Închide

„Istoria Transilvaniei”, ediția revizuită, se va lansa la Cluj în prezența autorilor

ActualitateCulturăIstorie by Actual de Cluj - ian. 22, 2017 0 569

Cea de-a doua ediție (revăzută, adăugită și ilustrată), a volumului „Istoria Transilvaniei”, va fi lansată oficial în 29 ianuarie, în prezența autorilor Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan. Proiectul editorial a apărut sub egida Academiei Române (Centrul de Studii Transilvane), fiind realizat de Editura Școala Ardeleană.

Evenimentul lansării va avea loc, duminică, 29 ianuarie 2017, la ora 12.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Str. Memorandumului 21). Despre carte vor vorbi profesorul Gheorghe Iacob, Prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Ioan-Aurel Pop este, din martie 2012, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Istoric român, profesor universitar și membru al Academiei Române, conduce și Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române. A condus, de asemenea, şi Institutul Cultural Român din New York (S.U.A.), precum și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (Italia). Din 2015, este președintele Comitetului Național al Istoricilor din România și reprezentantul României în Comitetul Internațional de Științe Istorice. Ioan-Aurel Pop este autorul a peste 50 de cărți, tratate și manuale, și a peste 300 de studii și articole, publicate la edituri de prestigiu și în periodice din peste 20 de țări din Europa, America și Asia. Temele predilecte de cercetare fac parte din domeniul istoriei medievale și moderne timpurii: instituții ale Transilvaniei, relații între Țările Române, națiunea medievală, raporturi româno-maghiare, paleografia latină și limba latină ca limbă a izvoarelor.

Ioan Bolovan este profesor universitar, conducător de doctorat și din 2012 prorector al Universității Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, precum şi cercetător științific I la Centrul de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române. Specializat în istoria modernă a României şi demografie istorică, având din 2015 funcția de președinte al International Commission for Historical Demography (Geneva), a publicat mai multe cărţi de unic autor și în colaborare la edituri din România, Franța, Germania, Olanda, Rusia, Cehia, Argentina, Italia etc., precum și peste 150 de studii în reviste și volume colective din ţară şi străinătate în special despre istoria populaţiei Transilvaniei, graniţa militară austriacă, revoluţia de la 1848-1849, Primul Război Mondial și istoria instituţiilor culturale.

Autorii despre Transilvania:

„Transilvania este astăzi o parte a României şi a Europei în acelaşi timp, dar, mai presus de toate, este patria primitoare a tuturor locuitorilor săi. Pentru prima oară în istorie, sunt acum premise reale pentru ca toţi locuitorii ei să fie şi să se simtă egali şi la ei acasă. Ţara nu mai este Transilvania de odinioară, dar urmele istoriei sunt peste tot. În trecut, au suferit şi au fost fericiţi, adesea în momente diferite, şi românii, şi maghiarii, şi germanii, şi evreii etc. Nici suferinţele şi nici bucuriile nu trebuie uitate. Amintirile trecutului sunt un patrimoniu de nepreţuit, iar păstrarea lor este un atribut al popoarelor civilizate. Entitatea transilvană este un dat al trecutului, dar, în acelaşi timp, ne însoţeşte peste tot, astăzi, sub ochii noştri. E singurul loc din Europa unde o biserică bizantină stă lângă o bazilică romanică, lângă o biserică gotică şi lângă alta barocă, toate vecine cu o sinagogă! De asemenea, singurul loc în care un locaş de cult ortodox este la câţiva paşi de unul greco-catolic, de altul romano-catolic, de unul calvin, de altul luteran sau unitarian. Aceasta spune mai mult despre convieţuirea paşnică decât despre conflicte, iar mesajul acestei lucrări este generos: trecutul trebuie cunoscut nu pentru încrâncenare şi răzbunare, ci pentru destindere şi înţelegere.”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu