Închide

Clujul e în stradă. 30.000 de oameni la protest, cel mai mare din ultimii ani. Peste 300.000 de români au ieșit în toată țara

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 01, 2017 0 840

22:50 – „Știți bancul cu Dragnea? Drag ne-a fost la Jilava

Dragnea

22:45 – Mii de clujeni s-au strâns în fața sediului PSD, la Primăria veche și se scandează împotriva liderului PSD Liviu Dragnea. Se scandază „hoții”, „hoții” și „rușine să vă fie”.

22: 35– Manifestanții au ajuns din nou în Piața Unirii. Acum se intonează imnul național.

Ora 22:30 – „Cine nu sare, nu vrea schimbare”


22:05 – Centrul Clujului e neîncăpător.

napoca

21:55 – Zeci de mii de clujeni sunt în Piața Lucian Blaga, în fața Casei de Cultură a Studenților.

21:45 – Pancartă – „PSD=Partidul Salvați Deținuții”. Manifestanții sunt în tot centrul. O parte sunt în fața Primăriei, alții în spate, pentru că, așa cum am anunțat mai devreme, e o coloană de câțiva kilometri. Pe străzi nu circulă mașinile, autobuzele sunt goale și oprite în trafic. Pancartă nouă: „PSD are darul să golească buzunarul”

21:25 – Sunt peste 30.000 de oameni în Cluj. Se scandează „Elefanții din Guvern, deschid ușa la infern”. În București sunt aproximativ 150.000 de oameni. În toată țara sunt peste 300.000 oameni ieșiți în strada. „PSD, Ciuma Roșie”. O pancartă:  „Apel către lichele: m-am îmbrăcat foarte gros, Capisci?”

Dacă aseară oamenii au strigat împotriva guvernului, astăzi mulțimea cere abrogarea ordonanțelor. Sunt mult peste 20.000 de oameni în Cluj-Napoca. Se scandează „Hoții, hoții”. Zeci de mesaje pe pancarte cu „Corupția Ucide”, „România moare, voi stați la balcoane”, „Pentru Dreptate Luptăm”, „Dna, să vină să vă ia”. E și o pancartă cu Vlad Țepeș cu anul nașterii și al decesului cu mesajul „Păcat” (că a murit). „Mustață deasă, Clujul nu tolerează”, e o altă lozincă. „Jos Mafia Politică”, „Opriți Mafia” sunt alte mesaje.  „Abrogați, apoi plecați!”

Ora 21:00 – Demonstranții sunt tot pe Bulevardul 21 Decembrie. Se scandează „Rușine, rușine, rușine să vă fie”

Ora 20:45 – Din loc în loc oamenii sunt așteptați cu ceai cald sau cu cafea. Temperatura din termometre scade, cea din stradă crește. Sunt peste 20.000 de clujeni care contestă guvernul penal. În mulțime pușcă și câteva petarde, iar marea masă de oameni dezaprobă incidentele.

Cluj2

Ora 20:30 – Protestatarii se află de ceva vreme pe Bulevardul 21 Decembrie.

Clujjjj

Ora 20:25 – Peste 20.000 de oameni mărșăluiesc în Cluj și protestează împotriva ordonanțelor, pentru abrogarea acestora. Ordonanțe făcute cu dedicație pentru a-i scăpa pe politienii penali de pușcărie și dosare. Se strigă „JOS, ORDONANȚA!”. Mulțimea numără mai mulți kilometr, din cartierul Mărăști până în centrul Clujului. 

16491589_1311198248937971_1522879097_o

13.000 oameni au spus pe Facebook că vor participa la protestul din această seară anunțat în Cluj. Și-au anunțat participarea și studenții din universitățile clujene. După aprobarea a două ordonanțe de urgență controversate privind modificarea codului penal și a codului de procedură penală, decisă aseară de Guvern, mii de persoane au ieșit în stradă în principalele orașe din țară, cei mai mulți în București dar și în Cluj-Napoca, pentru a-și manifesta nemulțumirea față de aprobarea celor două acte normative și față de modul în care au fost acestea aprobate. La Cluj protestul a fost cel mai amplu din ultimii ani: a durat până după ora 3 dimineața și a cuprins principalele cartiere ale Clujului – din piața Unirii spre Mărăști, Gheorgheni și Mănăștur. S-a vorbit despre cifra de 10.000 de oameni în stradă la Cluj. protest1feb pancarteOra 19:25 Protestatarii s-au pus în mișcare pe bulevardul Eroilor. Sunt mii de oameni care scandează „PSD, ciuma roșie”, „Ceaușescu n-a murit, este Dragnea travestit” sau „Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare”. Aceștia agită pancarte, printre mesajele de pe ele am găsit „Am un bai, ați supărat Ardealul”, „Am adormit în democrație și m-am trezit în dictatură” ori „Vrem justiție, nu corupție. Altă întrebare?”. UPDATE Estimările arată 20.000 de oameni în stradă, ceea ce face din acesta cel mai mare protest al ultimilor ani, în Cluj.

UPDATE ora 20.10:

 

Citește cum a fost protestul de aseară:

FOTO/ VIDEO Au trecut “elefanţii”. Protest de noapte în Piaţa Unirii din Cluj: Jos Guvernul! Update: protestul a cuprins întregul oraş

Tot în Cluj, în 1 februarie, mai devreme, la 18.30, au ieșit o mână bună de oamenii în stradă, înainte să se știe că se vor adopta ordonanțele. Ca să fie siguri că transmit mesajul de opoziție al străzii către guvernanți. AICI DETALII:

Încă un “protest spontan” – adunare la Statuia Regelui, împotriva ordonanţelor

Ordonața a fost publicată în MONITORUL OFICIAL, în noaptea de 31 ianuarie 2017. Modificările Codului penal intră în vigoare peste 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Legea poate fi atacată în aceste zile la Curtea Constituțională.  Modificările Codului de procedură penală întră în vigoare imediat!   DETALII DESPRE ORDONANȚA care privește modificare Codului penal și a Codului de procedură penală, pe hotnews.ro, aici: Vezi aici prima parte a ordonantei Vezi aici partea a doua a ordonantei vezi aici partea a treia a ordonantei Trei acte normative au fost aprobate de Guvern, în seara de 31 ianuarie, la inițiativa Ministrului Justiției, acestea nefiind nici măcar pe ordinea suplimentară de zi a Guvernului din seara de 31 ianuarie: ambele ordonanţe de urgenţă privind modificarea Codului penal care îi scapă pe unii de dosare. Ţinta principală a nemulţumirilor protestatarilor: măsurile ar fi fost “croite” cu dedicaţie pentru clasa politică, mai ales pentru salvarea lui Liviu Dragnea. A fost adoptat și proiectul de lege privind grațierea care urmează sa fie trimis pentru dezbatere și aprobare urgentă în Parlament. Legile au fost aprobate netransparent şi pe ascuns, reclamă vocile nemulţumite. Imagini de la protestul de duminică, 28 ianuarie:

Oameni din stradă. Ce fac un fost deținut politic și Darth Vader, în aceeași mulțime.

FOTO. Protestul-record de la Cluj, în imagini

și

FOTO/VIDEO 10.000 de clujeni în stradă. Nu Grațiere, nu Amnistie, Clujul e la datorie

Se vehiculează că ordonanțele de modificare a Codului penal adoptate de Guvern îl scapă pe Liviu Dragnea și pe alți penali de dosare, hotnews.ro a întocmit chiar şi o listă a celor care ar putea scăpa – aici. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare