Închide

FOTO Despre oameni şi „elefanţi”: seara protestului, în imagini

ActualitateRecomandarea redacției by Kristina Reştea - ian. 22, 2017 0 1002

Schiţat în câteva linii, un domn „bine”, în costum şi purtând cravată roşie, stă în spatele gratiilor; se ţine, strâns şi cu o grimasă de nemulţumire, de barele verticale. Explicaţia scrisă, alături: „În Democraţie / Hoţii stau în puşcărie”. Câţiva paşi mai încolo: „Dacă îi graţiază, cine mai scrie cărţi?”. Sunt două dintre zecile de mesaje care au circulat duminică seară în centrul Clujului, alături de nişte apariţii noi: elefanţii. Mii de oameni au ieşit în stradă, pentru a protesta împotriva ordonanţelor privind graţierea şi modificarea Codului Penal, făcute publice recent de noul guvern. Lumea a ieşit în Piaţa Unirii împotriva măsurilor considerate legi „cu dedicaţie” pentru infractori-politicieni şi oamenii „sistemului”. “Nu graţiere, Nu amnistie! / Clujul vrea democraţie!” – s-a anunţat în centrul oraşului.

Printre mesajele din mulţime, scrise pe pancarte sau strigate în stradă: “Vrem închisori pentru infractori”, „Vrem empatie, nu lăcomie”, „Vă vedem”, “Rușine, rușine să vă fie” și “Dragnea, nu uita, va veni și vremea ta!”, “DNA, să vină să vă ia!”.  Pe parcursul protestului, mulţimea a scandat şi împotriva PSD şi a şefului PSD Liviu Dragnea, considerat adevăratul “lider” al guvernului.

Părinţii le explică celor mici scopul adunării. “Nişte oameni vor să ia nişte măsuri rele, le pasă doar de ei”, îi spune un tată micuţului pe care îl duce de mână, în drum spre adunare.

Atmosfera de protest, în câteva imagini

Fotografii de Mircea REŞTEA
protest_01

protest_02

protest_03

protest_04

protest_05

protest_06

protest_07

protest_08

protest_09

protest_10

protest_11

protest_12

 

Liderii protestului  de la Cluj au încercat, de la început, să explice că manifestarea nu este una politică şi nu îşi propune să conteste rezultatul alegerilor din decembrie; e un protest motivat de măsurile care privesc amnistia şi graţierea, promovate de guvern. “Cumva suntem trataţi ca nişte rebeli, ca nişte oameni care nu respectă procesul democratic. Noi nu suntem împotriva rezultatelor alegerilor. Faptul că un partid a câştigat cu o majoritate destul de mare aceste alegeri îi dă dreptul să decidă pentru societate, să decidă cum trebuie condusă ţara, dar aceste decizii trebuie să fie în limita legii, care lege trebuie să fie în interesul cetăţenilor. Asta a fost decizia în urma procesului de vot, trebuie să o respectă, dar toate aceste decizii trebuie să fie în limita legii”, susţine unul dintre protestatari la portavoce. “Şi a moralităţii”, adaugă un alt protestar. La protest au venit mulţi tineri, dar s-au alăturat şi cei mai în vârstă, au fost corporatişti, studenţi, profesori, arhitecţi, părinţi cu copii, lumea a venit în grupuri de prieteni sau în familie, au putut fi văzuţi în mulţime şi membri ai partidelor de Opoziţie, dar puteai să te intersectezi foarte bine şi cu vecinul de la bloc şi cu colegul din aceeaşi clădire de birouri. Mulţimea s-a adunat în Piaţa Unirii şi a pornit, apoi, pe traseul de protest: Bulevardul Eroilor – strada Baba Novac – Bulevardul 21 Decembrie – Piaţa Unirii.

S-a intonat imnul României şi s-a cântat „Un elefant / Se legăna”. „Elefanţii” au ajuns la protest, după  afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis din şedinţa de guvern din 18 ianuarie. „Este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi de fapt, ordonanţa de graţiere şi de modificare a Codului penal”, a declarat preşedintele la şedinţa despre care se spunea că urmează să promoveze ordonanţele.

Cum a decurs protestul de la Cluj:

FOTO/VIDEO Protest la Cluj. Mii de oameni sunt în stradă. “Cine nu sare, nu vrea schimbare!”

Printre noutăţile promovate de guvern în proiecte, despre care au atras atenţia şi instituţiile cu activitate în domeniul Justiţiei: ordonanţele ar putea să dezincrimineze conflictul de interese şi  prin noile reglementări, ar urma să fie graţiate şi infracţiuni precum uciderea din culpă sau vătămarea corporală din culpă, „abuzul în serviciu” e abuz în serviciu doar la o pagubă de peste 200 mii lei, se graţiază cu jumătate pedepsele aplicate celor care au împlinit 60 de ani, femeilor gravide şi celor care au în intreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani.

Proiectele de OUG:

http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-pentru-modificarea-si-completarea-codului-penal-si-a-codului-de-procedura-penala/;

http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-privind-gratierea-unor-pedepse/
Update. Reacţii

Klaus Iohannis: „Am fost în Piaţa Universităţii, alături de miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Or, aşa ceva nu se poate admite!”

Liviu Dragnea: „Iohannis a fost în fruntea unei noi mineriade, e un început de lovitură de stat”. „Nu-i voi mai permite președintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituțională, să uzurpe calități oficiale intrând abuziv în ședințele de guvern sau să incite la dezordine socială și violență. Vreau ca programul de guvernare să fie pus în practică în totalitate”.

Fostul premier Dacian Cioloş: „Oamenii care au ieșit în stradă în această seară nu au fost aduși cu autocarele, nu au fost cumpărați cu promisiuni și iluzii. Există mijloace de transport mult mai încăpătoare și resorturi mult mai puternice: Se numesc idealuri. Sunt individuale, dar se trezesc colectiv”.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.