Închide

Amenzile de parcare din Cluj se pot plăti și pe giseul.ro

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - ian. 29, 2017 1 5042

Amenzile primite de locuitorii din Cluj Napoca se pot plăti, începând din 27 ianuarie și prin ghiseul.ro, au anunțat cei de la Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), partenerul Guvernului în implementare a sistemul național unic de plată on-line cu cardul a taxelor și impozitelor. Urmează ca prin intermediul platformei să se poată plăti și taxele de parcare.

 

Din 6 ianuarie, clujenii își pot vizualiza și plăti impozitele locale și prin ghiseul.ro. Cei de la APERO au estimat că administrația locală din Cluj-Napoca poate deveni „cea mai on-line” primărie din țară, dacă până în 31 martie se va ajunge la 20.000 de conturi create pe gișeul.ro. Așa va învinge primăria sectorul 3 din București care deține acest titlu.

Cum poate ajunge administrația din Cluj cea mai “on-line” primărie din România

Începând cu 27 ianuarie, cei de la giseul.ro anunță că locuitorii din Cluj-Napoca își pot plăti și amenzile pe această platformă, urmând ca în perioada următoare să se poată achita și taxele de parcare.

Până acum, în Cluj-Napoca se puteau achita taxele, impozitele sau amenzile on-line, însă procedura era una birocratică și presupunea fie tot o deplasare la ghișeele primăriei, fie un timp de așteptare consistent până la primirea codurilor de acces pentru sistemul gândit de municipalitate. Există în continuare posibilitatea realizării acestei plății on-line pe site-ul primăriei clujene sau cea a achitării obligațiilor către bugetul local pe baza QR codului tipărit pe înștiițările de plată trimise de primărie tuturor contribuabililor din Cluj-Napoca.

La începutul acestui an, ghișeele primăriei clujene au fost luate cu asalt de către clujeni, formându-se cozi considerabile. În principiu pentru că oamenii s-au înghesuit să-și plătească abonamentele de parcare, ca să fie siguri că nu-și pierd locul de parcare. Așa a fost și la început de 2016.

VIDEO Clujenii se calcă în picioare ca să-și plătească taxele

De ce ghiseul.ro? 

Platforma ghiseul.ro este un proiect derulat în parteneriat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) și Asociația de Plăti Electronice din România (APERO), care permite plata online cu cardul a taxelor și impozitelor locale și este lansat din 2011. Abia în 2016 sistemul a fost perfecționat în așa fel încât orice cetățean din țară să aibă posibilitatea să-ți plătească taxe și impozite sau obligații către ANAF fără să stea la cozi la ghișee.

Principalul avantaj al plății impozitelor și taxelor locale online cu orice card pe Ghiseul.ro este posibilitatea de a plăti oricand și de oriunde, fără comision. Comisioanele sunt subvenționate de APERO, cei care administrează platforma și partenrii Guvernului. Mai mult, contribuabilii înrolati au posibilitatea de a plăti taxele și impozitele locale pentru alte proprietăți deținute pe teritoriul României, cu condiția ca municipalitatea pe raza căreia se afla proprietatea să fie înrolata în sistem.

Agenția pentru Agenda Digitală a Romaniei (AADR) este o instituție publică în subordinea Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională care are rolul de a opera sisteme informatice la nivel național destinate guvernării electronice. AADR gestionează Ghiseul.ro (Sistemul Național Electronic de Plată Online), E-guvernare (Sistemul de Guvernare Electronică), SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), SIAE (Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în Transporturi) și PCU (Punctul de Contact Unic).

Un comentariu

Scrie un comentariu