Închide

Oameni din stradă. „Cei doi Ioni”: primul protest și amintiri de la Revoluție

ActualitateTop News by Kristina Reştea - ian. 12, 2017 0 431

În urmă cu câteva ore, miercuri seară, câteva sute de oameni s-au adunat în centru, în ger, să protesteze împotriva Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. Scandările s-au extins până la șeful PSD, Liviu Dragnea. S-a vorbit despre principii și nedreptăți, s-a scandat „Demisia!” și s-au făcut selfie-uri, s-a răspândit vocea unei părţi a… poporului. Actualdecluj.ro a fost în stradă (găsiți AICI detalii), azi vă aducem și câteva portrete din rândul participanților.

Vezi și:

FOTO. Protestul anti-“Avocatul Poporului”, în 10 imagini speciale

Despre ce vorbesc tinerii: demisia și „dreptul moral”

Mulți dintre cei care au participat au fost tineri, unii au venit în grupuri de prieteni, alții în familii, alături de cei mici, aduși pentru o lecție de „educație civică”. Dacă ai fost la alte proteste în Cluj (și nu au fost puține, Clujul a fost activ și anul trecut la capitolul mișcări civice, dar și la final de 2014), puteai să întrezărești fețe familiare. Sunt tinerii care revin în stradă aproape la fiecare chemare de pe Facebook, pentru a-și arăta nemulțumirile. Au venit și reprezentanți de la asociația revoluționarilor, s-au auzit și cântece de galerie de fotbal, au fost și arhitecții „civici”, cei care participă de obicei la dezbateri sau vorbesc despre spații publice. „Eu vin la proteste tot timpul”, spune Eugen Pănescu, care ne precizează că nu a intrat în USR, deși i-a susținut pe cei din partid în unele demersuri publice.  Totuşi, printre manifestanți au apărut și simpatizanți și membri ai Opoziției.

 

20170111_181214_800x450

 

20170111_185104_800x450

 

Săriți cu toții și strigați tare / că demnitatea nu e de vânzare”, îndeamnă tinerii protestatari, ca să dezghețe atmosfera. Cea care anunță și traseul stabilit deschide cuvântul cu referiri la lege și articole de lege (cea în legătură cu care a sesizat Ciorbea excepția de neconstituționalitate). E vorba de articolul de lege care prevede că persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în funcție de premier sau ministru. E normal în orice țară civilizată. Nu e vorba că nu are dreptul constituțional sau legal de a recurge la gestul ăsta, dar nu are dreptul moral. Cred că e de datoria noastră, a cetățenilor, să atragem atenția când are loc un derapaj. Nu să coborâm standardele când anumite persoane nu pot să respecte criterii minimale de integritate”, spune ea. Un alt tânăr stabilește o concluzie de protest, spre final: Guvernul nu poate să facă orice vrea, oamenii sunt conectați la ceea ce se întâmplă.

20170111_190957_800x450

20170111_180852_800x450

20170111_191203_800x450

 

Cei doi Ioni – primul protest și amintiri de la Revoluție

Aproape de scena improvizată la care se ajunge pe treptele monumentului, doi domni stau alături, retrași, în timp ce tinerii își dau portavocea.

Se prezintă ca fiind „doi Ioni”, căsătoriți cu două Ane. Cei doi Ioni sunt vecini de stradă și spun că au venit pentru prima oară la un protest.Unul e pensionar, celălalt viitor pensionar. „Am lucrat la CUG, până s-a dus de râpă, mi-am făcut firmă, a fost amendată cu 120 de milioane și am închis firma”, spune primul Ioan care ia cuvântul. „Ciorbea e un mare trădător, a fost la țărăniști, apoi a intrat în tagma PSD și vrea să rămână tot la putere”, spune răspicat Ioan Uifălean

Și excepția de neconstituționalitate? „E un pretext. Cel mai grav e că ne ține de proști. Până acum nu a fost legea asta? Până acuma ce a făcut Avocatul Poporului? A dormit? Cum nu e bună, dacă până acuma a fost bună? Clasa politică își dă legi ei”, decretează unul dintre cei doi Ioni. La vot merge „de când lumea”, spunea el. De la primul buletin, „cu R” până acum. La proteste nu a mai fost până acum, a aflat de el pe internet, iar pancartele bine pregătite le-a primit chiar la fața locului, spune el. „Ăsta e primul protest la care vin. În 89 am fost. Sunt oameni tineri aici și asta îmi place”, spune Uifălean. „Se schimbă mentalitatea, trebuie să se schimbe. În sensul bun. Oamenii să se manifeste, fiindcă dacă toată lumea tace, ei cred că e bine”, spune Ion Pop.

Poate avea vreun efect această manifestație? „Da. Măcar să le treacă un „glonț” pe lângă ureche, să își dea seama că oamenii ăia chiar nu sunt mulțumiți de ceea ce se întâmplă, au ieșit în frig. Și-au dat legi pentru ei și am ajuns pe ultimul loc în Europa la toate”, adaugă celălalt Ioan. Nici promisiunile cu pensii mai mari nu i-au convins. „Se vor mări prețurile”, crede Pop. “E contrat legii firii. Nu poți să dai ceva ce nu ai de dat. Prima dată trebuie să facă locuri de muncă, să se ia impozit, apoi să se împartă banii”, consideră vecinul său. “Avem resurse petroliere în țară și cumpărăm benzină și motorină mai scumpă decât ungurii”, spune Pop despre alte probleme; sunt, până la urmă, multe motive de ieșit în stradă și în afară de Avocatul Poporului. „Țara are atâtea resurse, noi sunem cei mai zdrențuiți din Europa. După 40 de ani să ai pensie de 1000 de lei”, completează domnul Ion. E multă nedreptate în societate: „salariile sunt foarte maxime și foarte minime”. Nedreptăți sunt și la pensii și toate domeniile sunt împânzite de securiști – e imaginea pe care o desenează cei doi.

Amândoi au amintiri de la Revoluție, cu deznodământ tragic, chiar în centrul care a devenit acum loc tradițional de proteste de stradă. „Locuiam în centru, am ieșit în stradă, în cămașă. Dar nu mi-a plăcut o fază. Veneau mulțimile de la CUG sau nu știu de unde și strigau „veniți cu noi”. Aveu sticle de băutură. Cu voi să vin? Mă deranjează cum au apărut acum atâția eroi ai Revoluției, nu au niciun merit unii dintre ei. Ce au făcut? Că au ieșit în stradă sau au aruncat cărțile dintr-un birou? Am zis că e o revoluție furată și monopolizată”, concluzionează Pop. De aici a venit coloana, aici a fost Nemeș”, zice vecinul său indicând locurile din centrul orașului care duc mai departe, într-un fel, scenele revoluției. „Eu veneam de la țară și cei de la miliție m-au întors de la Teatrul Național. Mi-au indicat să merg prin Zorilor ca să ajung în Mănăștur. De la geamurile acelea s-a tras (privim spre geamuri). M-am dus în Mănăștur, treceau ăștia cu un camiom mare pe sub blocul nostru și strigau „veniți cu noi”. Am coborât, dar nu printre primii. În față la Fabrica de Bere s-a tras, am fugit acasă. A doua zi m-am dus din nou și erau colegi de-ai mei acolo, am călcat printre cadavre, fuseseră lăsate acolo. De atunci nu mai mi-e frică de moarte”, rememorează Uifălean. Între timp, protestul celălalt, cel de acum, fără gloanțe și cadavre, s-a încheiat.

20170111_193123_800x450

 

 

P.S. și continuare.

Legea 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului, a fost atacată la CCR de către Avocatul Poporului pe 5 ianuarie. Preşedintele Curţii Constituţionale (CCR), Valer Dorneanu, a declarat, joi, că sesizarea Avocatului Poporului este „o speţă foarte complicată” şi că, din acest motiv, nu a stabilit încă un termen de judecată, conform News.ro. Victor Ciorbea a spus despre cei care l-au criticat după această sesizare că ar fi “Bieți oameni care nu știu despre ce este vorba”, potrivit Hotnews.ro. “Eu am convingerea că nicio persoană de bună credință care a citit această excepție (de neconstituționalitate) nu ar putea fi deranjată că toți cei care fac parte din conducerea celor trei puteri ale statului ar trebui să îndeplinească aceleași condiții extrem de înalte de cinste și moralitate”, s-a apărat Ciorbea. Excepția de neconstituționalitate poate fi consultată AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.