Închide

Cum va juca UDMR postul de viceprimar al Clujului

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Luminiţa Silea - ian. 28, 2017 0 925

Consilierul local UDMR Csoma Botond, cel care prezidează și UDMR Cluj, a demisionat din funcție după ce a foat ales deputat în Parlamentul României. Deocamdată, organizația UDMR stă în stand-by și nu a trimis  primăriei numele celui de pe listele de candidați care urmează să îi ia locul lui Csoma Botond. Poziția de consilier UNDM va fi vacantată, până în luna februarie, când cei de la UDMR urmează să ia o decizie. Aceasta merge mână în mână cu mutarea pe care o va face viceprimarul Anna Horvath, aflată în concediu fără plată, după ce a primit măsura controlului judiciar și a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție – trafic de influență. Opoziția din Consiliul Local i-a cerut demisia. UDMR și-a exprimat susținerea mizând pe nevinovăția acesteia. PNL a decis să aibă răbdare.

 

La ședința ordinară a Consiliul Local din 31 ianuarie va fi vacantat postul de consilier local ocupat de către Csoma Botond. Acesta a demisioant din funcția de consilier local în 29 decembrie, după ce a fost ales deputat în Parlamentul României. În 28 decembrie primăria a cerut UDMR să comunice numele următoarei persoane de pe lista de candidați la Consiliul Local. Deocamdată UDMR nu a răspuns la respectiva adresă, așa că postul va fi vacantat.

Potrivit lui Csoma Botond, care este și președintele UDMR Cluj, numele noului consilier local va fi stabilit la începutul lunii februarie. „Încă n-am discutat cu Daniel Nistor, următorul pe lista UDMR. Nu știm dacă dorește să preia mandatul. După acesta urmează Kinizsi Zoltan care lucrează pentru primăriei și trebuie să demisioneza ca să poată di consilier local. Nu știu din cap cine urmează după acesta. Parcă Hegedus Csilla. Acesta nu a câștigat mandatul de deputat, însă are funcție în cadrul UDMR. Dar, repet, încă n-am discutat la nivelul organizației”, a spus Csoma Botond.

Acesta a admis că numele noului consilier local UDMR va depinde de viitorul în funcție a viceprimarului Anna Horvath (acum în concediu fără plată, cu interdicție de a-și exercita funcție de viceprimar și trimisă în judecată pentru fapte de corupție – trafic de influență). Opoziția din Consiliul Local (PSD și ALDE) au cerut public anul acesta demisia lui Horvath. Cei din UDMR și PNL n-au făcut nicio mutare.

Anna Horvath a primit la începutul lunii octombrie 2016 măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, după ce a fost acuzată de trafic de influență de către procurorii DNA. În 7 decembrie 2016, această măsură a fost prelungită cu încă 60 de zile (până la finalul primei săptămâni a lunii februarie 2017).

Viceprimarul Anna Horvath a fost trimisă în judecată în 19 decembrie, acțiunea fiind înregistrată la Curtea de Apel Cluj. Cu acest prilej, Horvath a contestat măsura controlului judiciar, însă în 21 decembrie cererea sa a fost respinsă, cu drept de contestare.

Dacă situația nu se va lămuri în ceea ce privește controlul judiciar, Anna Horvath a spus pentru Actualdecluj.ro că ia în calcul o eventuală demisie din postul de viceprimar al Clujului. Aceasta poate rămâne în continuare consilier local. Atunci UDMR trebuie să-și nominalize un nou viceprimar dintre consilierii locali. Adică dintre Gergely Balasz, Racz Levente, Olah Emese și înlocuitorul lui Csoma Botond. Cei din PNL au anunțat deja că protocolul de colaborare cu UDMR prin care cesta a primit o poziție de viceprimar în Cluj va rămâne în picioare, dar și că au răbdare ca cei din UDMR să-și clarifice situația la nivel intern și a decide cu ce viceprimar merg mai departe. Din octombrie 2016, de când Horvath a demisionat, atribuțiile ei au fost împărțite între primarul Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea.

Pe listele de candidați UDMR la Consiliul Local, apar următoarele nume, în ordine: Daniel Nistor (inginer constructor la o firmă din Baciu), Kinizsi Zoltan (director în cadrul societății care administrează sala polivalentă a primăriei), Nagy Zoltan (directorul de cabinet al președintelui UDMR Kelemen Hunor), Feher Gabriella (medic) și Hegedus Csilla (cea ca a candidat pentru un mandat de deputat alături de Csoma Botond și a pierdut).

Deci un scenariu ar fi, ca în cazul demisiei din funcția de viceprimar a Annei Horvath, UDMR să opteze pentru Hegedus Csilla ca noul consilier local și viceprimar. „Nimic nu este încă decis. Nu știu dacă Hegedus Csilla ar accepta o astfel de funcție. N-am discutat nici cu Olah Enese, nici cu Gergely despre primărie. Nici la nivelul organizației UDMR. Vom face o ședință în acest sens în prima parte a lunii februarie”, a mai spus Csoma Botond.

UDMR prin președintele Kelemen Hunor s-a solidarizat cu Anna Horvath, la fel și alți oameni din partid menționând că cred în nevinovăția acesteia. Mai mult, ei subliniat, cu prilejul alegerilor parlamentare și a campaniei electorale (la care Anna Horvath a luat parte), că mulți primari cercetați au fost lăsați să-și facă treaba la locul de muncă până la lămurirea definitivă a situației lor în instanță.

Anna Horvath a fost trimisă în judecată alături de omul de afaceri Fodor Zsolt. Procurorii o acuză pe Horvath că din februarie până în mai și-a folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care inculpatul Fodor Zsolt avea interese economice. În schimb, i-ar fi cerut lui Fodor Zsolt suportarea contravalorii a  60 de abonamente la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere voluntarilor care o sprijineau în campania electorală de la alegerile locale. “Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de inculpatul Fodor Zsolt și o firmă ‘agreată’ de inculpata Horvath Anna”, explicau procurorii, adăugând că au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai unui imobil ce aparține viceprimăriței.

Omul de afaceri Fodor Zsolt ae acuzat de spălare de bani și cumpărare de influență și cercetat în stare de libertate. Anna Horvath a primit măsura controlul judiciar (inițial pentru 60 de zile, apoi prelungită pentru încă 60 de zile).

UDMR își lansează programul electoral la Cluj: cu ce vrea să câștige alegerile din decembrie PLUS Cazul Anna Horvath – “ne punem întrebări, statul de drept nu funcționează bine”

UDMR, solidar cu Anna Horvath. PSD Cluj îi cere demisia

Viceprimărița din Cluj, prelungire de control judiciar pentru presupusă corupție. Cum a reacționat

Viceprimărița Clujului Horvath, trimisă în judecată; dosarul, înregistrat la Curtea de Apel

Viceprimarul Horvath își ia concediu fără plată cât e cercetată sub control judiciar: poziția de viceprimar “include anumiți factori de risc”

UPDATE Corupție la Cluj? DNA descinde la Primărie, e cercetată Anna Horvath

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.