Închide

S-a ales propunerea câștigătoare pentru porțile orașului. Cum ar putea saluta Cluj-Napoca

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mart. 06, 2015 2 1163

„Turnul cultural” este propunerea selectată de juriul concursului pentru marcarea vizuală a porților de intrare în oraș, potrivit informațiilor Actualdecluj.ro. Un „schelet” care lasă să se întrevadă o scară interioară și care poate fi folosit și ca suport pentru expoziții ar urma să afișeze salutul de intrare în Cluj-Napoca.

13 echipe au depus propuneri pentru concursul lansat de primărie pentru marcarea vizuală a porților de intrare în Cluj-Napoca, dar și pentru instalarea de suporturi de afișaj în interiorul orașului.

 

DSC_2067

 

Juriul a analizat lucrările și și-a transmis decizia către oficialii primăriei, urmând ca rezultatul oficial să fie anunțat la începutul săptămânii viitoare, cu toate că inițal acesta avea ca deadline data de 27 februarie.

 

FOTO. Se pun semne la intrarea în oraș. Cum arată “salutul” de Cluj în propunerile arhitecților

 

De ce Turnul cultural?

„Inspirându-ne din imaginea unui turn de intrare în oraș și din turnurile existente în interiorul orașelor care au acum un rol cultural: expoziții și diferite evenimente (Turnul pompierilor, Bastionul Croitorilor) semnalizarea de intrare în oraș am propus-o pe o structură metalică sub forma unui turn care să poată fi folosit ca spațiu de expoziție temporară. Prin folosirea plăcilor de Cor-ten arhetipul turnului apare într-o formă contraintuitivă. Acesta se formează prin suprapunere elementelor la o diferență de înălțimea unei trepte, încât în interiorul său se sculptează o treaptă interioară balansată”, explică membrii echipei ideea care stă în spatele Turnului.

 

Cine a decis și care e premiul

Concursul primăriei se numește generic Servicii de proiectare pentru obiectivul – intrările orașului – concurs de idei pentru un sistem de comunicare integrat în Cluj-Napoca. Procedura de acum vine după două inițiative similare (una a primăriei și cealaltă a Asociației Cluj-Napoca 2021) care au eșuat, iar primăria a decis să schimbe regulile concursului. Așa că a cerut echipe care să aibă în componență un arhitect cu drept de semnătură, iar tema de concurs ia implicat crearea unui sistem complex de afișaj la cele șase intrări în oraș în conexiune cu orașul și cartierele. Juriul a fost format din Radu Munteanu, Ligia Subțirică, Ioan Solovăstru, Szabolcs Guttmann, Mihaela Agachi, Tudor Giurgiu, Iona Sbârciu, Florin Moroșanu și Romulus Zamfir.

Premiul I este estimat la 100.000 de lei și reprezintă contractul de proiectare pe care câștigătorul îl va încheia, conform legii, cu primăria. Premiul doi este de 12.000 lei iar premiul III de 8.000 lei. Contravaloarea premiilor va fi asigurată din bugetul local al lui 2015. De asemenea, costurile de execuție vor fi susținute tot de administrația locală.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.