curtea de Apel și încep să huiduie. 

IMG_7503

IMG_7499

La acest al patrulea protest de stradă din Cluj organizat în 2017, demonstrații sunt pregătiți. Au și vuvuzele, portavoci, diverse pancarte cu mesaje…

Ora 18:00 – Sunt câteva mii de clujeni ieșiți în oraș la proteste. Bulevardul Eroilor devine neîncăpător, lumea continuă să vină și să se alăture mulțimii.

IMG_7495

IMG_7492

IMG_7489

Este coadă în Piața Unirii la vin fiert sau ceai cald. Oamenii se înarmează cu băuturi calde ca să înfrunte vremea rece și să rexiste cât mai mult la protest.

IMG_7484

Ora 17:45– Manifestanții pornesc pe Bulevardul Eroilor. Se scandează PSD, Ciuma Roșie! sau „vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați”

IMG_7486

„Noi suntem aici, ne-am adunat, ne spunem nemulțumirile, încercăm să fim ascultați. Ei trebuie să răspundă nevoilor noastre”, e un alt mesaj de la microfon.

Ora 17.35 – Ia cuvântul și un  un protestatar care spune că a bătut 100 de kilometri ca să fie la Cluj deoarece în Alba Iulia, casa sa, pe stradă au ieșit doar 90 de oameni.

„Se pare că nu-i frig afară, vremea nu ține cu forța, cu Dragnea și cu PSD-ul. Am văzut un filmuleț pe gândește.orb un filmuleț care spunea în felul următor: că suntem câteva zeci de mii de sclavi, parte dintr-un sistem care ne scoate în stradă la comandă, ne plătește. Am văzut în seara asta și un domn cu un iepuraș, oare cât o fi luat pentru el? Cât timp mai putem fi făcuți gunoaie, cât timp să ne plecăm capetele? Cât timp o să mai acceptăm să ne conducă un condamnat? Cât timp omu ăsta trebuie să dea legi? Respectăm ceea ce s-a votat. Sunt de acord cu amnistia și grațierea, dar atâta timp cât ei nu beneficiază de asta. Legile trebuie făcute pentru țară și așa trebuie să rămână, alții au murit pentru țara asta. Trebuie să ieșim să ne cerem drepturile. Eu vin din Alba pentru a treia săptămână pentru că în Alba se strâng 90 de oameni. O să murim cu Dragnea de gât. (Piața scandează: „Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta. Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta”! – n.red.)”, e mesajul demonstratului venit din cetatea Alba Iulia să protesteze alături de clujeni.

IMG_7482

IMG_7480

Ora 17:30 – La microfon intervine Aurel Coltor, președintele Asociației pentru Adevărul Revoluției, care amintește că el a ieșit în 1989 în stradă și transmite noii generații, celei de acum, că „fără luptă nu se poate”, „e nevoie de mobilizare pentru ca aceste orodonanțe să nu treacă”.  „Acum 27 de ani am fost împușcat aici în piața libertății. Au fost multe sacrificii, dar acuma ar trebui să mergem pe cale democratică. Aceste ordonanțe nu trebuie lăsate nicicum și fără luptă nu se poate”, e mesajul său care e înghițit de candarea mulțimii: „Dragnea, nu uita, țara asta nu-i a ta/Dragnea, nu uita, țara asta nu-i a ta”!

Oamenii continuă să vină în Piața Unirii, cer microfonul și militează pentru legi făcute pentru toți cetățenii și nu pentru un grup de penali. Se strigă „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”.  

Oamenii intervin la microfon pentru a-și expune motivele pentru care sunt în stradă.

Un alt manifestant, înarmat cu o tobă, vorbește despre o guvernare de bun simț. „De bine și de rău ne întâlnim iar aici. Vorbim despre respectarea legii, asta nu e de ajuns. legea poate fi schimbată de clica politică care are puterea să modifice legile. Ne trebuie o guvernare de bun simț. Asta nu înseamnă doar să respecți legea, înseamnă mult mai multe, să înțelegi ce înseamnă a fi în serviciul cetățenilor. Un ministru ar trebui să servească poporul. Există ideea că sunt oameni la putere. Nu există această putere, eu nu le-o dau, eu sunt la puterea mea. Mă aștept la niște oameni care sunt în parlament să dezbată niște subiecte care ne afectează. Să fie transparență și bun simț”, e mesajul lui.

IMG_7473

IMG_7472

Intervine o tânără studentă din Constanța, Ana, venită să studieze la Cluj. Spune că, înainte să pornească spre protest, prietenii au apostrofat-o că merge la o adunare de hipsteri, nu la protest. Ana spune că nimănui nu trebuie să-i fie rușine că a ieșit în stradă să-și spună părările, atâta timp cât o faci onesc și solidar. „Nu cred că trebuie să-ți fie jenă să ieși în stradă atâta vreme cât o faci solidar și sincer. Aș vrea ca această manifestare să fie onestă, sinceră, civilizată, pașnică, cu bun simț”, spune ea. Protestatarii o aplaudă.

Inaintea ei, vorbește un tânăr parte a dispora care spune că a fost obligat să plece din țară din cauza sistemului corupt care nu încurajează valorile ci pilele și relațiile.

Ora 17:25–  Se scandează „DNA, să vină să vă ia!”.  Sunt peste 1000 de oameni în acest moment, iar numărul continuă să crească.

Cluj

Ora 17:20 – Continuă să apară lume în Piața Unirii. Simultan, în alte 21 de orașe din România oamenii au ieșit să protesteze. La Cluj, oamenii cer la microfon, în centrul orașului, demisia ministrului Justiției Florin Iordache. Manifestanții strânși în piață intervin și cer demisia întregului guvern PSD-ALDE.

IMG_7465

IMG_7467

Cluj2

Ora 17:15 – Câteva sute de oameni s-au strâns în Piața Unirii,  care a devenit un loc de pelerinaj în ultimele săptămâni după controversatele ordonanțe de urgență anunțate de guvernul PSD-Alde, care privesc grațierea și amnistia. Lumea iese în stradă să protesteze.

Protesttt4

Clujul e la datorie în această duminică. În stradă, în Piața Unirii, pentru a cere guvernanților să oprească abuzurile și să retragă proiectele de ordonanață privind grațierea și amnistia.

Protestt

În toate orașele mari din România au ieșit în stradă, în 22 ianuarie, zeci de mii sau mii de orani care au spus NU grațeirii și amnistiei. Săptămâna aceasta, presa centrală a avansat, pe surse, faptul că aceste proteste nu au convins Guvernul Grindeanu să retragă cele două proiecte de ordonanțe care nu fac decât să aducă beneficii corupților, mare parte din a celor din PSD, inclusiv a liderului partidului, Liviu Dragnea. Tor pe surse, media centrală a avasat chiar că miercurea următoare urmează ca cele două ordonanțe să fie adoptate în ședința de Guvern.

Peste 5000 de oameni au ieșit duminica trecută, în stradă la Cluj pentru a cere retragerea ordonanțelor privind amnistia și grațierea. În București s-au avansat cifre de 20-30.000 de oameni care au protestat, la fel, în stradă, la Guvern, în fața sediului PSD…

AICI DETALII despre protestele din Cluj:

FOTO Despre oameni şi “elefanţi”: seara protestului, în imagini

FOTO/VIDEO Protest la Cluj. Mii de oameni sunt în stradă. “Cine nu sare, nu vrea schimbare!”

Potrivit unui proiect de OUG, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată, cu excepția recidiviștilor și a celor care au săvârșit o serie de infracțiuni cu violența, infracțiuni sexuale, infracțiuni de corupție. Textul Ordonanței privind grațierea arată că, în ceea ce privește grațierea parțială, se pot grația și infracțiunile de corupție. Vezi detalii

Un alt proiect de ordonanță de urgență transmis în 18 ianuarie de Ministerul Justiției către sistemului judiciar, spre consultare, se referă la modificări ale Codului penal. Proiectul se referă și la redefinirea abuzului în serviciu, introducându-se “limită” de 200.000 de lei. “Fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, nu îndeplineşte un act sau îndeplineşte un act contrar legii şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, arată proiectul.

Cele două proiecte de acte normative au fost publicate de Ministerul Justiției în 18 ianuarie, după şedinţa de Guvern; pot fi consultate aici:

http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-pentru-modificarea-si-completarea-codului-penal-si-a-codului-de-procedura-penala/;

http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-privind-gratierea-unor-pedepse/

Vezi aici primul anunţ al protestatarilor şi reacţiile insituţiilor la proiectele de ordonanţă:

Clujul se alătură protestelor din ţară, duminică: “Nu graţiere, Nu amnistie, Clujul vrea democraţie”

Imagini de la protestul de miercuri – 18 ianuarie:

PROTEST la Cluj. Sute de oameni s-au strâns în centrul orașului: “Fără grațiere, fără amnistie, Clujul n-are amnezie” Jandarmeria apare la fața locului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare