Închide

Primul concurs după aproape 7 ani de la cel pentru Casa Muzicii. Cum au răspuns arhitecții la provocare

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 31, 2017 0 405

Circa 12 ani au trecut de când primăria a făcut concursul de soluții pentru amenajarea zonei centrale a Clujului, Eroilor – Pieța  Unirii, care nici în prezent n-a fost terminată de amenajat. Aproape 7 ani s-au scurs de când primăria a făcut un concurs pentru creionarea unui ansamblu public de la 0, pe un teren al orașului și anume cel pentru Casa Muzicii adică viitorul Centru Cultural Transilvania, cu sediul și sala filarmonicii incluse, dar și acesta a încremenit în proiect. Doi ani au trecut de când s-a organizat și adjudecat concursul pentru marcarea vizuală a porților de intrare în Cluj-Napoca, dar și pentru instalarea de suporturi de afișaj în interiorul orașului. Nici soluția aleasă prin respectivul concurs n-a mai prins viață nici până în prezent, nici cu impulsul dat de Festivalul Internațional de Film Transilvania care a avut un turnuleț de afișaj pe modelul celui ales de primăriei la edițiile din ultimii ani.

Acum este în derularea concursul de soluții pentru amenajarea Turnului Pompierilor, organziat de primărie în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania. Potrivit organziatorilor, pentru această competiție au fost depuse 25 de proiecte care, după ce au fost secretizate, au intrat sub lupa juriului pentru a fi disecate și a se stabili marele câștigător și locurile următoare.

Premiile sunt suportate de la bugetul local al municipiului și au fost deja asumate de Consiliul Local.  Câștigătorul ia “Premiul I” de 365.823 de lei, adică valoarea estimată a contractului de proiectare. Mai există însă două recompense: premiul II de 22.000 de lei și Premiul III de 13.000 de lei.

Juriul este format din șase arhitecți plus Florin Moroșanu, acum numit director (prin transfer) la Casa Municipală de Cultură, fostul președinte al Asociației Cluj 2021, înființată pentru gestionarea candidaturii orașului pentru titlul de Capitală Culturală 2021 (câștigat de Timișoara). Cei șase arhitecți membri titulari în juriu sunt trei clujeni – Ligia Subțirică, fostul arhitect-șef al municipiului, Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, Szabolcs Guttmann, președintele filialei Transilvania a OAR – și încă trei din afară: Irina Melița, arhitect partener la POSTER , birou înființat în 2007, cu sediul în București, arhitectul Justin Baroncea (București), Oana Bogdan – Fondator si director al biroului BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS, Bruxelles, Belgia. Arhitecții Ionuț Radu Filip și Adi Hagiu sunt membri supleanți.

Câștigătorii vor fi anunțați sâmbătă, 4 februarie, în cadrul unui eveniment programat începând cu ora 17.00, la fosta galerie de artă, acum spațiu de evenimente al parohiei Romano-Catolice, situată pe strada Iuliu Maniu nr. 4.  Potrivit programului, marele anunț privind câștigătorii va fi făcut în jurul orei 18.00.

Aici vor fi expuse și toate cele 25 de proiecte. Expoziția va fi deschisă până în 16 februarie, programul de vizitare fiind între orele 12.00 și 20.00. Pe lângă primărie și OAR-T, evenimentul de sâmbătă se organizează cu sprijinul Asociații Studenților Arhitecți dar și a Asociației Clujul Comoară.

S-a lansat concursul pentru Turnul Pompierilor. Care sunt cerinţele, care sunt termenele şi cine sunt “judecătorii”

S-a ales propunerea câștigătoare pentru porțile orașului. Cum ar putea saluta Cluj-Napoca

FOTO/VIDEO Cum poate fi scrisă povestea Clujului eclectic din Turnul Pompierilor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu