Închide

Cine se va instala, oficial, la șefia PNL Cluj

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 22, 2017 0 905

Lupta pentru supremație în PNL se dă nu doar la nivel național, ci și la nivel de Cluj, având în vedere că procesul de fuziunie cu vechii democrat-liberali nu s-a definitivat, încă. Altfel, spus, în perioada următoare vor avea loc alegeri interne, urmând a se decide pe mâna cui va încăpea acest partid, în anii ce urmează. Vechii liberali – sub influența vizibilă a președintelui României, Klaus Iohannis – se simt îndreptățiți să păstreze ei puterea, nu doar la nivel central, ci și la nivel local. Foștii democrat-liberali, de asemenea, au pretenția de a se impune ei la conducere, motivați, evident, de rezultatele lor electorale, precum și de expertiza politică, atât de la nivel central cât și local. Așadar, în cadrul PNL va avea loc, în perioada următoare, un Congres național, iar întrebarea care rămâne este dacă la președinție va fi poziționat un interpus de-al lui Iohannis (cum s-a mai întâmplat), sau dacă tabăra lui Vasile Blaga va reuși să-l impună pe Cătălin Predoiu, omul pe care-l susțin – conform surselor Actual de Cluj – și liderii clujeni din fostul PDL: Alin Tișe, Daniel Buda și Emil Boc. De asemenea, la nivel local vor avea loc alegeri interne – transmite chiar președintele PNL Cluj, Daniel Buda.

De ce „latră” liberaul Horia Șulea

La Cluj avem primele semnale care consemnează deschiderea cursei pentru preluarea organizației județene a PNL. Surprinzător, edilul comunei Florești, Horia Șulea – reprezentant al vechii gărzi libereale – a anunțat public că își dorește să candideze la șefia PNL Cluj.  A făcut anunțul pe un ton sfidător, argumentând că: în prezent, „partidul nu e condus bărbătește”. A insinuat că se impune ca PNL Cluj să revină pe mâna unui bărbat adevărat, asemeni lui. Sigur, declarația lui Șulea n-avea cum să-l încânte pe președintele PNL Cluj, Daniel Buda, însă acesta a preferat să trateze subiectul cu diplomație: „Nu pot să comentez în spațiul public declarațiile colegilor mei”, i-a comunicat el redactorului Actualdecluj.ro. Și dacă n-a vrut s-o facă în spațiul public, cu siguranță a comentat în privat, pentru că Șulea și-a îndulcit ulterior discursul, anunțând într-o altă emisiune că, de  fapt, ar fi avut în vedere conducerea PNL de la nivel național, și că în declarația prin care și-a justificat intenția de a candida nu s-ar fi raportat la colegii săi de la Cluj. „Lătratul” lui Șulea nu reprezintă, însă, decât o jalnică tentativă a liberalilor clujeni de a demonstra că mai au forță să negocieze, că nu s-au predat complet PDL-iștilor, că încă mai dispun de lideri „puternici”.  Șulea nu avea cum să iasă pe cont propriu la înaintare, fără să aibă certitudinea că e sprijinit de fostul lider liberal, senatorul Marius Nicoară (care a fost trimis recent în judecată pentru că a produs un accident rutier, după ce s-a urcat băut la volan). Ca argument, în avantajul său, Șulea va invoca, cel mai probabil, scorul electoral favorabil pe care l-a obținut în Florești atât la alegerile locale, cât și la alegerile parlamentare. Detaliile privind prezența scăzută la vot, modul dezastruos în care el a gestiont problema deșeurilor menajere, atitudinea sa dubioasă în raport cu cetățenii comunei Florești – nu par să reprezinte vreo relevanță în opinia liderilor vechiului PNL.

Liderul PNL Cluj: „Vom avea alegeri în perioada imediat următoare”

Liberalii clujeni dau și ei din coate să-și impună un om la conducere, nu neapărat la președinție – pentru că sunt conștienți că n-au nicio șansă – dar măcar să demonstreze că le-a mai rămas un cuvânt de spus în partid. Nu înseamnă, însă, că nu e evident cine se va instala la șefia PNL Cluj. De altfel, Daniel Buda (foto jos) nu a negat că va candida. Din informațiile Actual de Cluj reiese că are toată susținerea colegilor săi de partid. „Urmează să stabilim calandarul alegerilor în această perioadă. Împreună cu colegii mei, vom face o evaluare și voi decide dacă voi mai candida”, a transmis Buda. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a lăsat să se înțeleagă că nu are de gând să-l contracandideze pe Buda. Dimpotrivă, din spusele sale reiese că ar exista o înețelegere cu Daniel Buda și cu Emil Boc, privind modul în care va fi gestionată organizația PNL Cluj: „Nu sunt tentat să candidez. Dacă Daniel dorește, partidul îl va susține”, a comentat Tișe. Pe de altă parte, Tișe a transmis că ar fi dispus să candideze pentru un post la nivel național, alături de Cătălin Predoiu. Se știe, că Tișe a fost parte din tabăra lui Predoiu – unul dintre liderii portocalii care și-a anunțat, deja, candidatura la președinția PNL.

danielbuda2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare