Închide

Cea mai mare universitate din țară, după cele mai mari proteste de după Revoluție: e nevoie de dialog, există discrepanțe între programul de guvernare și politicile asumate

EducaţieTop News by Actual de Cluj - feb. 02, 2017 0 239

E groasă: după ce ieri reprezentanții a șase ambasade importante și-au manifestat dezaprobarea față de aprobarea controversatelor OUG-uri privind grațierea și amnistia, după ce în urmă cu două zile președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a atenționat și el că urmărește „cu foarte mare îngrijorare” situația din România și după ce aseară țara a fost martora celor mai mari proteste din istoria postdecembristă a României, astăzi conducerea celei mai mari universități din țară, UBB Cluj, anunță și ea că soluția pentru a „elimina tensiunile majore” e „inițierea unui dialog real și eficient între instituțiile statului”.

Rectorul, prorectorii, președintele Senatului și alți factori de conducere a celei mai mari universități din țară, „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, susțin că au o datorie morală față de comunitate și societate, în special față de generația tânără, astfel că lansează „un îndemn puternic de a veghea în continuare la respectarea democrației, în acord cu civismul modern”.

Iată textul complet al poziției UBB Cluj:

Conducerea Universității Babeș-Bolyai lansează un apel la iniţierea unui dialog real şi eficient între instituțiile statului pentru a elimina tensiunile majore care frământă societatea românească.

Fără a fi implicată politic, conducerea Universităţii are o mare datorie morală faţă de comunitate şi societate în general şi faţă de generaţia tânără, în mod special şi le lansează acestora un îndemn puternic de a veghea în continuare la respectarea democrației, în acord cu civismul modern.
Spiritul universitar este cel care trebuie să guverneze toate acțiunile noastre, iar acest spirit ne obligă la păstrarea și promovarea valorilor fundamentale ale societății și ale statului de drept.
Regulile democratice sunt garantul acestor valori, iar ele trebuie să fie respectate, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate. Nerespectarea regulilor, în special în cazul unei democrații tinere, cum este cea a României, amplifică pericolul scindării societății și al apariției unor tensiuni sociale insurmontabile, într-un moment în care ochii Europei sunt aţintiţi asupra noastră, iar situaţia politică internaţională este una extrem de complicată.
În acest context, Universitatea Babeș-Bolyai își exprimă însă direct îngrijorarea față de discrepanțele dintre programul de guvernare angajat și politicile implementate sau anunțate de Guvern în domeniul academic.
Astfel, subfinanțarea mediului academic (educație și cercetare) – aspect semnalat recent și de către Asociația Ad-Astra a Cercetătorilor din România și de către Consiliul Tineretului din România – arată că, în ciuda angajamentelor publice, educația și cercetarea nu reprezintă, pentru guvernanți, priorități naționale. Mai mult, separarea Ministerului Cercetării şi Inovării de învățământul superior și intenția de reorganizare a consiliilor consultative de la nivel ministerial (Consiliul Național al Cercetării Științifice, Consiliul Național de Etică etc.) sunt demersuri care ne îngrijorează, în condițiile în care acestea ne separă de aria europeană a educației și cercetării.
Întrucât la demonstrațiile de stradă din ultimele zile participă un număr mare de tineri, foarte mulți dintre ei studenți, studenții noștri, atragem atenția tuturor celor responsabili că vocea acestor tineri trebuie ascultată, fiind necesar un dialog real și de bun simț cu această parte a societății.
Într-un astfel de moment, România are nevoie, mai mult decât oricând, de coeziune socială, iar conducerea Universităţii Babeş-Bolyai îndeamnă la construirea unui dialog real între instituţiile statului, a căror menire este aceea de a crea şi de a păstra armonia în societate și de a asigura atașamentul nostru ferm la valorile Uniunii Europene.

Poziția e semnată de rectorul Ioan Aurel Pop, președintele Senatului Ioan Chirilă, prorectorii Ioan Bolovan, Daniel David, Rudolf Graf, Dan Lazăr, Cristian Litan, Mihaela Luțaș, Balint Marko, Călin Rus și Anna Soos, și respectiv de directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, Ioan Bucur – practic întreaga conducere a universității.

Citește cum a fost aseară la cel mai mare protest postdecembrist din Cluj:

Clujul e în stradă. 30.000 de oameni la protest, cel mai mare din ultimii ani. Peste 300.000 de români au ieșit în toată țara

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare