Închide

Încă un „protest spontan” – adunare la Statuia Regelui, împotriva ordonanţelor

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 31, 2017 0 289

 

Cu aproximativ o oră înainte de o şedinţă de guvern anunţată pentru ora 19.45, clujenii s-au strâns şi în această seară în Piaţa Unirii. Temele de nemulţumire sunt aceleaşi ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codului Penal, care duminică au scos în stradă peste 10.000 de oameni. De data această la statuia Regelui Matei au fost doar câţiva protestatari, care şi-au spus îngrijirorările la portavoce şi au transmis Live din piaţă evoluţia întrunirii spontane.

„Spun că vezi, Doamne CEDO ne va amenda dacă nu rezolvăm problema cu puşcăriile! Atunci de ce acea măsură (care priveşte graţierile) o amână şi vor să treacă dezincriminarae abuzului – care nu are treabă cu CEDO – de ce pe asta vor să o teacă prin Ordonanţă de Urgenţă? Mi se pare foarte clar ce se întâmplă. Din păcate noi ieşim şi ne manifestăm nemulţumirea şi ei trec peste noi ca şi cum nu am exista. Sper să mai ieşim şi orice s-ar întâmpla să ne arătăm în continuare nemulţumirile”, spune unul dintre protestatari.

„Aparent au fost impresionaţi (de mulţimea de la protestele de duminică, n.red.), dar nu au înţeles mesajul până la capăt. E un protest spontan, ne-am adunat într-o oră şi jumătate. E un fel de joc de-a şoarecele şi pisica în momentul de faţă. Noi depunem tot efortul ăsta de a veni pentru că alegem în ce fel de stat vrem să trăim. Realizăm care e miza acestui proiect. Aparent azi la 7.45 s-a anunţat o şedinţă de guvern, out of nowhere, ca să discute legea bugetului, zic ei. Mâine sunt şanse mari să fie publicată ordonanţa referitoare la modificările aduse Codului Penal (informaţii pe surse, publicate de Hotnews). Ordonanţa cu graţierea e într-adevăr foarte periculoasă şi acolo trebuie făcute modificări. Dar miza reală o constituie măsurile pe care vor să le promoveze mâine prin ordonanţă. Pentru că presupune redefinirea abuzului în serviciu, asta e miza uriaşă pentru majoritatea policienilor. Ar putea fi interzis judecătorilor în momentul în care dau o sentinţă să mai interzică unui condamnat penal să ocupe o demnitate publică. Va fi exclusă prevederea aia”, spune una dintre protestatare, care atrage atenţia asupra „dezincriminării conflictului de interese”. „Alegem dacă vrem să trăim într-un stat de drept în care respectarea legii e fundamentală pentru toţi sau unul în care niciuna dintre ele nu mai e valabilă. S-ar putea să fim alertă şi mâine de la 9. Dacă un singur minut intră în vigoare ordonanţa aia, pedeapsa cea mai favorabilă… something like that… Eu sunt dispusă să ies în stradă până e retrasă ordonanţa. Sau treuie să fim câteva mii, să ieşim în faţa fiecărei instituţii până o retrag. Punct. Nu există negociere aici, cu simulacre de dezbateri. Nu înţeleg democraţia, ce înseamnă să asculţi vocea cetăţenilor”, a mai spus tânăra, care a mai făcut şi un apel votanţilor PSD ALDE UDMR să iasă în stradă, alături de ceilalţi protestatari.
„Cred că am venit aici mai mult din soldiaritate pentru ce se va întâmpla în Bucureşti. Revolta noastră e fiindcă s-a redus totul la absurd, la a legaliza hoţia şi banii munciţi de noi să se ducă pe apa sâmbetei”, intervine alt tânăr prezent.

„Cu cât pot fura politicienii care ies din închisoare am putea să ne facem zeci de spitale, ar fi utilate perfect. Deşi suntem puţini aici, contăm. Politicienii ar trebui să ştie că nu ne oprim aici. Sperăm să fim activi de acum încolo, să facem o diferenţă pentru că ţara noastră merită”, spune o altă protestatară.

Pentru cei interesaţi să le citească, Proiectele de OUG, în prima formă publicată:

http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-pentru-modificarea-si-completarea-codului-penal-si-a-codului-de-procedura-penala/;

http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-privind-gratierea-unor-pedepse/

 

Imagini de la protestul de duminică:

Oameni din stradă. Ce fac un fost deținut politic și Darth Vader, în aceeași mulțime.

FOTO. Protestul-record de la Cluj, în imagini

și

FOTO/VIDEO 10.000 de clujeni în stradă. Nu Grațiere, nu Amnistie, Clujul e la datorie

 

 

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu