Închide

Un nou protest anunțat duminică la Cluj: Nu grațierii și amnistiei!

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 28, 2017 0 503

Peste 5000 de oameni au ieși duminica trecută în stradă la Cluj pentru a protesta împortiva grațierii și amnistiei propuse prin două ordonanțe de urgență de noul Guvern dar și pentru a cere retragerea acestora. Săptămâna acesta s-au încheiat consultările publice pe proiectele publicate de Ministerul Justiției în 18 ianuarie. Pe surse, presa centrală scrie că săptămâna viitoare, în 1 februarie, aceste proiecte vor fi adoptate de către Guvern. Așa că, pe Facebook, România este chemată din nou în stradă. S-au anunțat proteste în 22 de orașe, printre care și Clujul, dar și în diaspora, în 7 orașe europene.

 

Sezonul protestelor: o nouă manifestatie de stradă anunțată pe duminică. “Stăm cu ochii pe ei”

„Duminica trecută peste 5000 de clujeni au ieșit în stradă pentru a cere guvernului retragerea definitivă a OUG-urilor referitoare la grațiere și amnistie. Ca întotdeauna, a fost un protest frumos și civilizat. Tot ieri, am observat că unele televiziuni manipulează fără rușine, iar CNA-ul nu își face treaba. Astăzi a expirat și timpul dedicat consultărilor publice, deci mâine și poimaine stăm cu ochii pe ei deoarece putem avea parte de o surpriză oricând. Duminică ne strangem în Piata Unirii incepand cu ora 17:00/ Nu grațierii și amnistiei!”, este mesajul care însoțește noua chemare în stradă a clujenilor, duminică 29 ianuarie.

Săptămâna trecută, au avut deja loc două proteste în Cluj. Unul spontan, miercuri, când au fost publicate ordonanțele privind aministia și grațierea de către Ministerul Justiției, iar celălalt duminică, în 22 ianuarie.

AICI DETALII: FOTO/VIDEO Protest la Cluj. Mii de oameni sunt în stradă. “Cine nu sare, nu vrea schimbare!”

FOTO Despre oameni şi “elefanţi”: seara protestului, în imagini

La ultimul prostesc au participat peste 5000 de clujeni care au cerut, într-un marș pe străzile orașului, ca cele două proiecte de ordonanțe să fie retrase. Lumea a fost din nou chemată în Piaţa Unirii, după care probabil participanții vor urma traseul: Eroilor – stânga Baba Novac -oprire la Prefectură – Bld. 21 Decembrie – Memorandumului- Piaţa Unirii. Așa cum s-a întâmplat și duminica trecută.

Deja, pe Facebook, la protestul de duminică din Cluj și-au anunțat participarea peste 2100 de oameni.

În afară de protestul din Cluj, sunt anunțate proteste în alte 21 orașe din România dar și în diaspora, în mai multe capitale europene. S-au anunțat pe Facebook proteste în Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, București, Buzău, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Satu Mare, Târgu Jiu, Teleorman, Timișoara, Turda, Vâlcea. Dar și în Bordeaux, Bruxelles, Copenhaga, Hamburg, Londra, Paris sau Zürich.

A fost inițiată, în urmă cu 11 zile, și o petiție, „Stop proiectului de amnistie sau grațiere”, adresată primului ministru Sorin Grindeanu, care a întrunit deja peste 38.000 de semnături.

Presa centrală anunța că este posibil ca – în ciuda opoziție Parchetului General, a președintelui Klaus Iohannis, în ciuda protestelor organizate în țară – săptămâna viitoare Guvernul Grindeanu-Dragnea să adopte respectivele ordonanțe. Pentru luni s-a anunțat o dezbatere publică de către Ministerul de Justiție – după cum scrie hotnews.ro, AICI.  

Cele două proiecte de acte normative au fost publicate de Ministerul Justiției în 18 februarie, după şedinţa de Guvern; pot fi consultate aici:

http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-pentru-modificarea-si-completarea-codului-penal-si-a-codului-de-procedura-penala/;

http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-privind-gratierea-unor-pedepse/

AICI despre protestul clujenilor din 18 ianuarie:

PROTEST la Cluj. Sute de oameni s-au strâns în centrul orașului: “Fără grațiere, fără amnistie, Clujul n-are amnezie” Jandarmeria apare la fața locului

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare