Închide

FOTO/VIDEO Protest la Cluj. Mii de oameni sunt în stradă. „Cine nu sare, nu vrea schimbare!”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 22, 2017 0 1342

Puţin după ora 19.00, mulţimea se dispersează. „Probabil ne vom mai vedea în stradă”, e una dintre concluziile împărtăşite printre protestatari.

 

coruptia ucide foto

 

Ora 18:45 – Se intonează la comun Imnul Național al României. Protetul se apropie de final.

Mesaje din mulţime:

16215730_10154886228738398_850596803_n16237574_10154886072203398_1788097285_n

Ora 18:30 –  „Fără grațiere, fără amnistie”….Mulțimea se îndreaptă din nou înspre Piața Unirii.

Ora 18:20 – Sunt peste 5000 de oameni în stradă. Marșul continuă, iar alții se alătură mulțimii. Se scandează „DNA, să vină să vă ia!”

Ora 18:05- S-a ajuns pe Bulevardul 21 Decembrie. Se strigă „Rușine, rușine să vă fie” și „Dragnea, nu uita, va veni și vremea ta!”

21decemb

Ora 18:00 – Mulțimea a ajuns pe Strada Baba Novac. Se scandează „Vrem închisori pentru infractori”. În acest moment peste 3000 de oameni mărșăluiesc prin oraș, iar numărul continuă să crească.

Ora 17:50 – Mulțimea primește noi membri. Sunt peste 1000 de oameni pe străzile Clujului, iar numărul continuă să crească. În continuare se protestează împotriva guvernanților.

Ora 17:30 – Manifestanții au pornit pe Bulevardul Eroilor și scandează în continuare împotriva Guvernului. „Cine nu sare, nu vrea schimbare”, se strigă. Președintele PSD-ului, Liviu Dragnea, este următoare țintă a mulțimii. Oficialul partidului de guvernământ este huiduit copios la Cluj.

Ora 17:20 – Numărul manisfestanților crește simțitor. Se scandează împotriva Guvernului, împotriva lui Dragnea, împotriva PSD, se aminteşte de Avocatul Poporului Victor Ciorbea, se cere „Demisia”. Din loc în loc se pot zări câteva mesaje elocvente ale străzii. Sunt bannere peste tot:”Fără grațiere, fără amnistie.  / Nu amnistie, hoții în pușcărie/  Jos Ciorbea (mulțimea nu a fost uitat nici avocatul poporului)/  Fără grațiere, fără amnistie, Clujul n-are amnezie. Se scandează „Demisia”

Ora 17:00 – Sute de oameni s-au strâns la un nou marș de protest în centrul orașului pentru a se opune măsurilor care privesc amnistia și grațierea.

Liderii protestului încearcă să explice că acesta nu este un protest politic care să conteste rezultatul alegerilor; e un protest motivat de măsurile care privesc amnistia şi graţierea, promovate de guvern. „Cumva suntem trataţi ca nişte rebeli, ca nişte oameni care nu respectă procesul democratic. Noi nu suntem împotriva rezultatelor alegerilor. Faptul că un partid a câştigat cu o majoritate destul de mare aceste alegeri îi dă dreptul să decidă pentru societate, să decidă cum trebuie condusă ţara, dar aceste decizii trebuie să fie în limita legii, care lege trebuie să fie în interesul cetăţenilor. Asta a fost decizia în urma procesului de vot, trebuie să o respectă, dar toate aceste decizii trebuie să fie în limita legii”, susţine unul dintre protestatari la portavoce. „Şi a moralităţii”, adaugă un alt protestar. Cu toate acestea, pe parcursul protestului, mulţimea a scandat împotriva PSD şi a şefului PSD Liviu Dragnea, considerat şi adevăratul „lider” al guvernului.

Numărul manifestanţilor creşte, sunt foarte mulţi tineri, au venit familii cu copii. Au apărut „elefanţii” – simboluri de protest. E în Piaţa Unirii, din nou, Horia Cristea, cel pe care participanţii la alte proteste de la Cluj îl caracterizau drept „diversionist” şi care a mai agitat spiritele şi la protestele pentru Colectiv. El se alătură liderilor protestului şi propune sloganuri. Sunt prezenţi şi membri ai opoziţiei. Părinţii le explică celor mici scopul adunării. „Nişte oameni vor să ia nişte măsuri rele, le pasă doar de ei”.

„Nu graţiere, Nu amnistie! / Clujul vrea democraţie!” – acesta este sloganul sub umbrela căruia clujenii au fost chemaţi în Piaţa Unirii la un nou protest împotriva măsurilor privind amnistia şi graţierea, pe care vrea să le promoveze Guvernul Grindeanu-Dragnea.

Strada2

 

Potrivit unui proiect de OUG, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată, cu excepția recidiviștilor și a celor care au săvârșit o serie de infracțiuni cu violența, infracțiuni sexuale, infracțiuni de corupție. Textul Ordonanței privind grațierea arată că, în ceea ce privește grațierea parțială, se pot grația și infracțiunile de corupție. Vezi detalii

Un alt proiect de ordonanță de urgență transmis miercuri de Ministerul Justiției către sistemului judiciar, spre consultare, se referă la modificări ale Codului penal. Proiectul se referă și la redefinirea abuzului în serviciu, introducându-se „limită” de 200.000 de lei. “Fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, nu îndeplineşte un act sau îndeplineşte un act contrar legii şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, arată proiectul.

Cele două proiecte de acte normative au fost publicate de Ministerul Justiției miercuri, după şedinţa de Guvern; pot fi consultate aici:

http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-pentru-modificarea-si-completarea-codului-penal-si-a-codului-de-procedura-penala/;

http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-privind-gratierea-unor-pedepse/

Vezi aici primul anunţ al protestatarilor şi reacţiile insituţiilor la proiectele de ordonanţă:

Clujul se alătură protestelor din ţară, duminică: “Nu graţiere, Nu amnistie, Clujul vrea democraţie”

Imagini de la protestul de miercuri:

PROTEST la Cluj. Sute de oameni s-au strâns în centrul orașului: “Fără grațiere, fără amnistie, Clujul n-are amnezie” Jandarmeria apare la fața locului

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare